מחברי המאמר מציינים, כי טיפול במוך שן חיה (VPT) הינו שיטה עכשווית לטיפול בשיניים קבועות חיות עם עששת עמוקה. בתמיכת ארגונים דנטליים אנדודונטיים וארגונים דנטליים לילדים, הפופולריות שלו גדלה בשל אחוזי ההצלחה הגבוהים, היכולת לשמר את החיות והתפקוד של השיניים, הטכניקה הפשוטה, זמן הכיסא המופחת ועלות-התועלת. בשילוב עם המטרה הסופית של טיפוח חווית שיניים חיובית לילדים, כל הגורמים הללו הופכים את VPT לאפשרות טיפול בת קיימא עבור מתרפאים צעירים.
טיפול אנדודנטי מסורתי נתקל בהימנעות של מתרפאים עקב הכאב הצפוי לאחר הטיפול. לעומת זאת, קיים מידע מוגבל לגבי כאב לאחר VPT בשיניים קבועות, במיוחד בקרב ילדים. מחקרים אחרונים עם דמוגרפיה מגוונת של מתרפאים ושימוש במתודולוגיות מחקר שונות החלו לשפוך אור על האופי הרב-גוני של הכאב לאחר VPT. האגודה הבינלאומית לחקר הכאב הגדירה כאב כ"חוויה חושית ורגשית לא נעימה הקשורה או דומה לזו הקשורה לנזק ממשי או פוטנציאלי לרקמות", הגדרה המדגישה את האופי המורכב של תפיסת הכאב ואת משמעותה בהקשרים רפואיים ודנטליים. מידע על כאב ברפואת השיניים הוא חיוני בביצוע אבחונים ובציפייה לנחיצות בחומרי אלחוש נוספים ומשככי כאבים לאחר הטיפול. כאב הקשור לפולפיטיס מתרחש כאשר קולטני כאב תחושתיים, מופעלים או מרוגשים על ידי מתווכים דלקתיים וחיסוניים המשתחררים בתגובה לזיהומים מיקרוביאליים או פציעה. מתווכים אלה כוללים ציטוקינים, פרוסטגלנדינים ונוירופפטידים, התורמים להעברת אותות כאב. ניתן לייחס את התפתחות הכאב לאחר טיפול VPT למנגנונים דומים. הטיפול יכול לגרום לתגובה דלקתית חולפת, לעורר שחרור של מתווכים דלקתיים וחיסוניים שיכולים לגרום לרגישות של קולטני הכאב התחושתיים ולהוביל לתפיסת כאב.
מטרה
סקירה מקיפה זו בוחנת מאמרים באנגלית העוסקים בכאב לאחר VPT, תוך התמקדות באי נוחות שדווחה על ידי המתרפא מהשלמת ההליך ועד שבעה ימים לאחר מכן וכן מסכמת בתמציתיות את שכיחות הכאב, עוצמתו, משך הזמן, השימוש במשככי כאבים וגורמים נלווים. בחינת מצבי כאב לאחר VPT נמצאה במחקרים מגוונים עם עיצובי מחקר שונים, בקבוצות גיל, באבחנות לגבי מוך השן, באוכלוסיות המתרפאים בטכניקות הטיפול במוך השן, בפרוטוקולי הטיפול ובמדידות של התוצאות. קיימת הטרוגניות משמעותית בין המחקרים בסולם דירוג הכאב, בתזמון הערכת הכאב ובדיווח של שכיחות ועוצמת הכאב. אף אחד מהמחקרים לא בדק כאב לאחר VPT כתוצאה ראשונית. שיא שכיחות הכאב לאחר VPT התרחש ביום הראשון ונע בין 26.8 ל-79.1 אחוזים. מתרפאים דיווחו בעיקר על כאב קל אשר חלף בדרך כלל תוך שבעה ימים. גורמים כגון עוצמת הכאב לפני הטיפול כאב לניקוש, נגעים פרי-אפיקליים וחומרים אשר שימשו לחבישת מוך השן זוהו כמנבאים פוטנציאליים לכאב לאחר VPT.
מסקנות
החוקרים מסכמים כי הבנת הכאב שלאחר הטיפול משפרת את מיומנותם של הרופאים ומעודדת טיפול מקיף יותר וגישה ממוקדת במתרפא. סקירה זו ממלאת פער בידע, ומציעה תובנות חשובות לרופאים. הכרת האופי של הדינמיקה של הכאב מאפשרת לרופאים להעלות את מיומנותם ולספק טיפול אופטימלי למתרפא בעת טיפול VPT. מחקרים עתידיים מתוכננים היטב, המתמקדים במיוחד בכאב שלאחר הטיפול בילדים, יקדמו את ההבנה בתחום זה.
Pradittapong P, Chompu-inwai P, Chaipattanawan N, Manmontri C. Postoperative pain after vital pulp therapy: A review of its characteristics and associated factors. Ped Dent J 2024; 34: 87-95