מחברי המאמר מציינים כי ג'ינג'יביטיס הינה נגע דלקתי לא ספציפי המתפתח בתגובה להצטברות של ביופילם בפה ומהווה לעיתים שלב ראשוני למחלת החניכיים.

ההסרה הקבועה והיעילה של הביופילם ממשטחי השן מהווה חלק בלתי נפרד מהמניעה והטיפול בעששת ומחלות חניכיים. למרות החשיבות של אמצעי ההיגיינה של הפה המבוצעים על ידי מתרפאים, הם לרוב אינם מספיקים על מנת למנוע באופן מלא ו/או לשלוט במחלה, בין השאר בשל ביצוע לא מיטבי של הטיפול הביתי. למעשה, למרות ההמלצות למתרפאים להשתמש במברשת שיניים ידנית או חשמלית לפחות במשך שתי דקות פעמיים ביום, הם מבצעים את הפעולה של צחצוח השיניים בממוצע של 70-45 שניות מדי יום. בנוסף רוב המתרפאים אינם מבצעים כראוי ניקוי אינטרפרוקסימלי עם תדירות שימוש בחוט דנטלי יומי המוערכת כ-6 אחוזים. נוהלי היגיינת פה משופרים, כולל שימוש בחומרים המשמשים לניקוי השיניים, עשויים לשפר באופן משמעותי את הצטברות הרובד ודלקת החניכיים ולמנוע את התקדמות למחלת החניכיים. על מנת להגביר את האפקטיביות של משטרי ההיגיינה של הפה ושיפור הפגיעה בביופילם על גבי השיניים ניתן להשתמש בחומרים כימיים, כולל אלו הקיימים בתכשירים המשמשים לטיפולי שיניים. מספר רכיבים נוגדי רובד הקיימים בתכשירים דנטליים הנמצאים בזמינות מסחרית קשורים לתסמינים שליליים כגון: שינויי טעם, הכתמת השיניים, שחיקת השיניים, רגישות השיניים והחניכיים.

 

מטרה

 

המחקר הנוכחי נועד לברר את ההשפעה של תכשיר דנטלי חדש המכיל סטנוס פלואוריד, עם 2.6 אחוזים אתילן דיאמין טטרה חומצה אצטית (EDTA) כחומר נגד אבנית להפחתת אינדקס הרובד ומדד החניכיים על פני תקופת מחקר של שלושה חודשים, בהשוואה לתכשירים אחרים זמינים מסחרית המכילים פלואוריד. המחברים ביצעו מחקר קליני אקראי מבוקר כפול סמיות בו העריכו את רמת הרובד, דלקת החניכיים והדימום במתרפאים המשתמשים באחד מחמישה תכשירי שיניים המכילים פלואוריד הזמינים באופן מסחרי. התכשירים הדנטליים שנבדקו כללו:

0.454 אחוז סטאנוס פלואוריד (DI – LivFresh Dental Gel SF, Livionex Inc., Los Gatos, CA)

2.6 אחוז EDTA

0.24 אחוז סודיום פלואוריד (C)

0.454 אחוז סטאנוס פלואורידD2-D4) )

במחקר השתתפו 150 מתרפאים במשך תקופה של שלושה חודשים. המשתתפים קיבלו הוראה לצחצח עם חומר המחקר שהיה מוסווה פעמיים ביום, למשך שתי דקות תוך שימוש בכמות בגודל אפונה של החומר שסופק. הם הונחו להשתמש רק במוצרי היגיינת הפה שקיבלו לצרכי המחקר ולהימנע משימוש במוצרי היגיינת פה אחרים, כולל תכשירי ניקוי אינטרפרוקסימלי. תכשירי השיניים נאספו על ידי צוות המחקר בביקורים החודשיים ונשקלו על מנת למדוד תאימות וחודשו בביקורים החודשיים עם אותו התכשיר שהוקצה במקור בקו הבסיס. התוצאות הראשוניות שנלקחו בחשבון היו שיפורים במדד הרובדPI) ) ובמדד החניכיים המתואםmGI) ) מאלו של ערכי הבסיס. במהלך תקופת המחקר לא בוצעו טיפולי ניקוי מקצועיים. כל הנבדקים במחקר הראו שיפורים מובהקים סטטיסטית בכל המדדים של ההיגיינה של הפה במהלך תקופת המחקר. המשתתפים אשר השתמשו בתכשיר הדנטלי המכיל סטאנוס פלואוריד ו-EDTA הציגו ירידה משמעותית יותר מבחינה סטטיסטית במדדי PI, mGI ואינדקס דימום שונה בהשוואה לכל שאר התכשירים הזמינים מסחרית אשר נבדקו.

 

מסקנות

 

לדברי החוקרים, המוצר הדנטלי החדש המכיל סטאנוס פלואוריד ו EDTA- הראה שיפורים משמעותיים בפרמטרים בקליניים הקשורים לדלקת החניכיים בהשוואה לשאר התכשירים הקיימים בשוק המכילים סודיום וסטאנוס פלואוריד.

 

Geisinger ML, Geurs NC, Novy B, et al. A randomized double-blind clinical trial evaluating comparative plaque and gingival health associated with commercially available stannous fluoride-containing dentifrices as compared to a sodium fluoride control dentifrice. J Periodontol 2023; 94: 1112-1121