לדברי מחברי המאמר, חרדה ופחד דנטליים בקרב ילדים נגרמים על ידי מספר גורמים ובמחקרים קודמים נמצא כי הם מוגברים בקרב ילדים בגיל צעיר ובקרב נשים. גם מבנה המשפחה ונוכחות אחים הינם גורמים חשובים בהתפתחות חרדה ופחד דנטלי של ילדים. בנוסף לכך, מצבים אלו בילדות נמצאו קשורים לשכיחות גבוהה יותר של עששת, כאבי שיניים והצורך בעקירות והכאב אף מחמיר את איכות החיים הקשורה לבריאות הפה בקרב הילדים. עם הזמן, השפעה זו תגרום ליותר ויותר בעיות חמורות של בריאות הפה, והצורך בביצוע טיפולים מורכבים יותר. הפחתת החרדות והפחדים של ילדים נעשית באמצעים הננקטים לשם שיתוף פעולה עם צוותי רפואת השיניים, אשר הינו שלב קריטי בהצלחת הטיפול.

השיטות הקיימות עבור ניהול של חרדה ופחד ברפואת השיניים הינן תרופתיות ולא תרופתיות. שיטות פרמקולוגיות לדיכוי חרדה ופחד דנטליים כוללות תרופות בשאיפה לסדציה (ניטרוס אוקסיד) ותרופות הרגעה לתוך הווריד או דרך הפה. יש בסמי ההרגעה האלו כמה תופעות לוואי וסיכונים לא רצויים, כגון עייפות, פריחה, סחרחורת, בחילות, כאבי ראש או בלבול והשימוש בהן מגדיל את עלות טיפולי השיניים. ישנן דרכים רבות להפחתת פחד וחרדה דנטלית ללא תרופות ולדברי המחברים טיפול במוזיקה וארומתרפיה הן שיטות פשוטות ולא פולשניות המתאימות למתרפאים ילדים ומהוות הסחת דעת ומניפולציה סביבתית של המרפאה. טיפול במוזיקה מוכר כשיטה יעילה להפחתת חרדה ופחד ומשמש כיום בהליכים טיפוליים רפואיים רבים, כגון בחולים העוברים ביופסיה לבדיקת סרטן השד, ובהפחתת חרדה בזמן ההמתנה לטיפולי שיניים. מאחר והמתרפאים בוחרים במוזיקה לפי העדפותיהם, יש לה השפעה מועילה על הפחתת החרדה והפחד. טיפול נוסף המשמש כתוסף בפרקטיקה הרפואית הוא ארומתרפיה, ומחקר על חרדה ופחד מטיפולי שיניים מצא כי לריח של מרפאת השיניים הייתה השפעה חזקה על המצב. כמה מחקרים בדקו בעבר את ההשפעות של ריח לבנדר על חרדה דנטלית ואישרו את יעילותו בהפחתת המצב.

 

מטרה

 

המחקר הנוכחי נערך על מנת לבחון את ההשפעה של טיפול במוזיקה בשילוב עם ארומתרפיה על חרדה ופחד מטיפולי שיניים בקרב ילדים בגיל בית הספר. לצורך המחקר, חולקו 128 ילדים בגילאי 12-10 באופן אקראי לארבע קבוצות: קבוצת ביקורת עם 32 מתנדבים, קבוצת ניסוי שקיבלה טיפול במוזיקה שכללה 33 מתנדבים, קבוצת ניסוי שנחשפה לארומתרפיה עם 31 מתנדבים ו-32 מתנדבים בקבוצת ניסוי עם טיפול במוזיקה בשילוב עם ארומתרפיה.

התוצאות העיקריות של הניסוי היו מדדי החרדה והפחד הדנטליים, ואילו התוצאות המשניות היו סימנים חיוניים, כגון לחץ הדם, הדופק וריווי החמצן. משתנים אלו נמדדו פעם אחת בלבד, לפני ואחרי הערכות הטיפול של צוות המחקר. לשם הבהרת התוצאות, נערכו השוואות תוך קבוצתיות לפני ואחרי הניסוי עם שינוי מובהק סטטיסטית ברמה של 0.05 של כל קבוצה, שגילו את הממצאים הבאים: בקבוצת הביקורת נמצא דופק מוגבר, בקבוצת הטיפול במוזיקה התגלתה ירידה בחרדה, בפחד הדנטלי ובלחץ הדם הסיסטולי, בקבוצת הניסוי עם החשיפה לארומתרפיה התגלה ריווי חמצן מוגבר. ילדי קבוצת הניסוי שקיבלה טיפול במוזיקה משולב עם ארומתרפיה הראו ירידה בחרדה והפחד הדנטלי, בקצב הלב ולחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי ובערכי ריווי חמצן המוגברים. בנוסף, נמצא כי לטיפול במוזיקה בשילוב ארומתרפיה הייתה השפעה משותפת על חרדה ופחד דנטליים וריווי החמצן, ושני הטיפולים העיקריים גם השפיעו באופן משמעותי על תוצאות אלו.

 

מסקנות

 

התוצאות הראו שטיפול במוזיקה בשילוב עם ארומתרפיה הפחית את מצבי החרדה והפחד של ילדים מטיפולי שיניים באופן טוב יותר מכל אחד מהטיפולים כשלעצמו.

 

 

N Janthasila, O Keeratisiroj. Music therapy and aromatherapy on dental anxiety and fear: A randomized controlled. J Dent Sci 2023; 18(1): 203-210