מחברי המאמר מציינים כי מדי שנה ישנם כ-145,000 ו-96,000 מקרי מוות ברחבי העולם, עקב קרצינומה של הפה ו/או הלוע, בהתאמה. שיעורי ההישרדות לחמש שנים הם 85 אחוזים עבור גידולים מקומיים, 68 אחוזים עבור גידולים אזוריים ו-40 אחוזים עבור גידולים רחוקים של סרטן הפה ו/או הלוע, המסתכמים בשיעור הישרדות כוללים של 50 אחוזים לחמש שנים. עד 30 אחוזים מהחולים יפתחו קרצינומה ראשונית נוספת של תאי קשקש בפה, והם נדרשים למעקב לכל החיים. בקרה מקומית ואזורית של גידולים וחדירה לבלוטות לימפה אזוריות בצוואר ושל מאפיינים פרוגנוסטיים רלוונטיים הם אשר מנחים גם את דרכי הטיפול. הטיפולים בסוגי הסרטן בפה ו/או הלוע כוללים כריתה כירורגית של הגידול הראשוני ± דיסקציה של הצוואר, ± הקרנות, ± כימותרפיה ± אימונותרפיה/ ביותרפיה בהתאם לאתר ולאופי הסרטן. בעוד שדרכי טיפול אלו יכולים להינתן במנותק, הם משמשים בדרך כלל בשילוב עם רצף הטיפולים החשובים לתוצאות. רדיותרפיה יכולה לשמש כטיפול סופי עבור סרטן הפה ו/או הלוע, כתוספת לכימותרפיה, אבל לעתים קרובות בשילוב עם ואחרי התערבויות כירורגיות. לטיפול המסורתי בקרינה חיצונית ולפיתוח של טיפול בהקרנות בעוצמה מווסתת (IMRT) יש היסטוריה ארוכה של שליטה מוצלחת במחלה וחיסכון באיברים קריטיים. עם זאת, IMRT גורם להקרנה של רקמות בריאות סמוכות הגורמת לרעילות חריפה וכרונית, כמו גם תופעות לוואי משמעותיות. התחלואה של תופעות הלוואי הללו ניכרת באזור הפה עם סיבוכים אפשריים כולל השפעות מזיקות על ייצור רוק וכתוצאה מכך קסרוסטומיה, דיספאגיה ושינויים אפשריים בשמיעה. טיפול בקרן פרוטון, או טיפול בפרוטונים, הוא סוג של טיפול בקרינה חיצונית בעל תכונות פיזיקליות ייחודיות, שמאפשרות לכוון את הקרינה למטרה ספציפית יותר מאשר אלומת הפוטונים הפחות מוגדרת המועברת ב-IMRT. היתרון של טיפול פרוטונים על פני IMRT הוא הפחתת ההקרנה למבנים קריטיים סמוכים בשילוב עם שמירה על מינון מלא של הקרנה לטווח היעד. המחברים מציינים כי נכון להיום ישנם 57 מרכזים לטיפול בפרוטון ברחבי העולם, עם עדויות מתפתחות התומכות בשימוש של טיפול זה בסוגים רבים של סרטן. היתרון של השימוש בפרוטון בקרב חולי סרטן הפה ו/או הלוע עשוי להיות בירידה של רמת הקרינה למבנים סמוכים כגון בלוטות הרוק, החניכיים ואיברים דנטואלוואולריים, תוך שמירה על בקרת מחלה אפקטיבית. בנוסף לכך, העדויות עד כה מצביעות על כך שטיפול בפרוטון הוא בעל תוצאות מעודדות ביותר.

 

מטרה

 

סקירה מקיפה זו נערכה על מנת לברר את התועלת של טיפול בפרוטון עבור מטופלים מבוגרים עם סרטן הפה ו/או והלוע, ביחס להשפעות הרעילות של טיפול זה. הקריטריונים לזכאות להיות חלק מהסקירה כללו מאמרים בטקסט מלא באנגלית, שפורסמו עד 7 בינואר 2023. מאגרי המידע שנבדקו כללו את PubMed, Web of Science, Embase ו-Scopus. החיפוש השיטתי זיהה 345 מחקרים ובסך הכל נכללו בסקירה 18 מחקרים, לאחר ששני סוקרים עצמאיים השלימו את סריקת הכותרות, התקצירים והטקסט המלא. המחקרים שנכללו היו מארבע מדינות וטווח גיל המשתתפים החציוני היה 53.3 עד 66 שנים. ההשפעות הרעילות החריפות המדווחות השכיחות ביותר כללו דיספאגיה, דרמטיטיס של קרינה, מוקוזיטיס של רירית הפה, דיסגאוזיה והתקרחות.

 

 

מסקנות

 

לדברי מחברי המאמר, טיפול בפרוטון הוא טכניקה מתפתחת לטיפול בסרטן, בעלת יתרונות על פני טיפולי הקרנות וכימותרפיה קונבנציונליים. סקירה זו מספקת עדויות התומכות בכך שלטיפול בפרוטון יש פרופיל רעילות חריפה משופר בהשוואה לטיפול ברדיוטרפיה לטיפול בבני אדם הסובלים מסרטן הפה ו/או הלוע.

 

Sethi S, O'Neil M, Jensen E, et al. Toxicity with proton therapy for oral and/or oropharyngeal cancers: A scoping review. J Oral Pathol Med 2023; 52: 567-574