לדברי מחברי המאמר, מחלת החניכיים הינה מצב בריאותי המשפיע על כ-50 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית, מצב שהופך אותה לאחת המחלות האנושיות הנפוצות ביותר. ניתן לסווג את המחלה לצורות אקוטיות וכרוניות (AP/CP), אשר שתיהן מטילות עומס משמעותי על המתרפאים ופוגעות קשות באיכות חייהם וברווחתם הכללית. מחלת טרשת העורקים הקורונרית (CA) מהווה תורמת עיקרית לתמותה העולמית וממשיכה לתבוע כ-17.8 מיליון חיים מדי שנה, למרות התקדמות בהתערבויות טיפוליות ואסטרטגיות של מניעה. גורמי הסיכון הקונבנציונליים המוכרים כוללים זקנה, כולסטרול, יתר לחץ דם או דיסליפידמיה. עם זאת, ההשלכות של קיום מחלה דלקתית כמניע מרכזי בהתפרצות והתקדמות של CA זכו גם כן להכרה. קיימת הצטברות של ראיות על קיום מתאם קריטי בין מחלת חניכיים חמורה לבין מספר מחלות מערכתיות. מחלת חניכיים חמורה נקשרה באופן עצמאי עם תמותה קרדיווסקולרית מכל הסיבות בקרב קבוצות שונות, במיוחד טרשת עורקים קורונרית. המנגנונים המוצעים כוללים בקטרמיה וההשלכות המחלתיות הסיסטמיות הנובעות ממנה, כגון רמות גבוהות של חלבון תגובתי (CRP), כמו גם עקה חמצונית (OS). מחקרי עוקבה הראו מתאם בין מחלת החניכיים לבין שיעורי תמותה גבוהים יותר מטרשת עורקים. חלק מההשערות מציעות שהמיקרוביוטה של הפה אשר אינה מווסתת כתוצאה ממחלת החניכיים עלולה לעורר בעקיפין או ישירות מחלות מערכתיות על ידי התפשטות למערכת הלב וכלי הדם. יחד עם זאת, ניסויים ביולוגיים נוכחיים אינם יכולים לאמת את ההשערות הללו וגם לא לבסס את הקשר של מחלת החניכיים כגורם מפתח לטרשת עורקים.

ניתוח מנדליאני רנדומאלי (MR) של שני מדגמים הינו שיטה סטטיסטית שמטרתה להסיק על קיום קשרים סיבתיים פוטנציאליים מאסוציאציות נצפות. בשיטה זו משתמשים בווריאציות גנטיות הקשורות לחשיפה כאינדיקטורי פרוקסי, על מנת להעריך את הקשר בין האינדיקטורים הפוטנציאליים לבין התוצאות. חוקרים השתמשו בעבר בניתוח MR על מנת לחקור את הקשר בין מחלת החניכיים לבין מחלות מרובות שאינן אורליות, כולל דלקת פרקים, יתר לחץ דם, פסוריאזיס, מחלת פרקינסון, מחלת מעי דלקתית ועוד. עם זאת, רוב המחקרים לא סיפקו תמיכה חזקה בקשר סיבתי משמעותי בין מחלת החניכיים לבין מחלות אלו, מה שמצביע על כך שמחלת החניכיים עשויה להיות מצב נלווה או שקיימים מנגנונים משותפים אחרים למחלות שטרם נחקרו.

מטרה

לערוך ניתוח רנדומיזציה מנדליאני דו כיווני של שני מדגמים באמצעות נתוני סיכום עם הקשר נרחב של מחקר גנום (GWAS), על מנת לחקור את הקשר הפוטנציאלי בין מחלת החניכיים לבין טרשת עורקים קורונרית. זאת בכוונה לשפר את ההבנה של יחסי הגומלין המורכבים בין מחלות החניכיים לבין מחלות לב וכלי דם על ידי שימוש בגישה קפדנית זו. המחברים השתמשו בסיכום סטטיסטי של מחקר, גנום בו נערך שילוב נתוני מחלת החניכיים שנגזרו מדגימות אירופאיות(n1=198,441; n2=195,762)  ונתוני מחלת טרשת העורקים הקורונרית מתוך 61,194 מקרים. הם ביצעו ניתוח רנדומלי מנדליאני דו-כיווני (MR) משני מדגמים, תוך שימוש כגישה האנליטית העיקרית בשיטת השונות ההפוכה (IVW) (שיטה לצבירה של שני משתנים אקראיים או יותר על מנת למזער את השונות של הממוצע המשוקלל), תוך עריכת ניתוחים משלימים באמצעות גישות נוספות. ניתוח IVW לא גילה קשר סיבתי מובהק בין טרשת העורקים הקורונרית לבין מחלת החניכיים, ובאופן דומה, ניתוח דו-כיווני לא זיהה את ההשפעה של מחלת החניכיים על טרשת העורקים. הניתוחים המשלימים איששו את הממצאים הללו.

מסקנות

מחברי המאמר מסכמים כי בעוד שקיימים מחקרים המציעים מתאם בין מחלת החניכיים לבין טרשת עורקים, הניתוח המקיף הנוכחי אינו מאשש קשר סיבתי בין שתי המחלות. לדעתם נדרש מחקר נוסף כדי להבהיר מנגנונים משותפים פוטנציאליים אחרים ועדויות סיבתיות בין מחלת החניכיים לבין טרשת עורקים קורונרית.

Li Z, Wang Q, Huang X, et al. A mendelian randomisation analysis reveals no relationship between periodontitis and coronary atherosclerosis. Int Dent J 2024; 74: 705-712