מחברי המאמר מציינים, כי אמלוגנזיס הינו תהליך המווסת היטב על ידי תאי האיבר של זגוגית השן. הפרעות במהלך היווצרות והבשלה של הזגוגית עלולים לגרום להיווצרות כמות נמוכה יותר של רקמה קשה ו/או איכות ירודה של המינרליזציה, המביאה לפגמים התפתחותיים שונים של הזגוגית (DDE). פגמים אלו מציגים מאפיינים קליניים שונים ומסווגים בדרך כלל כהיפומינרליזציה/היפוקלציפיקציה או פגמים היפופלסטיים. הראשונים מסווגים כקבוצה של פגמים איכותיים המאופיינים בשקיפות לא תקינה של הזגוגית, בעוד שהיפופלזיה היא פגם כמותי המביא לעובי מופחת של הזגוגית.

ההשלכות של DDE כוללות עששת דנטלית, פגיעה אסתטית, והשפעה על איכות החיים הקשורה לבריאות הפה. נכון לעכשיו, המחברים מדווחים כי ניתוח ביבליומטרי הינו נושא מחקר הקיים בתחום רפואת השיניים, מאפשר מיפוי מדדי מידע בתחומים ספציפיים ומספק פרספקטיבה היסטורית על אבולוציה מדעית ואף חושף מגמות מחקר, חיבור הדדי בין חוקרים וקבוצות מחקר, בהדגשה על מדענים פוריים ואוניברסיטאות ומרכזי מחקר. ניתן לבצע ניתוח זה בצורה כמותית וסטטיסטית על ידי הערכת הציטוטים ומאפיינים של פרסומים מדעיים. בדרך זו, הערכה של המאמרים המצוטטים ביותר בתחום יכולה לספק כלים חשובים המצביעים על הפערים והחוזקות של תחום נתון. לדברי המחברים, לא קיימים מחקרים ביבליומטריים המכסים את כל סוגי הפגמים ההתפתחותיים של הזגוגית באותו ניתוח. הערכה ביבליומטרית של נושא זה יכולה לספק לעורכים ולקהילה האקדמית את הנפח וההשפעה המדעית של כל סוגי ה-DDE, כמו גם הזדמנויות לחיזוק הידע וראיות מהימנות וכן לעזור להבהיר מאפיינים ספציפיים של פעילות המחקר בנושא הפגמים התפתחותיים של הזגוגית ולזהות את אותם המאמרים שקבעו מושגים, הנחו את מדיניות בריאות הציבור ושינו את הפרקטיקה הקלינית. תוצאות מחקר זה עשויות לסייע בהתקדמות האבחון הקליני של מצבי פגמים של הזגוגית ולספק ניהול טוב יותר של כל מצב, תוך תהליך קבלת ההחלטות הקליניות.

 

מטרה

במחקר הנוכחי נערך ניתוח ביבליומטרי של 100 המאמרים המצוטטים ביותר בנושא הפגמים של הזגוגית. לשם המחקר נעשה שימוש בחיפוש מילות מפתח משולב אסטרטגיה, נבחרו 100 המאמרים המצוטטים ביותר באוסף של Web of Science, כולל מאמרים שהתייחסו לכל סוג של פגמים התפתחותיים של הזגוגית. הנתונים שחולצו היו כותרת המאמר, מספר הציטוטים, נושא המחקר, המחבר, העיתון המדעי, סוג הפגמים, סוג השיניים (נשירות או קבועות), סוג האבחון, עיצוב המחקר, השנה ומדינת הפרסום. הרשתות הביבליומטריות נוצרו באמצעות תוכנת VOSviewer. במאמרים נמצא טווח בין 78 ל-459 ציטוטים. הנושאים העיקריים של המחקרים היו אטיופתוגנזה (53 אחוזים), שכיחות והיקף (22 אחוזים), ואבחון (8 אחוזים). המאמר עם מספר הציטוטים הגבוה ביותר צוטט 459 פעמים. רוב המאמרים פורסמו בכתבי עת דנטליים (47 אחוזים). הסוגים הנחקרים ביותר של פגמים התפתחותיים של הזגוגית היו פלואורוזיס ו-amelogenesis imperfecta בשיניים קבועות (47 אחוזים). עיצובי המחקר הנפוצים ביותר היו תצפיות (24 אחוזים) וביקורות לא שיטתית (24 אחוזים) ונעו בין השנים 1977 ל-2019. המדינה עם מספר הפרסומים הגבוה ביותר הינה ארצות הברית (41 אחוזים).

 

מסקנות

מחברי המאמר מדגישים, כי הרוב מבין 100 המאמרים המובילים בנושא הפגמים ההתפתחותיים של הזגוגית עסקו בערך פלואורוזיס ו-amelogenesis imperfect,  כשרובם פורסמו בשלוש יבשות עם אנגלית כשפת האם. לדברי המחברים, נושא זה הינו בעל חשיבות רבה ברפואת השיניים ומודגש הצורך במחקרים נוספים במיוחד לגבי האבחון והטיפול בסוגים של פגמים התפתחותיים אלו.

 

Andrade-Maia G, Silva Pereira T, Chagas Clementino L, et al. Developmental defects of enamel: A bibliometric analysis of the top 100 most-cited papers. Caries Res 2024; 58: 108-114