מחברי המאמר מציינים כי השתלת שן עצמית (AT) מוגדרת כהשתלה של שן מאתר אחד לאתר אחר בחלל הפה של אותו אדם. השן המושתלת יכולה להיות שן שבקעה במלואה, חלקית או כזו שלא בקעה, עם היווצרות שורש מלאה או חלקית. המקרה הראשון של השתלה אלוגנית כזו של שן דווח בצרפת בתחילת המאה ה-17, אך רק בשנות החמישים של המאה הקודמת החלו להופיע מאמרים בשטח זה בספרות הדנטלית בארצות הברית. בשנים שלאחר מכן התפרסמו מאמרי מקרה נוספים עם תוצאות חיוביות ושליליות. מחקרים ניסויים בבעלי חיים התקיימו ברחבי העולם החל משנות ה-70. מחקרים ביולוגיים שנערכו בשטח זה קבעו עקרונות קריטיים וכללו את ההשפעה של הזמן בו נמצאת השן במכתשית, הישרדות תאי ליגמנט חניכיים, נזק לפוליקל ולאפיתל מעטפת השורש, השפעת מיקום השן ביחס למכתשית ושיטות של שימוש בסדים. מאז כניסת הטיפולים באמצעות שתלים דנטליים, אוטוטרנספלנטציה הפסיקה להוות דרך מועדפת לניהול מצבים של שן חסרה. למרות זאת, המחברים מדגישים כי התוצאות ארוכות הטווח של שיניים המושתלות באופן עצמי נמצאו בספרות עם מעקב אורך מרשים שנמשך עד 26 שנים. העדויות להצלחה ולשיעורי ההישרדות עבור אוטוטרנספלנטציה דווחו כ-90-80 אחוזים ומ-100-68 אחוזים, בהתאמה, וניתן להשוות אותן עם הישרדות של שתלים דנטליים, בהם דווח על שיעורי הישרדות מ-73 עד 100 אחוזים בממוצע של 14 שנות מעקב. שיעורי ההצלחה של AT של שיניים עשויים להשתנות בהתאם למספר גורמים, כולל בריאותו הכללית של המתרפא, השן הספציפית המעורבת, סיבת ההשתלה, מיומנות המנתח והטיפול לאחר הניתוח. הגדרת הצלחה של אוטוטרנספלנטציה משתנה בין מחקרים שונים וכוללת תרחישים קליניים שבהם ההשתלה שמרה על חיות השן, קיבלה טיפול אנדודנטי מוצלח, וחסרה סיבוכים הקשורים לספיגת שורשים, אנקילוזיס או נמק של מוך השן. ההגדרה של שיעורי הישרדות כשיעור השיניים שעדיין נותרו קיימות בתקופה נתונה לאחר הליך ההשתלה הינה עקבית כמעט בין כל המחקרים.

 

מטרה

המחברים מביאים סקירה של מצב הידע והמחקר על אוטוטרנספלנטציה ומציגים תרחיש מקרה וחסמים לאימוץ, עם התמקדות בארצות הברית. כאמור, שיעורי ההצלחה של אוטוטרנספלנטציה של שיניים יכולים להשתנות בהתאם למספר גורמים והתוצאות ארוכות הטווח של שיניים שהושתלו בדרך זו צוינו בספרות עם מעקב אורך שנמשך עד 26 שנים. תוצאות של מספר סקירות שיטתיות הראו שיעורי הישרדות מ-75 עד 98 אחוזים.

 

מסקנות

החוקרים קובעים כי השימוש בשיטות אוטוטרנספלנטציה של שיניים גדל עם השנים, הודות להתקדמות בטכניקות דנטליות, שיפור בתוצאות בקרב המתרפאים והגברת המודעות בקרב רופאי השיניים והמתרפאים. הגברת המודעות והזמינות של אוטוטרנספלנטציה של שיניים להחלפת שיניים חסרות יכולה לספק אלטרנטיבה טבעית ופונקציונלית לאפשרויות שיקום מסורתיות. שן שעוברת אוטוטרנספלנטציה מסייעת בשמירה על העצם המכתשית במתרפאים בשלבי גדילה ועשויה להציע תוצאות אסתטיות ותפקודיות מצוינות.

 

Dokova AF, Lee JY, Mason M, et al. Advancements in tooth autotransplantation. J Am Dent Assoc 2024; 155(6): 475-483