מחברי המאמר טוענים, כי ההערכה הינה שעד 2030 מספר החלפות מפרק הירך והברך יגדל לארבעה מיליון בארצות הברית בלבד. כמו כן, גם קבוצת הגיל העולמית עם השכיחות הגבוהה ביותר של אובדן שיניים הינה בני 79. מסיבות אלו, צפוי שיותר אנשי מקצוע יתמודדו עם מתרפאים עם תותבות אורטופדיות הזקוקים להחלפת שיניים בשתלים דנטליים. זיהום של תותבות אורטופדיות מתרחש בקרב 2-0.3 אחוזים מהחולים ונדרש ניתוח אורטופדי נוסף, כמו גם שימוש באנטיביוטיקה לתקופה ארוכה. בהתאם לעיתוי התרחשותם, מסווגים זיהומים של תותבות אורטופדיות כ"מוקדמים", "מעוכבים" או "מאוחרים". השניים הראשונים מתרחשים שלושה חודשים לפני הניתוח, ובין שלושה ל-24 חודשים לאחר הניתוח, בהתאמה.

מצד שני, זיהום מאוחר של תותבות אורטופדיות נובע לעתים קרובות מצמיחה מאוחרת של חיידקים במהלך דימום או מתוך מוקד זהום מרוחק. ההערכה הינה, שכ-10 אחוזים מהזיהומים הללו נגרמים על ידי חיידקים שמקורם בחלל הפה. סקרים שונים הראו, כי בין 63.4 ל- 71.5 אחוזים מהמנתחים האורתופדיים רואים צורך במרשם אנטיביוטיקה מונעת ללא הגבלת זמן, בחולים עם תותבות ירך אשר עומדים לעבור טיפול שיניים. למרות זאת, במספר מדינות כיום, טיפול אנטיביוטי מונע עבור מתרפאים עם מפרקים תותבים העוברים טיפולי שיניים, אינו מומלץ באופן שגרתי. סקר שנערך לאחרונה בקרב אנשי מקצוע העוסקים בהשתלות דנטליות חקר לראשונה את הרגלי המרשמים שלהם עבור אנטיביוטיקה מונעת במתרפאים עם תותבות ירך, והראה כי 74.3 אחוזים רושמים אנטיביוטיקה, מכיוון שהם מגדירים אותם כנמצאים בסיכון. עלויות שירותי הבריאות הנלווים ואובדן התפוקה הכרוכים בכך נאמדים ב-1.5 מיליארד יורו בשנה. מטה-אנליזה שנערכה לאחרונה גילתה כי המינון הממוצע שנרשם של אנטיביוטיקה מונעת לבעלי שתל אורטופדי גבוה בערך פי חמש מהמינון המומלץ למתרפאים בריאים ללא אילוצים אנטומיים. לגבי שאר המצבים הקליניים, סוג האנטיביוטיקה שנקבעה ומינונה תלויים באיש המקצוע, שבמקרים רבים נוטה לרשום אותן יתר על המידה.

מטרה

המחקר הנוכחי נועד לקבוע את הצורך במתן מרשם לטיפול אנטיביוטי מונע במתרפאים עם תותבות אורטופדיות שטופלו בשתלים דנטליים, על מנת לקדם את השימוש האחראי בהם ולהפחית את הסיכון לעמידות מיקרוביאלית. נעשה חיפוש אלקטרוני במאגרי המידע MEDLINE (באמצעות PubMed) Web of Science, LILACS, Google Scholar ו-OpenGrey. 

אף מחקר לא בדק את הצורך לרשום אנטיביוטיקה מונעת במתרפאים עם תותבות אורטופדיות, כך שנכללו ארבעה מחקרים על הסיכון לזיהומים של תותבות אורטופדיות לאחר טיפולי שיניים, בדרגות שונות של פולשנות.

מסקנות

לדברי מחברי המאמר, אין ראיות המצביעות על קשר בין ניתוחי השתלות שיניים לבין סיכון מוגבר לזיהום תותבות אורטופדיות, לכן אנטיביוטיקה מונעת במתרפאים אלה אינה מוצדקת. 

עם זאת, המינונים המומלצים של אנטיביוטיקה מונעת בהליכי השתלת שיניים במתרפאים בריאים זהים לאלו המומלצים על מנת למנוע זיהומים של תותבות אורטופדיות.

Salgado-Peralvo AO, Peña-Cardelles JF, Kewalramani N, et al. Is antibiotic prophylaxis necessary before dental implant procedures in patients with orthopaedic prostheses? A systematic review. Antibiotics (Basel). 2022: 12;11(1):93. doi: 10.3390/antibiotics11010093