דלקת החניכיים הינה מחלה נפוצה ברחבי העולם, הפוגעת בכל הגילאים והמינים. שליטה בדלקת מהווה אסטרטגיה ראשונית ומשנית שהינה חיונית למניעה של מחלות החניכיים. מחברי המאמר מציינים כי המונח הנפוץ 'דלקת חניכיים הנגרמת על ידי רובד' מצביע על כך שדלקת החניכיים נחשבת לתגובה דלקתית להצטברות רובד השיניים הנמצא במגע עם שולי החניכיים. אסטרטגיית המניעה והניהול העיקרית של דלקת החניכיים כיום היא צחצוח שיניים ושטיפת הפה באמצעות גורמי חיטוי. הם טוענים כי מחקרים בעשורים האחרונים גילו כי רובד השיניים אינו קשור בהכרח לדלקת החניכיים. מחקרים אלו הצביעו על תגובה דלקתית בולטת יותר של החניכיים בבני אדם הצורכים דיאטה מערבית (WD), שהינה דפוס של צריכת חומרים מזינים האופיינית לחברות מערביות, כולל כמויות גבוהות של דגנים מזוקקים, סוכר, וחומצות שומן רוויות טרנס ואומגה 6 וכמויות נמוכות של מיקרו-נוטריינטים וסיבים. מחקרים הצביעו על כך שארוחות דיאטה מערבית עשויות לגרום לעלייה ב-CRP (חלבונים ראקטיביים מסוג C) ולרמות ציטוקינים פרו-דלקתיים בסרום לאחר הארוחה. יתר על כן, דיאטה מערבית קשורה לדלקת כרונית מערכתית נמוכה ומחלות דלקתיות ומטבוליות, כגון סוכרת סוג 2 ותסמונת מטבולית. צריכה גבוהה של פחמימות הניתנות להתססה בחלל הפה מעודדת נגעים קריוגניים ודלקת חניכיים. לדעת המחברים, שינוי הדיאטה המערבית לתזונה מסוג פליאו (הכוללת בדרך כלל בשר רזה, דגים, פירות, ירקות, אגוזים וזרעים – מזונות שבעבר ניתן היה להשיג על ידי ציד ואיסוף) או תזונה אנטי דלקתית אופטימלית לבריאות הפה עשויים להפחית את דלקת החניכיים גם בנוכחות רובד. דיאטות אלו מגבילות מאוד, דורשות ציות גבוה לנושא ומציעות עדויות מוגבלות להקפדה על הדיאטה לטווח ארוך. לעומת זאת, התזונה הים תיכונית (MD) מאופיינת בהקפדה על תזונה טובה ומציעה יתרונות בריאותיים רבים. היא מבוססת על הרגלי התזונה של תושבי דרום איטליה ויוון בסביבות שנות ה-50 וה-60 של המאה העשרים ומאופיינת בצריכה מוגברת של ירקות, פירות, שמן זית, עשבי תיבול ודגי ים שומניים. נראה שהשפעתה על המיקרוביוטה של ​​המעיים מהווה מנגנון עקיף של ויסות דלקתי. המחברים מציינים כי התזונה הים תיכונית מאופיינת בהקפדה על תזונה טובה וניתן להניח שתזונה זו עשויה להיות מועילה בהקשר של מחלות דלקתיות בפה. למיטב ידיעתם, לא היו ניסויים קליניים מבוקרים שחקרו את ההשפעות של התזונה הים תיכונית על מחלות דלקתיות בפה.

מטרה

במחקר הנוכחי נבחנה ההשפעה של יישום של התזונה הים תיכונית על מצב הדלקת הקלינית בפה במשך שישה שבועות של ניסוי אורכי מבוקר, תוך הכשרה מובנית של השימוש בתזונה הים תיכונית ומעקב אחר הקפדה על התזונה.

42 משתתפים הוקצו לקבוצת התזונה הים תיכונית (MDG) או קבוצת ביקורת (CG). לאחר תקופת איזון של שבועיים לגבי הנהלים של טיפולי השיניים, שינו משתתפי MDG את התזונה הרגילה שלהם לתזונה ים תיכונית למשך שישה שבועות, בתמיכת ייעוץ דיאטטי. פרמטרים של החניכיים ומדדים אנתרופומטריים (כגון גובה, משקל, BMI וכו') הוערכו בקו הבסיס (T0) בשבוע 2 (T1 – תחילת ההתערבות של התזונה הים תיכונית) ובשבוע 8 (T2). דבקות בתזונה הים תיכונית הוערכה על ידי דרוג ההקפדה על תזונה ים תיכונית,(MEDAS) וההתנהגות התזונתית הוערכה על ידי שאלון סקר הראיונות והבדיקה הבריאותי הגרמני עבור תדירות המזון במבוגרים (DEGS-FFQ). ערכי הרובד נותרו קבועים בשתי הקבוצות והפרמטרים הדלקתיים של החניכיים והמדדים האנתרופומטריים ירדו בקבוצת הדיאטה הים תיכונית  בלבד. מבחני דרוג ההקפדה על התזונה הים תיכונית חשפו עמידה מספקת בתזונה עבור קבוצת משתמשי דיאטה זו.

מסקנת מחברי המאמר היא, כי במסגרת המחקר הנוכחי, הפרמטרים הדלקתיים של החניכיים היו מופחתים באופן מובהק בנוכחות התזונה הים תיכונית בעוד שהפרמטרים של הרובד נותרו קבועים. ייעוץ הדיאטה השיג עמידה מספקת עם שינויים מועילים בירידה במשקל ובהיקף המותניים.

Bartha V, Exner L, Schweikert D, et al. Effect of the Mediterranean diet on gingivitis: A randomized controlled trial. J Clin Periodontol 2021. doi: 10.1111/jcpe.13576