לדברי מחברי המאמר, קיים שימוש נרחב בתותבות הנתמכות בשתלים לשיקום קשת שלמה בקרב מתרפאים עם חסר שיניים מלא. פרוצדורות שיקום כירורגיות מונחות עשויות להפחית את השכיחות של סיבוכים מכניים ולהבטיח הצלחה ארוכת טווח של תותבת נתמכת בשתלים בקשת מלאה. עם זאת, בשל נפח עצם לא מספיק והיעדר נקודות ציון אנטומיות מוגדרות היטב, הסטייה בניתוח השתלה של קשת מלאה היא לרוב גדולה מזו בניתוח השתלת שיניים חלקית המבוצעת באופן ידני. סיוע של טכנולוגיות דיגיטליות בדרך כלל מחולק לשימוש במדריכים סטטיים ולניווט דינמי, שיכולים להגביר את הדיוק של ניתוחי שתלים בקשת מלאה. מדריכים סטטיים הנמצאים בשימוש נרחב בניתוח שתלים בקשת מלאה, כוללים לרוב צינור המגביל את מיקום המקדח, הזווית והעומק. הקידוח עם שימוש במדריך סטטי יכול לגרום לסטייה מהתכנית בפחות מ-2 מ"מ במשטח ובאפקס וסטיית זווית מ-2.5° ל-5°. הסטייה עשויה להיות קשורה לאיכות תמונה ירודה, התאמה לא נכונה של המדריך הניתוחי, מרווח לא תואם למדריך, טולרנס מוגבר בין רכיבים, הניסיון של המפעיל וכו'. ניווט דינמי מספק משוב בזמן אמת על מנת לסייע למנתח בהשלמת ניתוח ההשתלה. מחקר קליני הראה, כי השימוש המשולב במנחים סטטיים וניווט דינמי בניתוח השתלה של קשת מלאה משפר מאוד את דיוק מיקום השתל בניתוח, עקב שילוב של הנחיה פיזית וויזואלית.
היישום של רובוטים רפואיים בניתוחי שתלים נותן מענה חלקי לחסרונות של טכניקות המדריכים הסטטיים והניווט הדינמי. ניתן לסווג את הרובוטים להשתלת שיניים הנוכחיים לשתי רמות: רובוט ברמת סיוע ורובוט משימה אוטונומי. רובוט השתלת השיניים master–slave, שהינו רובוט ברמת סיוע, משלב את היתרונות הן של המגבלות הפיזיות של מדריכים סטטיים והן של המשוב החזותי בזמן אמת של ניווט דינמי מבוסס תמונה. רובוט זה שימש לטיפול בקשתות מחוסרות שיניים והראה סטייה במיקום השתל של בערך 1 מ"מ. מכיוון שהמקדח הידני חייב להיות מתומרן על ידי המנתח, הרובוט עדיין מבצע את הניתוח בהתבסס על החלטותיו. מערכת השתלת שיניים אוטונומית (ADIR) הבנויה מרובוט משימה אוטונומי (YaZhi, YakeRobot Technology Ltd., סין) להנחת שתלים הראתה דיוק טוב בתהליך זה. על ידי ביטול הצורך של המנתח לקבל החלטות קליניות, מערכת ADIR יכולה לבצע באופן אוטומטי מיקום מדויק, קידוח עצם והנחת שתלים בקרה שיתופית באמצעות משוב כוח חזותי. מערכת ADIR ממזערת את ההשפעה של גורמים אנושיים וצפוי שתעמוד בדרישות לרמת הדיוק הגבוהה של ניתוח השתלה של קשת מלאה.
מטרה
מחקר פרוספקטיבי זה, בעל זרוע אחת, נעשה על מנת להעריך את הדיוק ואת הביצועים הקליניים במעקב של שנה אחת של התקנת שתלים דנטליים עם מערכת ADIR בניתוח השתלת של קשת מלאה.
החוקרים טיפלו ב-12 מתרפאים עם קשתות מחוסרות שיניים או משנן סופי עם 102 שתלים באמצעות מערכת ADIR. לאחר הניתוח סטיית חושבו פלטפורמה גלובלית, סטיית אפקס גלובלית וסטיית זווית גלובלית בין השתלים המתוכננים והממשיים. הנתונים נותחו סטטיסטית עבור גורמים הכוללים לסתות, עמדות השתלים, רצפי המתרפאים, מערכות השתלים, אורך השתל וכן משך הניתוח. המתרפאים היו במעקב במשך שלושה חודשים ושנה לאחר הניתוח. נרשמו פרמטרים פריודונטליים, עובי העצם הבוקאלית (BBT) ושיא דופן העצם האנכית הפציאלית (IP-FC). מבין 102 השתלים, סטיית הפלטפורמה הגלובלית הממוצעת, סטיית האפקס הגלובלית וסטיית הזווית הגלובלית היו 0.53 (0.19±) מ"מ, 0.58 (0.17±) מ"מ ו-1.83 (0.82±)° בהתאמה. הבדלי הסטייה בין הלסת התחתונה לבין הלסת העליונה לא הראו מובהקות סטטיסטית. לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הלסתות, עמדות השתלים, רצפי המתרפאים, מערכות השתלים, אורך השתל לבין הסטיות. הפרמטרים של החניכיים, ה-BBT וה-IP-FC נשארו יציבים במהלך מעקב של שנה.
מסקנות
לדברי החוקרים, מערכת ADIR הראתה דיוק מיקום מצוין. מעקב של שנה לאחר ניתוח השתלה של קשת מלאה הצביע על כך, שמערכת ADIR יכולה להשיג ביצועים קליניים מבטיחים. הם מציינים כי נדרשות ראיות קליניות נוספות על מנת לספק קווים מנחים ליישום מערכת ADIR בניתוח השתלה של קשת מלאה.
Xie R, Liu Y, Wei H, et al. Clinical evaluation of autonomous robotic-assisted full-arch implant surgery: A 1-year prospective clinical study. Clin Oral Impl Res 2024; 35: 443-453