מחברי המאמר מציינים כי גיל המעבר הגורם להפחתת אסטרוגן קשור עם השפעות שונות על הבריאות והרווחה הכללית של נשים. אלה כוללים תסמינים וָזומוטורִיים, תסמינים בדרכי השתן, הפרעות במצב הרוח, הפרעות בתפקוד המיני והשפעות קוגניטיביות. מחסור באסטרוגן קשור גם להשפעות ניכרות על חלל הפה עקב הפחתה בזרימת הרוק, העלולה לגרום לקסרוסטומיה מכיוון שהרוק הינו חיוני לתחזוקת בריאות הפה של האדם. מחסור באסטרוגן עלול להוביל להפחתה בזרימת הרוק המובילה להרגשה של יובש בפה. עם זאת, הפחתה של לפחות 50-40 אחוזים בזרימת הרוק נדרשת על מנת להפוך את המתרפא לסימפטומטי ונוטה לפתח קסרוסטומיה. יובש בפה עלול להשפיע על איכות החיים של האדם מכיוון שהוא מפריע ללעיסה, לבליעה ולדיבור. מצב זה יכול גם להאיץ התפתחות של זיהומים, עששת ומחלת החניכיים ואי לכך נשים בגיל המעבר חוות אי נוחות מוגברת בפה עקב שינויים הורמונליים. לדברי המחברים בעידן הנוכחי של קידום המדע והטכנולוגיה, תוחלת החיים של בני האדם גדלה ורוב הנשים מבלות כשליש מחייהן לאחר גיל המעבר ולכן הבנת הפיזיולוגיה הקיימת ברקע אי הנוחות בפה לנשים לאחר גיל המעבר הינה נושא חשוב למחקר. כמה חוקרים טוענים כי ניתן להפחית את אי הנוחות בפה בעזרת מתן טיפול הורמונלי חלופי (באמצעות הורמונים שרמתם יורדת בגיל המעבר). אף על פי שבריאות הפה של נשים לאחר גיל המעבר נפגעת בתדירות גבוהה והסיבוכים מובילים לירידה באיכות החיים שלהן, מעט מחקרים בודקים את ההשפעה של טיפול הורמונלי חלופי לאחר גיל המעבר בנשים שחוות קסרוסטומיה.

מטרה

המחקר הנוכחי נועד להעריך את ההשפעה של טיפול הורמונלי על יובש בפה בקרב נשים בגיל המעבר. השערת החוקרים הייתה כי טיפול הורמונלי עשוי לשחזר את הירידה ברמות האסטרדיול ברוק בנשים עם תסמונת גיל המעבר. המחברים ביצעו מחקר שכלל מקרים ובקרה בקרב 60 נשים לאחר גיל המעבר. מצב יובש הפה של כל המשתתפות הוערך בעזרת שאלון הקשור למצב זה. הנבדקות חולקו לקבוצת מקרה וקבוצת בקרה על בסיס התגובה לשאלון של יובש הפה. הושגו דגימות רוק ללא גירוי ונעשה ניתוח להערכת רמות האסטרדיול ברוק על ידי שיטת בדיקה חיסונית של קשרי אנזימים. לאחר ניתוח התוצאה של רמות אסטרדיול ברוק, קבוצת הניסוי טופלה באמצעות הורמונים. המטופלות היו במעקב אחר תגובתן ליובש בפה וכן לרמות האסטרדיול ברוק לאחר הטיפול. רמת האסטרדיול הממוצעת ברוק לפני הטיפול ההורמונלי הייתה גבוהה יותר בקבוצת הביקורת בהשוואה לקבוצת הניסוי. לפני הטיפול ההורמונלי התלוננו רוב המשתתפות על יובש בפה (26 מתוך 30); כמות מופחתת של רוק בתוך הפה (25 מתוך 30); יובש בפה בלילה (28 מתוך 30); ויובש בפה במהלך היום (25 מתוך 30). תלונות אלה פחתו באופן משמעותי לאחר הטיפול ההורמונלי והממוצע של אסטרדיול ברוק בקבוצת הניסוי עלה באופן משמעותי.

מסקנת מחברי המאמר היא, כי רמות האסטרדיול ברוק פחתו בקרב נשים לאחר גיל המעבר עם תלונות על קסרוסטומיה, בהשוואה לנשים ללא תלונות על קסרוסטומיה וכי ניתן לשחזר רמות אלה באמצעות טיפול הורמונלי חלופי.

Wang L, Zhu L, Yao Y, et al. Role of hormone replacement therapy in relieving oral dryness symptoms in postmenopausal women: a case control study. BMC Oral Health 2021, 21: 615. doi.org/10.1186/s12903-021-01966-6