לדברי מחברי המאמר, חרדה דנטלית הינה בעיה פסיכולוגית רווחת בקרב ילדים, המאופיינת בהתנהגויות משמעותיות של פחד והימנעות במהלך ביקורים במרפאת השיניים, מה שמוביל להצגת תגובות בילדים, כגון עצבנות, בכי, הימנעות או סירוב להגיע לפגישות במרפאה. חרדה דנטלית נפוצה בפרקטיקה הקלינית, במיוחד בקרב ילדים בגיל הגן, מה שלא רק משפיע על הילדים ועל הוריהם, אך גם משפיע לרעה על תוצאות הטיפול ועל הנהלים הננקטים על ידי רופא השיניים. לחרדה דנטלית יש השפעה שלילית מתמשכת על בריאות הפה ואיכות החיים של ילדים בגיל הרך ומצב זה אף מעכב קיום בדיקות וטיפולים שגרתיים בפה, ואת הגילוי והניהול של מחלות הפה ויכול להוביל לפחד מתמשך כלפי רופאי השיניים, לעורר חרדה כללית בילדים אלה ולהפוך טיפולי שיניים עתידיים ליותר מאתגרים. הסיבות לחרדה דנטלית בילדים בגיל הגן כוללות גורמים שונים בפרט, ברמות של הסביבה והמשפחה, מה שהופך את ההבנה המקיפה של חרדה דנטלית בילדים בגיל הרך והתרומה של גורמים חיוניים לפיתוח אסטרטגיות מניעה וטיפול יעילים. במחקרים קודמים דווח על גורמים התורמים לחרדה דנטלית בילדים, כגון גיל, רמה חינוכית וערכי משפחה, אך רוב המחקרים הללו התמקדו בגורמים ספציפיים, ומחקר מקיף בנושא זה הינו מוגבל.

תת-המדד הדנטלי של סקר הפחד בילדים (CFSS-DS) הינו שיטה נפוצה להערכת חרדה דנטלית בילדים הכולל 15 פריטים הקשורים לפחד דנטלי, כגון פחד מרופאי השיניים, מכאבים וממזרקים.

מטרה

החוקרים מציינים, כי בעבר נמצא כי לגרסה הסינית של CFSS-DS יש מהימנות ותוקף טובים, ולכן שימשה אותם במחקר הנוכחי כדי להעריך חרדה דנטלית בילדים בגיל הרך ולנתח את הגורמים השונים המשפיעים עליה, על מנת לספק תובנות חשובות לשיפור שירותי בריאות הפה לילדים ולבחון את ביטויי החרדה הדנטלית והגורמים המשפעים במהלך ביקורים במרפאת השיניים בקרב ילדים בגיל הרך.

המחברים השתמשו בנתונים של 166 ילדים בגיל הרך שביקרו במחלקה לרפואת שיניים בבית החולים שלהם מאפריל 2021 עד אפריל 2023 עם בעיות בפה. התנהגות החרדה הדנטלית שלהם נחקרה באמצעות תת-המדד של סקר הפחדים של ילדים. בנוסף, בהתבסס על הנתונים הכלליים שלהם ומידע על גורמי הסיכון הפוטנציאליים, ביצעו ניתוח רגרסיה לוגיסטית על מנת לזהות את הגורמים המשפיעים על החרדה הדנטלית. מתוך 166 השאלונים שחולקו, בסך הכל אוחזרו 160 שאלונים תקפים. הציון הממוצע של CFSS-DS היה 35.57 ± 3.51 נקודות. ל-66 ילדים הייתה חרדה דנטלית, מה שהביא לשיעור שכיחות של 41.25 אחוזים. חמשת הפריטים המובילים בציוני ה-CFSS-DS הגבוהים ביותר היו פחד ממחטים, רופאי שיניים, עקירת שיניים, קידוחים ואלחוש בפה. כאשר 66 הילדים סווגו לקבוצת חרדה דנטלית לשם השוואה לקבוצה ללא חרדה דנטלית, נמצאו הבדלים משמעותיים בהתפלגות הגילאים, ניסיון דנטלי, מצב של ילד יחיד, תסמיני חרדה כלליים, מצב השיניים, הכנסה משפחתית והליכי טיפול שיניים ספציפיים, במיוחד עקירת שיניים. ניתוח רגרסיה לוגיסטית רב-משתנית גילה כי ילדים בגילאי ≤ 4 שנים, אלו עם ניסיון קודם ברפואת שיניים, מצב של ילד יחיד, תסמיני חרדה כלליים, בריאות שיניים לא אופטימלית, הכנסה משפחתית מתחת ל-100,000 יואן לשנה, ואלה שעברו טיפול שיניים ספציפי כגון עקירות שיניים, היו קשורים באופן עצמאי לסיכון גבוה יותר לחרדה דנטלית.

מסקנות

החוקרים מסכמים, כי שכיחות החרדה הדנטלית בקרב ילדים בגיל הרך היא גבוהה, והם מפגינים פחד משמעותי ממחטים, רופאי השיניים, עקירת שיניים, קידוחים ואלחוש בפה. ילדים בגיל ≤4 שנים, עם ניסיון קודם ברפואת השיניים, ילד יחיד, תסמיני חרדה כלליים, בריאות שיניים לא אופטימלית, הכנסה משפחתית נמוכה, ואלה שעוברים עקירת שיניים, עלולים להיות בעלי נטייה גבוהה יותר לחרדה דנטלית.

Peng R, Liu L, Peng Y, et al. A study on related factors affecting dental fear in preschool children. J Clin Pediatr Dent 2024; 48(1): 184-190