מחברי המאמר מציינים כי עששת בשיניים נשירות היא מחלת ילדות כרונית משמעותית, וזיהום במוך השן מתרחש כאשר העששת חודרת את הדנטין. במצבים בהם עששת עמוקה בשיניים נשירות אינה מטופלת באופן מיידי, עלולים להתרחש פגמים ברקמת השיניים, נגעים במוך, וזיהומים פרי-אפיקאליים, שבסופו של דבר מובילים לאובדן מוקדם של השיניים הנשירות. אובדן מוקדם של שיניים נשירות משפיע על הל המוך, ההגייה והתפקודים האסתטיים של שיניים אלו ומוביל לסגר פגום והפרעות בבקיעת השיניים הקבועות. לכן, לדברי המחברים השימור והטיפול היעיל בעששת עמוקה בשיניים נשירות וחיות מוך השן הינם בעלי משמעות רבה לשמירה על שלמות המשנן ובריאות הפה של ילדים.

הנחיות האקדמיה האמריקנית לרפואת שיניים לילדים ממליצות על טיפול לשמירה על חיות המוך בילדים עם נגעי עששת עמוקה בשיניים נשירות. לשיניים עם עששת עמוקה ללא תסמינים של ניוון מוך השן או רק פולפיטיס הפיכה, הסרה מלאה של רקמת העששת עלולה להוביל לחשיפת המוך. טיפול מוך בלתי ישיר (IPT) הינו הליך שמרני לחיות המוך, המבוצע בנגעי עששת עמוקים, שמתקרבים אל המוך אך ללא סימנים או תסמינים של ניוון המוך. ב-IPT מסירים את העששת מהדפנות הצדדיים ואילו העששת בקרבת המוך נשמרת באופן סלקטיבי, על מנת להימנע מחשיפת המוך ולשמור על חיותו. בהמשך, מכוסה האזור בחומרים תואמים ביולוגית ומבוצע הליך שיקומי על מנת לקדם את תהליך הרמינרליזציה של רקמת השן ויצירת דנטין מתקן. הצלחת IPT יכולה להיות מושפעת מגורמי סיכון ואתגרים שונים, כולל דיוק האבחון, גורמים הקשורים למתרפא, גורמים של השיניים, כישורי הרופא וניסיונו, והחומרים שנבחרו. החומרים המשמשים לאיטום החלל לאחר סילוק העששת משחקים תפקיד בהצלחת הטיפול. אם האיטום לא מוקם כראוי, מיקרואורגניזמים עלולים לחדור למוך ולגרום לדלקת. כיסוי עם חומר מתאים יכול לקדם את המינרליזציה של העששת בדנטין והיווצרות דנטין מתקן.

 

מטרה

המחקר הנוכחי בדק בדיעבד את שיעור ההצלחה של IPT בטיפול בטוחנות נשירות עם עששת עמוקה והגורמים המשפיעים על שיעור ההצלחה לאורך שנתיים, לרבות מגדר (זכר לעומת נקבה), גיל (גיל גן לעומת גיל בית ספר), רמת שיתוף הפעולה, סוג הקשת (טוחנות נשירות בלסת עליונה או תחתונה), סוג השן (טוחנת נשירה ראשונה לעומת שניה), כתר נירוסטה (כן או לא), וחומר כיסוי המוך (קלציום הידרוקסיד לעומת צמנט יונומר זכוכית). החוקרים כללו סך של 303 שיניים טוחנות נשירות ב-202 ילדים (106 בנים ו-96 בנות). שיניים אלו זוהו כסובלות מעששת עמוקה על ידי בדיקות רופא וצילומי רנטגן וטופלו ב-IPT. הגורמים העשויים להשפיע על שיעור ההצלחה של IPT נותחו לאחר שנתיים של מעקב. התוצאות הצביעו על כך ששיעור הצלחת ה-IPT לשנתיים היה 86 אחוזים (262/303). שיעור ההצלחה של טוחנות נשירות עם ובלי כתרי נירוסטה היה 96 אחוזים (120/125) ו-80 אחוזים (142/178), בהתאמה. שיניים טוחנות נשירות שטופלו בכתרי נירוסטה הראו סיכון נמוך משמעותית לכישלון. לא היו הבדלים מובהקים בגורמים אחרים, כולל מין, גיל, רמת שיתוף הפעולה, סוג הקשת, סוג השן או חומר הכיסוי של המוך.

 

מסקנות

לדברי החוקרים, טיפול מוך בלתי ישיר הינו שיטת טיפול יעילה ושמרנית עבור שיניים טוחנות נשירות עם עששת עמוקה, וכתרי נירוסטה עשויים לשפר משמעותית את הצלחת הטיפול.

 

Yu Y, Hao S, Jin Y, et al. Potential factors affecting the success rate of indirect pulp therapy in primary molars with deep caries: A retrospective study. J Clin Pediatr Dent 2024; 48(3): 46-51