על פי מחברי המאמר, סיגריות אלקטרוניות הינן מכשירים המופעלים על ידי סוללות שנועדו לחימום ולאידוי נוזלים עם מרכיבים כגון פרופילן גליקול, גליצרול כחומרי לחות, טעמים מגוונים, וברוב המקרים, ניקוטין. מאז שיצאו לשוק בארצות הברית ובאירופה בשנת 2006, סיגריות אלקטרוניות עלו בפופולריות. ברחבי העולם, מספר המשתמשים באידוי גדל משבעה מיליון בשנת 2011 ל-41 מיליון בשנת 2018, וההערכה היא כי מספר זה גדל ל-55 מיליון עד שנת 2021. ארצות הברית מדורגת כשוק מספר אחד עבור מוצרי אידוי. הנתונים הסטטיסטיים העדכניים ביותר בארצות הברית מצביעים על כך שבשנת 2018, על פי ההערכות, 8.1 מיליון מבוגרים בארצות הברית השתמשו בסיגריות אלקטרוניות ו-14.9 אחוזים מהמבוגרים דיווחו על "שימוש אי פעם" בסיגריה אלקטרונית.

המשיכה לסיגריות אלקטרוניות מיוחסת לסיבות שונות, ביניהן קלות הנגישות, בחירת הטעמים, חוש האופנה והתפיסה שהן אלטרנטיבה בריאה יותר לסיגריות קונבנציונליות. אמנם מקובל שהאידוי פחות מזיק מעישון, אך חשוב לציין כי אידוי אינו בלתי מזיק (CDC, 2020) וסיגריות אלקטרוניות חושפות את המשתמשים למספר כימיקלים הידועים כבעלי השפעות בריאותיות מזיקות כולל ניקוטין, תרכובות אורגניות נדיפות ותרכובות קרבוניל. היווצרות רכיבים מסוכנים של הסיגריה האלקטרונית מושפעת מהתנהגות האידוי ומרכיבי הסיגריה המשפיעים על רמות הפליטה של קרבונילים רעילים כגון פורמלדהיד, אלדהיד ואקרוליין. לפורמלדהיד ואלדהיד יש תגובתיות מוגברת ומסיסות במים המובילה לחששות לגבי רטנציה אורונזאלית והשפעות בריאותיות פוטנציאליות שליליות על חלל הפה. מחקר חדש על ההשפעות על בריאות הפה של השימוש בסיגריה אלקטרונית מצביע על כך שאידוי עשוי להיות קשור לתסמינים אורליים שונים ופתולוגיות, לרבות נזק לשיניים ולחניכיים. נתונים עדכניים חשפו שגליצרין צמחי בשימוש בנוזלים של סיגריות כאלו מעורר פי ארבעה עלייה בהידבקות המיקרוביאלית לזגוגית ועלייה פי שתיים ביצירת ביופילם המובילה לפלישה של חיידקים פתוגניים, ובסופו של דבר למחלת העששת. מחברי המאמר מציינים כי המיקרוביום של הפה הינו יעד מתאים למחקר לגבי תוצאות בריאות הפה של אידוי ומחקרים ראשוניים מזהים קשר בין אידוי לבין שכיחות מוגברת של קנדידה כמו גם עליה גבוהה של Proteobacteria, ופתוגנים אופורטוניסטיים כגון Rothia ו-Haemophilus. הצמיגות של נוזלי הסיגריות עשויה גם לתרום להידבקות המוגברת של זני Streptococcus הגורמים לעששת. בהשוואה לעישון קונבנציונלי, חלק מהמחקרים מראים השפעה מועטה עד ללא השפעה כלל של האידוי על המיקרוביום של הפה, בעוד שמחקרים חדשים יותר מראים כי למעשנים באידוי יש פרופיל מיקרוביום אורלי מובהק בהשוואה לזה של משתמשי סיגריות קונבנציונליות ולא מעשנים.

מטרה

מחקר זה מבקש למצוא באם יהיו הבדלים במיקרוביום האורלי בין מעשנים באידוי וללא אידוי לבין משתמשים בסיגריות קונבנציונאליות. לשם המחקר, ערכו המחברים ניתוח נתונים משני בעיצוב תיאורי של חתך רוחב אשר כלל נתונים עבור 36 מבוגרים. גנים חיידקיים של rRNA 16S חולצו והוגברו מדגימות שנלקחו מהרקמות הרכות של הפה וסווגו באופן טקסונומי באמצעות מסד הנתונים של המיקרוביום האורלי האנושי. במחקר נכללו נתונים עבור 18 מעשנים באמצעות אידוי ו-18 ללא אידוי. כמעט 56 אחוזים מעשנים באמצעות אידוי עישנו גם סיגריות קונבנציונליות. זוהו הבדלים בגיוון בטא (המודד את המגוון של דמיון/שוני בין זוג קהילות של מערכות אקולוגיות שונות על ידי מדידת הבדלי זני החיידקים שביניהם) בקרב מעשנים באידוי וללא אידוי. בקרב המעשנים באידוי התגלה שפע יחסי גבוה משמעותית של מינים לא מסווגים של Veillonella בהשוואה למעשנים ללא אידוי. למשתמשים בשני סוגי העישון היה גיוון אלפא (המודד את המגוון בתוך מדגם יחיד) גבוה יותר בהשוואה למאיידים בלעדיים. גיוון בטא היה קשור גם לשימוש בשני סוגי העישון. זוהו מספר יחידות טקסונומיות המשויכות לשימוש כפול בסיגריות אלקטרוניות וסיגריות קונבנציונליות.

מסקנות

לדברי החוקרים, לבני אדם המעשנים באמצעות אידוי ישנו מיקרוביום אורלי שונה. שימוש כפול בסיגריות אלקטרוניות וסיגריות קונבנציונליות קשור לנוכחות מספר חיידקים פתוגניים ידועים.

Yang I, Rodriguez J, Young Wright C, Hu YJ. Oral microbiome of electronic cigarette users: A cross-sectional exploration. Oral Diseases 2023; 29: 1875-1884