לדברי מחברי המאמר, העלייה בעמידות לתרופות אנטיביוטיות מהווה בעיה עולמית ואיום ישיר על בריאות האדם. התוצאה של חיידקים אשר פיתחו עמידות מהווה איום על שיטות טיפול מודרניות בשירותי הבריאות ומשמעות הדבר היא שמחלות רבות הופכות קשות יותר לטיפול. שימוש יתר באנטיביוטיקה מעודד התפתחות של זני חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ולכן חשוב להשתמש בתרופות אלו רק כשקיים צורך ברור והטיפול חייב להיות מוגדר בבירור בהתאם למידע מדעי מאומת ראיות על מנת למנוע שימוש יתר.
ניתוחי השתלות שיניים הינם טיפולים נפוצים ובעלי אחוזי הצלחה גבוהים להחלפת חסר
שיניים. כדי למנוע זיהום לאחר ניתוח וכשל מוקדם בשתל, הטכניקה כללה בתחילה
משטר אנטיביוטי קדם ניתוחי. הומלץ על מתן פניצילין V דרך הפה שעה אחת לפני הניתוח ובמשך 10 ימים לאחר הניתוח. לדברי המחברים לא קיימות בספרות המחקרית ראיות התומכות בהמלצה זו, וכן לא קיים שום פרוטוקול קבוע עבור משטר אנטיביוטי מניעתי מערכתי בשילוב עם ניתוחי השתלות שיניים. החוקרים טוענים כי למרות שקיים מספר רב של סקירות בנושא זה, ישנן דעות שונות לגבי היתרונות של טיפול מונע אנטיביוטי בעת ביצוע שתלים.
מטרה
מטרת המחקר הייתה להשוות את ההשפעה של משטר אנטיביוטי טרום ניתוחי עם משטר פלצבו זהה בחולים בריאים או בריאים יחסית המקבלים שתלים דנטליים. 474 מתרפאים שהשתתפו במחקר גויסו משבע מרפאות בדרום שוודיה. החוקרים חילקו את המתרפאים באקראי לקבוצת בדיקה ופלצבו, לשם מחקר כפול סמיות. לפני ניתוח השתל קיבלה קבוצת הבדיקה טיפול ב-2 גרם אמוקסיצילין ואילו קבוצת הביקורת קבלה טבליות פלצבו זהות. התוצאה הנצפית העיקרית הייתה כשל בשתל המוגדר כשתלים אשר אבדו במהלך המעקב או שתלים לא יציבים שהתגלו במהלך הידוק השתל במעקב השני. תוצאות המשנה היו זיהומים לאחר הניתוח, שהוגדרו ככל סימן לזיהום חיידקי, כגון היווצרות פצע, נפיחות, פיסטולה, אבצס או אדמומיות. כן נבחנו אירועים שליליים נוספים ותופעות לוואי.
המתרפאים הוערכו בשתי נקודות מעקב: לאחר 14-7 ימים ולאחר 6-3 חודשים. ההערכות לאחר הניתוח של קבוצות האנטיביוטיקה (n=238) והפלצבו (n=235) לגילוי כשלים בשתל הראו בקבוצת האנטיביוטיקה שישה מתרפאים – 2.5 אחוזים ובקבוצת הפלסבו שבעה מתרפאים – 3.0 אחוזים. זיהומים שהתגלו לאחר הניתוח נמצאו בקבוצת האנטיביוטיקה בשני מתרפאים – 0.8 אחוזים ובקבוצת הפלצבו בחמישה מתרפאים – 2.1 אחוזים. כל המתרפאים לא דיווחו על תופעות לוואי כלשהן. ההבדלים בין הקבוצות בכשלים בשתל והיווצרות של זיהומים לאחר הניתוח לא היו משמעותיים.
מסקנות
מחברי המאמר קובעים כי טיפול מניעתי אנטיביוטי בשילוב עם התקנת שתלים עשוי להועיל אך במעט ולכן יש להימנע ממנו ברוב המקרים, במיוחד לאור העלייה הבלתי פוסקת של התפתחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
Momand P, Becktor JP, Naimi-Akbar A, et al. Effect of antibiotic prophylaxis in dental implant surgery: A multicenter placebo-controlled double-blinded randomized clinical trial. Clin Implant Dent Relat Res 2022; 24:116-124