מחברי המאמר מסבירים, כי פריודונטיטיס הינה מחלה דלקתית כרונית הנגרמת על ידי ביופילם של חיידקים, הגורם להרס של הרקמות התומכות של השיניים, כולל העצם המכתשית. מחלת חניכיים חמורה משפיעה על 15-10 אחוזים מכלל האוכלוסייה, ובהתבסס על נתונים ממחקר העולמי על נטל המחלות משנת 2019, הרי ש-1.1 מיליארד בני אדם מושפעים ממחלת חניכיים חמורה ברחבי העולם והשכיחות הינה גבוהה יותר במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. מחלת חניכיים חמורה עלולה לגרום בסופו של דבר לאובדן שיניים ולחוסר תפקוד הלעיסה והוכחה כבעלת השפעות שליליות על איכות החיים, כולל התפקוד הפיזי (כאב) והפסיכולוגי. למרות שקיימות עדויות מוגבלות, סקירות אחרונות הראו קשר בין מצב סוציו-אקונומי נמוך יותר לבין בריאות חניכיים גרועה יותר. הנטל הכלכלי של מחלת החניכיים הינו גבוה, מה שגרם להפסד מוערך של 154.06 מיליארד דולר בארצות הברית ו-158.64 מיליארד אירו באירופה בשנת 2018. מחברי המאמר מוסיפים, כי מחלת כליות כרונית (CKD) מוגדרת בהנחיות הקליניות של מחלות כליות משנת 2012 (KIDGO) כחריגות במבנה או בתפקוד של הכליות, הקיימות במשך יותר משלושה חודשים, עם השלכות על הבריאות. הקריטריון לקיום CKD הוא סמן אחד או יותר של נזק לכליות כגון: אלבומינוריה, משקעי שתן לא רגילים, אלקטרוליטים וחריגות עקב הפרעות בטובולי, חריגות שזוהו על ידי היסטולוגיה, חריגות מבניות שזוהו על ידי הדמיה והיסטוריה של השתלת כליה או ירידה בקצב הסינון הגלומרולרי (GFR) למשך 3 חודשים לפחות, ללא קשר לסיבה הבסיסית. מחלת כליות כרונית ובריאות פה לקויה קשורים זה בזה והשפעתם המשמעותית זה על זה מבוססת בספרות. סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות רבות הוכיחו קשר בין CKD לבין מחלת החניכיים, כאשר טיפול בחניכיים הראה פוטנציאל לשיפור תוצאות מחלת הכליות. עם זאת, איכות המחקרים וההטרוגניות של התוצאות מראים שונות.

 

מטרה

 

סקירת מטריה זו נערכה על מנת לברר את איכות הסקירות השיטתיות הנוכחיות על הקשר בין CKD לבין בריאות הפה בדגש על מחלות החניכיים וליצור הנחיות קליניות רלוונטיות לשמירה על בריאות החניכיים במתרפאים עם CKD. החוקרים ביצעו חיפוש במסדי המידע של PubMed, Embase, Web of Science, Cochrane Database of Systematic Reviews ומקורות של מדעי רפואת השיניים והפה עד לחודש אפריל 2022. כל הסקירות והמטא-אנליזות השיטתיות שעסקו בקשר בין CKD לבין פריודונטיטיס או הטיפול בחניכיים נכלל בסקירה. מתוך 371 מחקרים שזוהו באמצעות שיטות החיפוש, 18 סקירות שיטתיות עמדו בקריטריונים להכללה. עשרה מחקרים העריכו את הקשר בין מצב בריאות הפה לבין CKD עם התמקדות במחלת החניכיים ו-CKD חמישה סקרו את ההשפעה של טיפולי חניכיים על התוצאות של CKD. שני מחקרים כללו גם את הקשר והיעילות של טיפולי חניכיים ומאמר אחד בדק את איכות חיים הקשורה לבריאות הפה בחולים עם אי ספיקת כליות. הממצאים מצביעים על אפשרות לקשר דו-כיווני בין CKD לבין מחלת החניכיים.

בסקירה נמצא, כי קיים מספר מוגבל של מחקרים העוסקים בהשפעת טיפולי חניכיים על CKD. בנוסף, מספר מחלות כגון סוכרת ומחלות לב וכלי דם הן מחלות נלוות של CKD והן עלולות להוות גורם התורם לחומרת מחלת החניכיים באמצעות מסלולים דלקתיים מערכתיים. קיימים גם גורמי סיכון נפוצים נוספים ומחלות נלוות ל-CKD ולמחלות החניכיים, כולל השמנת יתר, מצב סוציואקונומי, עישון, מגדר, מוצא אתני ומתח, ויתכן כי הקשר בין CKD לבין מחלות החניכיים אינו סיבתי אלא סינדמי בו שני מצבי מחלה או יותר המקיימים אינטראקציה גרועה זה עם זה משפיעים לרעה על המהלך ההדדי של המסלול של כל מחלה.

 

מסקנות

 

לאור ההטרוגניות של הספרות הקיימת על CKD ומחלות חניכיים ועל סמך העדויות שנאספו בסקירה זו, החוקרים מצביעים על המלצות ספציפיות לטיפול במחלת החניכיים בקרב חולים עם CKD, אותן הם מציעים לאנשי מקצוע רפואיים, לרופאי השיניים ולמטפלים בבני אדם מבוגרים.

 

He I, Poirier B, Jensen E, et al. Demystifying the connection between periodontal disease and chronic kidney disease – An umbrella review. J Periodontal Res 2023; 58: 874-892