מחברי המאמר מציינים, כי למרות השימוש בפלואור ובחומרי איטום, ל-57 אחוז מהמתבגרים בארצות הברית יש עששת בשיניים הקבועות. הסיכון הגבוה של מתבגרים לעששת קשור עם היגיינה לקויה וצריכה גבוהה של משקאות על בסיס סודה. במקום ההמלצה לצחצוח במשך שתי דקות, מתבגרים לעתים קרובות מפעילים לחץ מוגזם למשך פחות זמן, מה שמוביל לבעיות שנעות מדלקת חניכיים ועד למחלות כרוניות. מתבגרים עם מחלת פה חריפה או כרונית חווים כאב שמשפיע על התזונה. יתר על כן, עששת דנטאלית, כאבים בפה וביקורים אצל רופאי השיניים מובילים לשיעורים נמוכים יותר של נוכחות בבית הספר ולביצועים גרועים יותר בלימודים. שנות ההתבגרות הן קריטיות במונחים של פיתוח הרגלים בריאים, שישפיעו כאשר בני אדם אלו יעברו לבגרות. לדעת המחברים מתבגרים מהווים אוכלוסייה מתאימה שבה ניתן ללמוד את ההשפעות של התערבויות לשיפור ההתנהגות הבריאותית של הפה. למרות שמחקר משמעותי בעבר בחן התערבויות התנהגותיות לשיפור התנהגות בריאות הפה, רוב המודלים של ההתערבות משתמשים בטכניקות חינוכיות קונבנציונליות ומתרכזים בילדים בני שנתיים עד שבע. מחקר שנערך לאחרונה על מתבגרים הראה שהודעות טקסט משפרות את שיתוף הפעולה לצחצוח השיניים. למרות שבני נוער מבלים עד תשע שעות ביום עם הסמארטפונים שלהם, ולכן הם אידיאליים לבדיקת אפליקציית סמארטפון, קיים עד כה מחקר מוגבל שבדק שימוש בהתערבויות מבוססות מדיה חברתית בבני נוער לשיפור בריאות הפה. אפליקציות לסמארטפון נבדקו עם קבוצות גיל אחרות, ויעילות השימוש בהודעות טקסט עם מברשות שיניים חשמליות אומתה במחקרים אחרים, בעוד שאף מחקר לא שילב את שני הגורמים האלו להתערבות התנהגותית אחת.
מטרה
מחקר זה ביקש לשנות את פרדיגמות הפרקטיקה הקלינית הנוכחית על ידי שימוש בשילוב התערבות התנהגותית של הודעות טקסט ואפליקציה מבוססת סמארטפון למתבגרים, על מנת לשפר את התנהגות בריאות הפה ואת הבחירות התזונתיות שלהם. על ידי שימוש במברשות שיניים חשמליות עם זיהוי פנים ו/או מברשות עם חיישן, החוקרים שילבו מערכת הודעות טקסט ואפליקציה מבוססת סמארטפון על מנת לחנך, להניע ולהזכיר לבני נוער לצחצח לפחות פעמיים מדי יום ולהימנע ממשקאות ממותקים (על ידי עידוד חלופות והפחתת הכמות והתדירות).
החוקרים ערכו ניסוי קליני ראשוני בלתי אקראי, אשר התמקד בהשפעות של מערכת הודעות טקסט בריאותיות והתערבות מבוססת סמארטפון על התנהגות צחצוח השיניים של מתבגרים ובחירותיהם התזונתיות, עם מדגם נוחות של 94 משתתפים בגילאי 14-12. קבוצה של 75 משתתפים הסכימה להשתמש באפליקציית צחצוח השיניים וקיבלה הודעת טקסט בריאותית; הקבוצה השנייה של 15 משתתפים הסכימה להשתמש באפליקציית צחצוח השיניים, אך לא קיבלה הודעת טקסט בריאותית. דגימות רוק נאספו ישירות לפני ובסיומו של כל ניסוי; הוערכו השינויים בנוכחותם של חיידקים קריוגניים ברוק במהלך המחקר והשוו עם המשתנים הדמוגרפיים וההתנהגותיים. בתוך קבוצת הודעות הטקסט, 5 אחוזים מהמשתתפים הגדילו את תדירות צחצוח השיניים היומי, ואילו בתוך הקבוצה ללא התערבות, 29 אחוזים מהמשתתפים הגדילו את תדירות צחצוח השיניים היומי שלהם.
נמצאה ירידה במספר חיידקי הרוק ובסך כל הסטרפטוקוקים בשתי הקבוצות, אך לא היה שינוי בנוכחות סטרפטוקוקים קריוגניים מסוג Mutans.
מסקנות
החוקרים מסכמים כי העלאת התודעה של מתבגרים להתנהגות בריאות הפה הביאה לשיפורים שוליים עד בינוניים בהיגיינת הפה ובחירת אפשרויות התזונה, כמו גם בהפחתת סך חיידקי הרוק.
Calderon SJ, Comnick CL, Villhauer A, et al. A social media intervention for promoting oral health behaviors in adolescents: A non-randomized pilot clinical trial. Oral 2023; 3: 203-214