לדברי מחברי המאמר, במהלך העשור האחרון הפך הטיפול ביישור שיניים שקוף (Clear aligner) לטיפול אורתודונטי אסתטי נפוץ, כאלטרנטיבה למכשירי יישור שיניים קבועים מסורתיים, במיוחד בקרב אוכלוסיות המבוגרים. Invisalign (Align Technology, San Jose, Ca.) מציע כי מגוון רחב של מלאוקלוזיות, כגון מתרפאים לאחר עקירות, שלב 1, ואף מתרפאים כירורגיים, ניתנות לטיפול בשיטת היישור השקוף. היתרון הגדול ביותר של Invisalign הוא האסתטיקה המשופרת והנוחות של הטיפול האורתודונטי. המתרפאים אינם נדרשים להגביל את אפשרויות המזון כמו עם מכשירים קונבנציונליים. למרות שישנם יתרונות רבים לשימוש ב-Invisalign לעומת מכשירי יישור שיניים קבועים, הציות של המתרפא והדבקות בהנחיות הטיפול עשויה להופיע כאתגרים למשך הטיפול וליעילות. מחקרים קודמים חקרו את היעילות והדיוק של תנועת השיניים החזויה בטיפול עם Invisalign, והחוקרים הגיעו למסקנה כי תנועות השיניים המדויקות ביותר היו במספר פרמטרים, כולל תנועת שיניים בכיוון הלשוני של חותכות וניבים, הטייה בוקולינגואלית של הכותרת ורוטציה של החותכות. עם זאת, ברוטציה של הניבים המקסילרים והמנדיבולרים היה דיוק נמוך של 32.2 אחוזים ו-29.1 אחוזים, בהתאמה, בהשוואה לחותכות. תנועה אקסטרוסיבית של החותכות בשתי הלסתות (18.3 אחוזים ו-24.5 אחוזים, בהתאמה) והטיה מזוודיסטלית של הניבים (26.9 אחוזים) נמצאו בדיוק נמוך במיוחד. לדברי המחברים, יש צורך בניתוח נוסף על מנת להשוות במדויק את תנועות החותכות והניבים בכיוונים ספציפיים בין Invisalign ומכשירים קבועים. אחת השיטות להערכת השינויים בתנועת שן היא להשתמש במודלים דיגיטליים המתקבלים על ידי סורקים אינטראורליים. ניתן להשתמש בתוכנת מחשב ולהשוות מודלים דיגיטליים לפני ולאחר הטיפול לשם ניתוח כמותי של תנועת השיניים. במחקרים אחרונים נעשה שימוש בלמידת מכונה, או בינה מלאכותית (AI) על מנת לזהות גבולות של השוואות הניתנות למדידה. טכניקת AI לפילוח אוטומטי, Mesh-SegNet, שימשה לזיהוי גבולות של שיניים בלסת בעליונה מתוך סריקות תוך אורליות תלת ממדיות. לאחרונה פותחה גרסה משופרת של Mesh-SegNet הנקראת למידה עמוקה דו-שלבית (TS-MDL) עבור פילוח שיניים וזיהוי ציוני דרך, אשר יכולה לשמש להשוואות מדויקות של סריקות תוך-אורליות של שיניים בלסת העליונה.

מטרה

המחקר הנוכחי נועד להשתמש בטכניקות AI ולהשוות תנועת שיניים בלסת העליונה בין Invisalign עם מערכת של יישור שקוף לבין מכשירי יישור שיניים קבועים רגילים, על מנת לזהות את היעילות של Invisalign על ידי ניתוח תנועת השיניים הממוצעת של חותכות וניבים בלסת העליונה בשישה כיוונים: בוקולינגואלי, מזיודיסטאלי, אנכי, הטיה, טורק ורוטציה.

60 מתרפאים (Invisalign=30, פלטה אורטודונטית=30) נבחרו באקראי מארכיון המרפאה האורתודונטית של אוניברסיטת אוהיו. על מנת לנתח את תנועת החותכות והניבים, וכן זוהו ציוני דרך ספציפיים על השיניים באמצעות מסגרת של בינה מלאכותית ולמידה עמוקה של רשת דו-שלבית. לאחר מכן נותחו סך תנועת השיניים הממוצעת בלסת העליונה ותנועת שיניים בודדת (חותכות וניבים) בשישה כיוונים (בוקולינגואליים, מזוודיסטליים, אנכיים, הטיה, מומנט, סיבוב). בהתבסס על ציוני דירוג של עמיתים לאחר הטיפול, איכות המתרפאים שסיימו את הטיפול בשתי הקבוצות הייתה דומה. בחותכות לסתות ובניבים, היה הבדל משמעותי בתנועה בין Invisalign למכשירים רגילים עבור כל ששת כיווני התנועה. ההבדלים הגדולים ביותר היו עם מצבי הסיבוב וההטיה של הניב המקסילרי, יחד עם המומנט של החותכות והניבים. ההבדלים הסטטיסטיים הקטנים ביותר שנצפו עבור חותכות וניבים היו תנועת טרנס של כתרי שיניים בכיוון המזיודיסטלי והבוקולינגואלי.

מסקנות

לדברי החוקרים, בהשוואה בין מכשירי יישור שיניים קבועים לבין אינוויזליין נמצאו אצל מתרפאים שטופלו במכשירים קבועים יותר תנועות שיניים בלסת העליונה בכל הכיוונים, במיוחד עם סיבוב והטיה של הניב המקסילארי.

Murphy SJ, Lee S, Scharm JC, et al. Comparison of maxillary anterior tooth movement between Invisalign and fixed appliances. Am J Orthod Dentofacial Orthop 2023; 164: 24-33

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]