חברי המאמר מציינים כי טיפול אנדודנטי בשיניים נשירות מציב יותר אתגרים מאשר בשיניים קבועות, בשל המורכבות האנטומית של מערכות תעלת השורש שלהן, קרבתן לשן הקבועה המתפתחת, גודלו הקטן יותר של הפה של הילד והקושי בניהול ההתנהגות של הילדים. המורפולוגיה הסבוכה של מערכת תעלות השורש בשיניים הנשירות מסבכת את השגת הניקוי היסודי באמצעות מכשור ידני והשטיפה של תעלות השורש. יתר על כן, מכשור ידני גוזל זמן והשימוש בו עלול לגרום לטעויות היאטרוגניות. כדי להתמודד עם האתגרים הללו בתחום האנדודונטיה של ילדים, הוצג לשוק מערך של פוצרים אוטומטיים של Ni-Ti. פוצרים אלו מציעים מספר יתרונות, לרבות יכולת חיזוי טובה יותר, זמן מכשור וסתימה מופחתים, מניעת שגיאות היאטרוגניות ו/או פרוצדורליות, הפחתה גדולה יותר של המיקרופלורה של תעלת השורש והפחתת המתח לילד. פוצרים אלו מביאים לאיכות סתימה מעולה ואחידה, פחות פסולת אפיקלית, וכתוצאה מכך פחות כאבים לאחר הטיפול בשיניים הנשירות. יתרה מכך, הם מפחיתים את זמן הכיסא ומונעים עייפות הן לילד והן לרופא השיניים. האנטומיה המורכבת של תעלות השורש בשיניים הנשירות הופכת את סילוק כל המיקרואורגניזמים מתעלות השורש על ידי מכשור בלבד למאתגר. לכן, חומר הסתימה צריך להיות אנטיספטי חזק, בנוסף לדרישה העיקרית שלו לספיגה בקצב דומה לזה של השורש הנשיר הפיזיולוגי. החומר צריך להיות גם רדיו-אופאקי, לא רעיל לרקמה הפרי-אפיקלית ולנבט השן, קל להחדרה ואינו מתכווץ. חומרי האובטורציה הזמינים כיום מסחרית הם תחמוצת צינק-אאוגנול, משחות על בסיס יודופורם וקלציום הידרוקסיד. אלו יעילים נגד המיקרופלורה של השורש העמידה בשל האיטום שלהם.

הצלחת טיפול פולפקטומי תלויה בשיטת ואיכות המכשור, השטיפה והחיטוי, סוג חומר האובטורציה, יכולת של אובטורציה תלת ממדית של תעלת השורש, סוג המכשור, השטיפה והחיטוי, השחזור הסופי ומספר הביקורים. מחקרים קודמים העריכו והשוו באופן עצמאי את הצלחתן של שיניים שעברו פולפקטומי, אשר עברו טיפול במכשור עם פוצרים שונים ואובטורציה באמצעות חומרים שונים. עם זאת, לדברי החוקרים לא פורסמו נתונים על הצלחתן של שיניים נשירות שעברו פולפקטומי להערכת ההשפעה המשולבת של סוג המכשור והחומר המשמש לסתימה.

מטרה

המחקר הנוכחי נערך על מנת להעריך ולהשוות את ההשפעה המשולבת של סוג המכשור וחומר האובטורציה על שיניים טוחנות נשירות שעברו פולפקטומי. השערת האפס הייתה שהאפקט המשולב של סוג המכשור וחומר האובטורציה אינו משפיע על טוחנות נשירות שעברו פולפקטומי.

סך של 288 טוחנות נשירות נבחרות חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות טיפול (קבוצת KS, HS ו-MF), בהתאם לסוג המכשור המשמש לניקוי ועיצוב תעלות השורש. כל קבוצה כללה 96 שיניים. בקבוצות HS, KS ו-MF, בוצעה אינסטרומנטציה לטיפולי השורש עם פוצרים סיבוביים פדיאטריים מסוג Kedo-SG Blue, פוצרים סיבוביים מסוג HERO Shaper ופוצרים ידניים- NiTi K, בהתאמה. לאחר טיפולי המכשור, שלוש הקבוצות הללו חולקו לעוד 3 תת-קבוצות המורכבות מ-32 שיניים כל אחת ועברו אובטורציה באמצעות צינק אוקסיד אאוגנול, Endoflas ו-DiaPex Plus. איכות סתימת השורשים נבדקה מיד והוערכה הן באופן קליני והן רדיוגרפי במשך תקופה של שנתיים. איכות האובטורציה הייתה גבוהה יותר בתעלות השורש שעברו טיפולי מכשור עם מערכות פוצרים סיבוביות בהשוואה לפוצרים ידניים. שיעור ההצלחה לא היה מובהק סטטיסטית בשילוב של סוגים שונים של מערכות מכשור של פוצרים וחומרי סתימה בתום תקופת המעקב.

 

מסקנות

המחברים מסכמים כי התוצאה של שיניים שעברו פולפקטומי אינה מושפעת באופן משמעותי מהמאפיינים הפיזיקליים המתקדמים של פוצרים סיבוביים ומהאיכויות הכימיות והביולוגיות של חומרי האובטורציה.

 

Girish Babu KL, Gururaj Hebbar K. Evaluation of the combined effect of type of instrumentation systems and obturating materials on the outcome of pulpectomized primary molars: A comparative randomized clinical trial. Pediatric Dental Journal 2024; 34: 77-86