מחלת החניכיים היא מחלה דלקתית המשפיעה על הרקמות התומכות של השיניים. מצב זה עלול לגרום לאובדן שיניים ולהוביל לדלקת מערכתית. בקטרמיה ודלקת מערכתית הקשורים למחלת החניכיים הינם גורמים חשובים בגרימה התחלתית של נגעי אנדותל, כמו גם עידוד ההתקדמות של תהליך דלקתי של דופן כלי הדם, אשר להם עלול להיות קשר סיבתי המוביל להתפתחות של טרשת עורקים. לדברי מחברי המאמר, זיהומים כרוניים הנוצרים עקב מחלת החניכיים נחשבים לאחד הזיהומים הכרוניים הנפוצים ביותר העשויים להיות מעורבים בפתוגנזה של טרשת עורקים. למרות שמחלת החניכיים מהווה גורם סביר מבחינה ביולוגית לסיכון להתפתחות של מחלת לב כלילית, חסרות לדבריהם ראיות משכנעות להקשר הזה בין המחלות. קיים קושי לפרש קשר זה מכיוון וגורמי סיכון כגון סוכרת ועישון מהווים מכנה משותף בין מחלת לב כלילית לבין מחלת החניכיים. על פי הסקר האפידמיולוגי הלאומי הרביעי של בריאות הפה בסין בשנת 2017, מצב בריאות חניכיים מחמיר יותר ויותר בקרב בני גיל העמידה וקשישים בסין. בנוסף לכך, מחלת לב כלילית הינה הגורם השני למוות מסיבות קרדיווסקולריות בקרב האוכלוסייה של סין.

מטרה

עקב העובדה שלא קיימים מחקרי עוקבה המעריכים את הקשר בין מחלת לב כלילית לבין מחלת החניכיים באוכלוסיית סין, כיונו מחברי המאמר לבחינת השאלה, באם מחלת החניכיים הינה גורם סיכון ישיר עבור מחלת לב כלילית בקרב בני גיל העמידה וקשישים בסין ולכימות השפעות התיווך והגורמים המערפלים עקב קיום פקטורים משותפים.

המחקר התקיים בקרב קבוצת ניהול הבריאות בבייג'ינג (BHMC), שהינה קבוצת מחקר דינמי פרוספקטיבי גדול שהוקמה בשנת 2008 בבייג'ינג, סין. המחקר הנוכחי מבוסס על בדיקות בריאות של אוכלוסיות ממרכז הבדיקות שיאוטנגשאן ומרכז הבדיקות הגופניות בבייג'ין. המשתתפים המגויסים התבקשו לעבור בדיקת בריאות שנתית, לרבות בדיקה גופנית (גובה, משקל, לחץ דם), סקר שאלון פנים אל פנים (משתנים דמוגרפיים, אורחות חיים, היסטוריה של מחלות) ובדיקה ביוכימית. המחקר הבריאות בבייג'ינג תוכנן על מנת לברר את גורמי הסיכון והסמנים הביולוגיים למחלות הקשורות לחילוף החומרים. במחקר הנוכחי השתמשו המחברים בעיצוב מחקרי פרוספקטיבי של עוקבה אורכית, אשר כלל 6550 משתתפים בני 40 ומעלה שהשתתפו בבדיקות הבריאות בשנת 2014 כנקודת הבסיס ובשנת 2019 במעקב.

תחילה הסירו החוקרים 1479 משתתפים בהם לא נמצאו בדיקות פה או רפואה פנימית בעת בדיקת הבסיס, ולאחר מכן הסירו 480 משתתפים עם היסטוריה של מחלת לב כלילית, שבץ, סרטן או דלקת מפרקים שגרונית בקו הבסיס. באנליזה הסופית הייתה קבוצה של 4591 המשתתפים הנותרים בני 40 שנה ומעלה (3146 גברים ו-1445 נשים). הקשר בין מחלת לב כלילית לבין מחלת החניכיים הוערך באמצעות יחסי הסיכון (RR), שחושבו על ידי רגרסיה של Poisson, ונערך ניתוח סטטיסטי על מנת להבדיל בין השפעות יחסיותRE) ) של גורמי סיכון שונים על השפעת מחלת החניכיים על מחלת לב כלילית.

בניתוח שבוצע תוך שימוש במערך הנתונים ובמודל המותאם במלואו, נמצא כי למשתתפים שסבלו ממחלת החניכיים בנקודת ההתחלה היה סיכון מוגבר של 37 אחוזים למחלת לב כלילית בהשוואה לאלו ללא מחלת החניכיים בתחילת המחקר. את רוב הקשר בין המצבים ניתן היה להסביר על סמך הגיל, המין, ההיסטוריה של סוכרת, ההיסטוריה של יתר לחץ דם, רמת חומצת השתן והחינוך.

מסקנת מחברי המאמר היא, כי מחלת החניכיים הייתה קשורה באופן רופף לסיכון מוגבר לקיום של מחלת לב כלילית בקרב בני גיל העמידה וקשישים בסין. לדעתם נדרשים מחקרים נוספים על מנת לזהות גורמי תיווך נוספים ולהבהיר את המנגנונים בהם עשויה מחלת החניכיים להגביר את הסיכון למחלת לב כלילית.

Gao K, Wu Z, Liu Y, et al. Risk of coronary heart disease in patients with periodontitis among the middled‑aged and elderly in China: A cohort study. BMC Oral Health (2021). doi.org/10.1186/s12903-021-01951-z