מחברי המאמר טוענים, כי קיימים חששות גוברים לגבי תגובת רגישות יתר לטיטניום המשמש בשתלים דנטליים. סביר יותר להניח כי תגובת אי סבילות לשתלי טיטניום טהור (דרגה 4) מייצגת בסבירות גבוהה יותר תגובתיות פרו-דלקתית של מקרופאגים של רקמות במגע עם חלקיקי תחמוצת טיטניום, המופצים לתוך הרקמה סביב השתל על ידי טריבוקורוזיה (טרנספורמציה של פני השטח הנובעת מאינטראקציה של העמסה מכנית ותגובות כימיות/אלקטרוכימיות) ולא תגובה אלרגית מערכתית. כאשר טיטניום נחשף לחמצן, החומר מתחמצן תוך היווצרות מיידית של שכבה בעובי של 2-1 ננומטר של דו תחמוצת הטיטניום (TiO2), המגנה על פני השטח של הטיטניום מפני תגובות חמצון-חיזור נוספות. שתלים דנטליים עשויים בעיקר מטיטניום טהור, אבל סגסוגות טיטניום דרגה 5 וסגסוגות מתכת אחרות משמשות בבסיס של מבנים ובכמה מותגי שתלים.

מחברי המאמר מציינים, כי הספרות המדעית הנוכחית מתייחסת לתסמינים אורליים של אי סבילות/אלרגיה לטיטניום בצורה לא מדויקת. תוארו מספר תגובות המתבטאות בחלל הפה, אך גם באופן מערכתי. במחקרים על תחליפי מפרק ירך אורתופדיים העשויים מסגסוגות, נמצאה שכיחות מוגברת של רגישות למתכות בבני אדם עם מכשירי מתכת ולא בבני אדם ללא מכשירי מתכת. מתרפאים עם שתל כושל המצריך ניתוח תיקון צריכים להיחשב בסיכון לרגישות יתר לרכיב של השתל.

מטרה

סקירה זו נועדה לסכם ולהשוות את התקפות והאמינות של בדיקות האבחון הדרמטולוגיות והמעבדתיות הזמינות לגבי רגישות יתר לטיטניום. נעשה שימוש בתבנית ה-PICO (תבנית המייצגת את החולה, האוכלוסייה, הבעיה, ההתערבות, החשיפה, ההשוואה והתוצאות) הבאה: האם ניתן לבצע זיהוי תגובות יתר במתרפאים עם שתלים דנטליים מטיטניום באמצעות בדיקה אֵפִּיקוּטָנֵאִית (על ידי הנחת מדבקה המכילה את האנטיגן על העור), בהשוואה לבדיקת טרנספורמציה של לימפוציטים או בדיקת לימפוציטים בזיכרון החיסוני?

החוקרים ערכו חיפוש ספרותי הכולל את כל המחקרים העוסקים בנושא זה בשלושה מאגרי מידעEDLINE PubMed, Cochrane Library, SciELO) ) ובדקו מחקרים מתאימים תוך ביצוע חיפוש ידני נוסף. 10 מחקרים נכללו בניתוח הכמותי והיו זמינים לאבחון נקודות הקצה של תגובות אי הסבילות לשתלי טיטניום: 2 מחקרים קליניים, 7 מחקרי עוקבה וסדרת מקרים אחת. הפוטנציאל להטיה במחקרים אלו דורג באופן כללי כגבוה.

מסקנות

לדברי המחברים, מחקר של הספרות הזמינה לגבי בדיקה אֵפִּיקוּטָנֵאִית, בדיקת לימפוציטים בזיכרון החיסוני ובדיקת טרנספורמציה של לימפוציטים הראו תוצאות לא עקביות מבחינת אמינות ותוקף. ישנן עדויות חזקות לכך שרגישות יתר לטיטניום בשתלים דנטליים קשורה לחסינות מולדת: תגובות פרו-דלקתיות לא ספציפיות עקב תגובתיות יתר של מקרופאגים או השריה על ידי חלקיקים, תגובות פרו-דלקתיות לא ספציפיות עקב תגובתיות יתר של מקרופאגים, או תגובות רעילות במיוחד כלפי ננו-חלקיקים ולא הפעלה של מערכת החיסון האדפטיבית. לכן, לדברי המחברים, בדיקות לגילוי אלרגיות אינן נראות מועילות ויש להתייחס לסימנים קליניים דלקתיים כפרמטרים מובילים.

Muller‑Heupt LK, Schiegnitz E, Kaya S, et al. Diagnostic tests for titanium hypersensitivity in implant dentistry: A systematic review of the literature.

Int J Implant Dent 2022. doi.org/10.1186/s40729-022-00428-0