מחברי המאמר קובעים, כי סוכרת הינה אחת מבעיות הבריאות העולמיות המשמעותיות ביותר במאה ה-21. המחלה מאופיינת על ידי היפרגליקמיה, אשר עלולה לפגוע במערכות איברים מרובות, כולל העיניים, הכליות, הלב, כלי הדם, העצבים וחלל הפה. סוכרת פוגעת ב-8.8 אחוזים מהמבוגרים (n = 424.9 מיליון) בגילאי 20 עד 79 שנים ברחבי העולם, וב-50 אחוזים מהמקרים הסוכרת אינה מאובחנת. סוכרת היא הגורם המוביל למחלות לב וכלי דם, עיוורון, אי ספיקת כליות וקטיעת גפיים תחתונות כמעט בכל המדינות בעלות הכנסה גבוהה. בארצות הברית, תשעה אחוז מהמבוגרים בגילאי 20 עד 79 שנים (n = 30 מיליון) סובלים מסוכרת וב-24 אחוזים מהם הסוכרת אינה מאובחנת. שיעור חולי הסוכרת הוכפל בעשרים השנים האחרונות והוא עולה במהירות בקרב מבוגרים, מיעוטים ואנשים שמנים. בנוסף, העלות המשוערת של סוכרת לא מאובחנת בארצות הברית היא 31.7 מיליארד דולר, למרות היותה מחלה הניתנת ברובה למניעה. לדבריהם, קיים צורך דחוף בזיהוי מוקדם וטיפול באנשים הסובלים מסוכרת לא מאובחנת, על מנת להימנע מתוצאות בריאות מזיקות ומהוצאות בריאות גבוהות. מחלת החניכיים הינה זיהום כרוני שכיח בחלל הפה, המכונה הסיבוך השישי של סוכרת. זיהום פתוגני ותגובה חיסונית של המאכסן הם שני גורמים קריטיים לחומרת ההתקדמות של מחלת החניכיים. טיפול בחניכיים הביא לירידה צנועה ברמות המוגלובין A1c ולהפך, רמות ההמוגלובין מהוות אינדיקטור צפוי לחומרת מחלת החניכיים. תת-סוגים מסוימים של מחלת חניכיים קשורים באופן עצמאי לסוכרת נפוצה, ומצבים אלה חולקים גורמי סיכון ידועים, כגון עלייה בגיל ומשקל גבוה או רמות השמנת יתר. אנשים הסובלים מהשמנת יתר הם בעלי סיכוי גבוה יותר ב-35 אחוזים לחלות במחלת חניכיים וסיכון גבוה פי עשר לפתח סוכרת מסוג 2 בהשוואה לאנשים במשקל תקין. השמנה היא מנבא חשוב למחלות החניכיים, וקשר זה מתווך ככל הנראה על ידי עמידות לאינסולין. קיום קשר סיבתי בין מחלת חניכיים, סוכרת והשמנת יתר אינו ברור, אך מחקרים מצביעים על כך שלמחלות אלו קיימים מסלולים פתופיזיולוגיים משותפים, הקשורים לדלקת.

מחברי המאמר מציינים, כי מרפאות השיניים משמשות נקודת קשר מרכזית במערכת הבריאות האמריקנית. בהתחשב בכך שכ-65 אחוזים מהמבוגרים בארצות הברית מבקרים אצל רופא השיניים, לעומת כ-55 אחוזים מהם המבקרים אצל רופא כללי, בדיקת רופאי שיניים לקיום סוכרת לא מאובחנת יכולה להוות גישה אחת לשיפור בריאות החולים. דווח בעבר, כי 93 אחוזים מהמתרפאים עם מחלות חניכיים מתונות עד קשות, בהתאם לנתונים הלאומיים של סקר בדיקת הבריאות והתזונה 2004- 2003, מתאימים לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת לבדיקת סוכרת, ומחצית מהם היו בקשר עם רופא השיניים בשנה האחרונה. סביר להניח שסריקת המתרפאים תביא לגילוי מוקדם יותר של סוכרת ולהפחתה בתחלואה והתמותה הנלווים. ידע על מצב הסוכרת של המתרפאים רלוונטי גם לבריאות הפה, מכיוון שמידע זה עשוי לשנות את תוכנית הטיפול בשיניים. לדוגמא, סוכרת עלולה לגרום להתקדמות מוגברת של מחלות החניכיים, כמו גם לסיבוכים מטיפולי שיניים פולשניים. נוהג זה לא אומץ במידה רבה, אף כי לבדיקת סוכרת על ידי רופאי השיניים יש תמיכה רבה בספרות, בהיותה פשוטה יחסית לביצוע, מתקבלת היטב על ידי המתרפאים והרופאים ויכולה לספק מידע בריאותי חשוב בעל רלוונטיות ישירה לטיפול בבריאות הפה.

מטרה

המחקר הנוכחי מבקש להתבונן בשיעורי הסוכרת הלא מאובחנת במחקר מבוסס אוכלוסייה, ולקבוע באם היבטים של מחלת החניכיים קשורים באופן עצמאי לסוכרת לא מאובחנת, ואם כן, לפרש כיצד ממצאים אלה עשויים להתייחס לפרקטיקה הקלינית.

החוקרים עשו שימוש בנתונים של 7,343 בני אדם, בקרב משתתפים במחקר קהילות לסיכון לטרשת עורקים, לשם קביעת שיעורי הסוכרת הבלתי מאובחנת בהתאם למצב החניכיים, חסר שיניים ומדד מסת הגוף. הם השתמשו במבחן c2 או בניתוח משתנים, יחד עם מודל רגרסיה לוגיסטית דו-שלבית, על מנת לקבוע הימצאות קשרים עם סוכרת לא מאובחנת. מחלה זו הוגדרה כמצב בו המשתתפים לא דיווחו על קיום סוכרת וכן על רמות הגלוקוז בדם (גלוקוז בצום ≥ 126 מיליגרם לדציליטר או גלוקוז שאינו בצום > 200 מ"ג לד"ל). מחלת חניכיים הוגדרה באמצעות מערכת Profile Classes של החניכיים, המותאמת לשלבים ולאינדקס המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן והאקדמיה האמריקאית לפריודונטולוגיה. סך כל שיעור הסוכרת הבלתי מאובחנת היו 5.6 אחוזים. השיעור הגבוה ביותר היה בקרב חולים הסובלים מהשמנת יתר ומחוסרי שיניים (12.6 אחוזים) והשמנת יתר ומחלת חניכיים חמורה (12.2 אחוזים). נמצאו הקשרים משמעותיים בין סוכרת לא מאובחנת לבין מחלות חניכיים חמורות. חסר שיניים היה קשור באופן משמעותי לסוכרת לא מאובחנת, הן לפי מודל המערכת של שיעורי פרופיל החניכיים והן בהתאם לאינדקס של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן ומדד האקדמיה האמריקאית לפריודונטולוגיה. בקרב המשתתפים בכל קטגוריות אינדקס מסת הגוף נמצאה היפרגליקמיה.

מסקנות מחברי המאמר הן, כי סוכרת לא מאובחנת קשורה באופן משמעותי להשמנת יתר, לחסר שיניים ולמחלת חניכיים. לדבריהם, מאפיינים אלה עשויים לעזור לרופאי השיניים בזיהוי מתרפאים הנמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת. למתרפאים ללא מאפיינים אלו עדיין יש סוכרת לא מאובחנת ,כך שרופאי השיניים המבצעים בדיקת סוכרת במרפאה לכל המתרפאים יניבו תועלת נוספת.

ההשלכות המעשיות של המחקר הן, שמרפאות השיניים מהוות נקודת מגע מרכזית במערכת הבריאות, ובדיקת סוכרת במסגרת זו יכולה לספק מידע בריאותי חשוב ובעל רלוונטיות ישירה לטיפול במתרפאים.

Philips KH, Zhang S, Moss K, et al. Periodontal disease, undiagnosed diabetes, and body mass index: Implications for diabetes screening by dentists. J Am Dent Assoc 2020. doi.org/10.1016/j.adaj.2020.09.002