לדברי מחברי המאמר, צפון אמריקה נמצאת בתוך משבר של שימוש באופיואידים, המוביל לדאגה לבריאות ולבטיחות הציבור. ברפואת השיניים, מתרפאים רבים מקבלים מרשם של אופיואידים בפעם הראשונה לטיפול בכאב חריף לאחר ניתוח לשם עקירת שיניים כלואות, מצב הגורם לעיתים קרובות למספר עודף של מרשמי אופיואידים, ובכך להגדלת הסיכון לשימוש לרעה ולא נכון ולהתמכרות.

כאבי שיניים חריפים כוללים כאבים ממצבים כירורגיים ולא ניתוחיים כאחד. מתוך למעלה מחצי מיליון ביקורים של מתרפאים עם בעיות בשיניים בין השנים 2011 ל-2015, ל-29 אחוזים נרשמו אופיואידים במינון העולה על המומלץ למורפין עבור טיפול בכאב חריף, ומעל מחציתם חרגו מהמומלץ לגבי תקופת האספקה.

לדברי המחברים, בהנחיות הקליניות הנוכחיות יש חוסר בראיות מבוססות להדרכה על ניהול יעיל של כאב חריף ברפואת השיניים. הדו"ח של האקדמיות הלאומיות (National Academy of Sciences, Engineering, and Medicine 2019) שכותרתו "מסגור ההנחיות למרשם אופיואידים לכאב חריף", מדגיש את הצורך בפורמליזציה של חלופות מבוססות ראיות לאופיואידים משככי כאבים בהנחיה לפרקטיקה הקלינית.

 

מטרה

 

הסקירה השיטתית (SR) הנוכחית והמטה-אנליזה נערכו על מנת להעריך את היעילות ההשוואתית של טיפולים תרופתיים בכאב לאחר עקירת שיניים פשוטה וכירורגית, כמו גם כאב הקשור לדלקת מוך השן או הסיבוכים שלה. הסקירה נערכה על מנת ליידע על ההנחיות של הפרקטיקה הקלינית מבוססת הראיות לשנת 2022 לטיפול בכאבי שיניים חריפים, שהופקו על ידי המועצה המדעית של האיגוד הדנטלי האמריקאי (ADA) ובתי הספר לרפואת שיניים של אוניברסיטת פיטסבורג ואוניברסיטת פנסילבניה, בשיתוף עם מינהל המזון והתרופות בארצות הברית (FDA).

החוקרים ערכו חיפוש ברישום הניסויים הקליניים של Medline, EMBASE, CENTRAL ב-21 בנובמבר 2020. הם כללו ניסויים קליניים אקראיים (RCTs) של משתתפים שעברו עקירות שיניים והשוו עשר התערבויות, כולל פרצטמול, תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), אופיואידים ושילובים עם פלצבו. לאחר סינון כפול והפשטת נתונים, הם ערכו מטה-אנליזה של רשת עבור כל תוצאה לאחר 6 שעות (הקלה בכאב, הקלה מלאה בכאב [TOTPAR] סיכום ההבדל בעוצמת הכאב [SPID], דירוג היעילות הכללי, אנלגזיה והשפעות שליליות). הם העריכו את הסיכון להטיה באמצעות הכלי של Cochrane ואת ודאות הראיות באמצעות גישת הדירוג של ההמלצות, ההערכה, הפיתוח והאומדן. בסקירה נכללו 82 מחקרים אקראיים ומתוכם 56 מחקרים שכללו 9,095 משתתפים מצאו עדויות ברמת ודאות בינונית וגבוהה לכך שאיבופרופן 200 עד 400 מ"ג בתוספת פרצטמול 500 עד 1,000 מ"ג, פרצטמול 650 מ"ג בתוספת אוקסיקודון 10 מ"ג, איבופרופן 400, ונקסופרן 400-440 מ"ג היו היעילים ביותר לשיכוך כאבים בסולם של 0 עד 4. אוקסיקודון 5 מ"ג, קודאין 60 מ"ג וטרמדול 37.5 מ"ג בתוספת פרצטמול 325 מ"ג לא היו יעילים יותר מפלסבו. התוצאות עבור TOTPAR, SPID דירוג היעילות הגלובלי ואנלגזיה היו דומות.

 

מסקנות

 

לדברי החוקרים, רוב ההתערבויות סווגו כלא יותר מזיקות מפלצבו עבור רוב ההשפעות השליליות, בהתבסס על עדויות בעלות ודאות נמוכה ומאוד נמוכה. בהתבסס על עדויות ברמת וודאות בינונית וגבוהה, NSAIDs עם או בלי פרצטמול מביאים לתוצאות טובות יותר הקשורות לכאב מאשר אופיואידים עם או בלי פרצטמול (למעט פרצטמול 650 מ"ג בתוספת אוקסיקודון 10 מ"ג) או פלצבו.

 

  1. Miroshnychenko, S. Ibrahim, M. Azab, et al. Acute postoperative pain due to dental extraction in the adult population: A systematic review and network meta-analysis. J Dent Res 2023; 102(4): 391-401