לדברי מחברי המאמר, חלה בעשורים האחרונים עלייה אקספוננציאלית במספר המתרפאים הסובלים ממחלות וממצבים שליליים סביב שתלים. עלייה זו ניכרת בעיקר בהקשר למספר הרב של שתלים דנטליים המשמשים להחלפת שיניים חסרות חלקית או מוחלטת. במחקר עוקבה שנערך במוסד חינוכי, דווח כי 34 אחוזים מהמתרפאים ו-21 אחוזים של שתלים הציגו ממצאים של סביב-אימפלנטיטיס ובמחקרים אחרונים הגיעו החוקרים למסקנה ששיעור השכיחות הגבוה של מחלות סביב שתלים מושפעות ממשתנים שונים. לאור אתגרים אלו, הכרחי שאנשי מקצוע בשירותי הבריאות יסווגו ויגדירו

מחלות ומצבים סביב שתלים וכן יישמו אסטרטגיות נוספות לשם אבחון מוקדם ויבחרו טיפול מיטבי עבור המתרפאים שלהם. מחלות ומצבים הקיימים סביב שתלים סווגו למצבי בריאות, מוקוזיטיס סביב השתל, סביב-אימפלנטיטיס וליקויים ברקמות הרכות והקשות סביב שתלים. סיווגים והגדרות אלו יקלו על הרופאים באבחון מוקדם ויספקו פתרונות מיטביים למתרפאים. תכנית זו מאפשרת גם לחוקרים לברר אטיופתוגנזה מוקדמת ופרוטוקולי טיפול שונים ובכך לשפר את הליכי קבלת ההחלטות. בעידן הטכנולוגיה הדיגיטלית, האינטרנט הפך למקור מידע אוניברסלי בשל קלות הגישה לציבור. לפיכך, חלה עלייה עצומה בביקוש וחיפוש של מידע רפואי על ידי האוכלוסייה הכללית ובקרב צעירים. יוטיוב הינו פלטפורמה של מדיה חברתית גלובלית, מקובלת היטב לשיתוף סרטונים מקוונים, ובכך מקלה על אנשי מקצוע בתחום הבריאות לספק מידע כללי לבעלי העניין שלהם. כלי זה מאפשר לבני אדם לשתף מידע הן בצורות קוליות והן בצורות חזותיות, מה שהופך אותו לפופולרי יותר ופשוט יותר לתקשורת. מחקרים קודמים תיעדו היטב שרוב המתרפאים מצדדים ביוטיוב כמקור למידע חינוכי לגבי מחלות וניהולן.

מחקר נוסף דיווח שרוב הסטודנטים לרפואת השיניים משתמשים בסרטונים מקוונים כתוספת לתכנית הלימודים שלהם.

נכון לעכשיו, תוקף המידע על מחלות ומצבים סביב שתלים הזמינים בפלטפורמת שיתוף סרטוני יוטיוב לא נחקר לעומק. יתרה מכך, סרטונים אלו עשויים לספק מידע בלתי הולם למתרפאים ולאנשי מקצוע בתחום הבריאות.

 

מטרה

 

המחקר הנוכחי נועד להעריך באופן ביקורתי את האיכות והאמינות של סרטוני יוטיוב לגבי מחלות ומצבים סביב שתלים כמקור מידע למתרפאים, סטודנטים וקלינאים צעירים.

בחודש מרץ 2023, ביצעו החוקרים חיפושים אלקטרוניים באתר יוטיוב לזיהוי סרטונים הקשורים למחלות ומצבים סביב שתלים. הם התייחסו רק ל-250 סרטונים רלוונטיים בשפה האנגלית, עם משכי זמן של 3 ו-30 דקות לניתוחים סופיים. בהתאם לקריטריונים לזכאות, הוערכו סרטונים על הנתונים הדמוגרפיים שלהם, לרבות מספר הצפיות, מספר לייקים, דיסלייקים והערות, מספר ימים מאז ההעלאה, משך הסרטון ומספר המנויים בערוץ. שני מעריכים העריכו באופן עצמאי את איכות ואמינות הסרטונים הכלולים באמצעות הכלים DISCERN ו-Video Information and Quality Index (VIQI), כאשר בסך הכל נכללו 69 סרטונים לניתוחים מעמיקים. ממוצע ציוני DISCERN ו-VIQI היה 35.04 ± 6.3 ו-14.18 ± 2.46, עם 53 סרטונים מסווגים באמצעות הכלי כבעלי איכות "ירודה". ניתוח רוקלציס של ספירמן הציג הסכמה חזקה בין ציוני DISCERN ו-VIQI. עם זאת, בהתבסס על מקורות העלאה שונים, לא נמצאה מובהקות סטטיסטית בהבדלים עבור נתונים וידאו דמוגרפיים, אינדקס אינטראקציות וציוני DISCERN ו-VIQI.

 

מסקנות

לדברי החוקרים, למרות שסרטוני יוטיוב על מחלות ומצבים סביב שתלים מציגים מידע ראשוני מדויק, מהימנותם עדיין אינה ודאית. לכן, הם קוראים לקובעי המדיניות להכיר, לאשר ולייצר איכות גבוהה של סרטונים להפצת מידע מדויק.

 

 

Gaikwad A, Rachh P, Raut K, Nadgere J. Critical appraisal of YouTube videos regarding peri-implant diseases and conditions: A cross-sectional analysis. Clin Oral Impl Res 2024; 35: 498-509