תקציר
מחלת חניכיים היא מחלה דלקתית כרונית הנגרמת בעיקר על ידי רובד חיידקי ונפוצה בקרב אוכלוסיות רבות בעולם. מחקרים רבים מצביעים על קשרים אפשריים בין מחלת חניכיים לבין מחלות סיסטמיות אחרות. מאמר זה יסקור את המחלות הנפוצות המתרחשות במקביל למחלת חניכיים, המנגנונים האפשריים לקשרים אלו, והשלכות הטיפול המשולב על בריאות הפה והגוף.
מבוא
מחלת חניכיים (פריודונטיטיס) מאופיינת בדלקת כרונית הפוגעת ברקמות התומכות של השיניים. עם השנים, נמצא כי היא אינה מוגבלת לחלל הפה בלבד, אלא קשורה גם למחלות סיסטמיות רבות. הקשרים בין מחלת חניכיים למחלות סיסטמיות נובעים בעיקר מהשפעות דלקתיות ומנגנונים אימונולוגיים משותפים.
מחלות הקשורות למחלת חניכיים
– מחלות לב וכלי דם מחקרים הראו קשר חזק בין מחלת חניכיים למחלות קרדיווסקולריות. תהליכים דלקתיים הקשורים למחלת חניכיים עלולים לתרום להתפתחות טרשת עורקים, יתר לחץ דם וסיכון מוגבר לאוטם שריר הלב.
– סוכרת קיים קשר הדדי בין סוכרת למחלת חניכיים – סוכרת לא מאוזנת מגבירה את הסיכון לפתח דלקת חניכיים, בעוד שמחלת חניכיים יכולה להחמיר את השליטה הגליקמית בחולי סוכרת.
– מחלות נשימתיות חיידקים מחלל הפה עלולים לחדור לדרכי הנשימה ולתרום להתפתחות מחלות כמו דלקת ריאות, מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ואסטמה.
– מחלות אוטואימוניות מחלות כמו דלקת מפרקים שגרונית וזאבת (SLE) נמצאו קשורות למחלת חניכיים, ככל הנראה עקב מנגנונים דלקתיים משותפים.
– מחלות נוירולוגיות עדויות מחקריות מצביעות על קשר אפשרי בין מחלת חניכיים ואלצהיימר, כאשר חיידקים פתוגניים מחלל הפה זוהו ברקמות מוח של חולים במחלה זו.
– סיבוכים בהריון נשים הרות עם מחלת חניכיים מצויות בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך וסיבוכים נוספים עקב השפעות דלקתיות על הרחם והשליה.
קבוצות אוכלוסייה בסיכון מוגבר למחלת חניכיים ולתחלואה נלווית
– מבוגרים וקשישים אצל מבוגרים וקשישים, מחלת חניכיים נפוצה יותר בשל ירידה בתפקוד החיסוני ושינויים מטבוליים הקשורים לגיל.
– חולי סוכרת אצל חולי סוכרת, חוסר איזון גליקמי מגביר את הרגישות לדלקות חניכיים ואת הסיכון להתקדמות המחלה.
– מעשנים העישון מגביר את הסיכון למחלת חניכיים בשל פגיעה באספקת הדם לרקמות הפה וירידה בתגובת המערכת החיסונית.
– נשים בהריון שינויים הורמונליים בהריון מגבירים את הרגישות לדלקות חניכיים ויכולים להשפיע על תוצאות הלידה.
– אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת אנשים עם מחלות כרוניות, מטופלים בכימותרפיה או מדוכאי חיסון מסיבות אחרות מצויים בסיכון מוגבר לפתח מחלת חניכיים חמורה.
– אוכלוסיות עם נגישות נמוכה לשירותי בריאות אנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, ללא גישה סדירה לרפואת שיניים, נוטים יותר לפתח מחלת חניכיים לא מטופלת ולהשלכותיה הסיסטמיות.
מנגנונים אפשריים לקשר בין מחלת חניכיים למחלות סיסטמיות
- חדירת חיידקים למחזור הדם – חיידקים פריודונטליים יכולים להיכנס למחזור הדם ולגרום לתהליכים דלקתיים במערכות גוף אחרות.
- תגובה חיסונית מוגברת – דלקת כרונית בחניכיים יכולה להשפיע על פעילות מערכת החיסון ולגרום לשיבושים במערכות אחרות בגוף.
- השפעה על תהליכי חמצון ושומנים – דלקת חניכיים יכולה להשפיע על רמות שומנים בדם ולתרום למחלות לב וכלי דם.
השלכות קליניות וטיפוליות
הבנת הקשר בין מחלת חניכיים למחלות סיסטמיות מחייבת שיתוף פעולה בין רופאי שיניים לרופאים כלליים במטרה לשפר את בריאות המטופלים. הטיפול בפריודונטיטיס עשוי לשפר את השליטה במחלות כרוניות כמו סוכרת ולתרום לבריאות כללית טובה יותר.
סיכום
מחלת חניכיים קשורה למגוון רחב של מחלות סיסטמיות, ולפיכך יש להתייחס אליה לא רק כאל בעיה אורלית, אלא כמצב רפואי רב-מערכתי. מחקר נוסף בתחום זה עשוי לשפר את אסטרטגיות המניעה והטיפול, ולהפחית את ההשלכות הבריאותיות הקשורות למחלה זו.