אפטוס סטומטיטיס חוזרת (RAS) היא המחלה הדלקתית הכרונית השכיחה ביותר של רירית הפה. שכיחות המחלה נעה בין 25-5 אחוזים מכלל האוכלוסייה בתלות במתודולוגיית המחקר ובאוכלוסייה הנחקרת. הפתוגנזה של אפטוס סטומטיטיס חוזרת לא הובהרה עד כה במלואה, אך גורמים גנטיים, זיהומיים, אלרגיות, חוסר בגורמי תזונה, מחלות מערכתיות וחריגות הורמונליות עשויים להיות מעורבים. בעבר דווח כי הכיבים מתפתחים על רקע תפקוד לקוי של מערכת החיסון בשל טריגרים שונים העלולים לנבוע מנזק לאפיתל של חלל הפה כתגובה אימונית בתיווך תאי T (CD4 ו-CD8). עם זאת, הישנות של כיבים דמויי אפטה בפה עשויה להיות סימן למספר מחלות מערכתיות אחרות ולעיתים קרובות מעידה על הפרעות אוטואימוניות או דלקות מערכתיות.
כיבים אורליים עשויים להיות הסימנים המציגים העיקריים לפני הופעת תסמינים של מערכת העיכול ב-10-5 אחוזים מהחולים עם מחלות מעי דלקתיות. במחקר שנערך לאחרונה, שכלל אוכלוסיות של מקרים ובקרה, נמצא כי אפטוס סטומטיטיס חוזרת הייתה קשורה למספר מחלות, כגון כאבי ראש, מיגרנות, תת פעילות של בלוטת התריס ומספר מחלות אוטואימוניות. אפטוס סטומטיטיס חוזרת היא מחלה נפוצה הניתנת לאבחון בקלות ועשויה לשמש כסימן חשוב לשם סריקה במצבים בהם מזוהה מחלה נלווית משמעותית.
מחברי המאמר מציינים כי למרות החשיבות האפידמיולוגית בהבנת הקשרים בין אפטוס סטומטיטיס חוזרת והפרעות אוטואימוניות, קיים מחקר מועט בפריסה ארצית ובאוכלוסייה בקנה מידה גדול על הסיכון של הפרעות אוטואימוניות שונות בקרב חולי אפטוס סטומטיטיס חוזרת. רוב המחקרים הקיימים הינם מחקרי חתך של מקרים ובקרה אשר מבצעים הערכה של הקשר של אפטוס סטומטיטיס חוזרת עם מחלה מערכתית, ואילו הסיכון לביטויים עתידיים של מחלה אוטואימונית בחולי אפטוס סטומטיטיס חוזרת נותר בלתי ידוע.
מטרה
מחקר העוקבה הארצי הנוכחי המבוסס על אוכלוסייה נועד לחקור את הסיכון למחלות אוטואימוניות שונות בחולים עם אפטוס סטומטיטיס חוזרת באמצעות מאגר התביעות של ביטוח הבריאות הלאומי של קוריאה (NHI) עם תקופת מעקב מקסימלית של עשר שנים. החוקרים ביקשו להעריך את הסיכון לפתח מחלות אוטואימוניות בחולים שאובחנו עם אפטוס סטומטיטיס חוזרת.
המחקר כלל שתי קבוצות, האחת היא קבוצת מתרפאים שעברו שלוש אפיזודות או יותר של אפטות שאובחנו על ידי הרופא שלהם (קבוצת אפטוס סטומטיטיס) וקבוצה דומה של מתרפאים ללא אפטות (קבוצת ביקורת). שתי הקבוצות נאספו ממאגר התביעות של ביטוח הבריאות הלאומי של קוריאה בין השנים 2007-2005 .
החוקרים ערכו תצפית אחר הנבדקים הסופיים שנרשמו במהלך תקופת מעקב מ-2008 עד 2015 וזוהו מביניהם אלו אשר אובחנו כסובלים ממחלות אוטואימוניות במהלך המעקב. נעשתה הערכה של יחס הסיכוןHR) ) לפיתוח מחלות אוטואימוניות. בסך הכול נכללו במחקר 4,637 חולים עם אפטוס סטומטיטיס חוזרת ו-4,637 משתתפים בקבוצת הביקורת. הסיכון לסבול ממחלות אוטואימוניות כלליות עלה באופן משמעותי בקבוצת המחקר לגבי כל סוגי המחלות שנבדקו, המשתתפים מקבוצה זו הראו סיכון מוגבר למחלות הבאות: Bechet, lupus erythematous (SLE), ankylosing spondylitis (AS), gout, Hashimoto thyroiditis, מחלת Graves ו-rheumatoid arthritis (RA).
מסקנת מחברי המאמר היא, כי נגע דמוי אפטוס סטומטיטיס חוזרת עשוי להוות סימן מוקדם לאחת מהמחלות האוטואימוניות המערכתיות שהתגלו במחקר.
Chan Lee Y, Jin Jeong S, Eun Y-G, et al. Risk of autoimmune diseases in recurrent aphthous ulcer patients: A nationwide population study. Oral Diseases. 2021; 27: 1443-1450
8