קפה הינו אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם וצריכתו נמצאת במקום השני בשוק המשקאות לאחר צריכת המים. לדברי מחברי המאמר, דווח שיש לקפה השפעות חיוביות רבות על בריאות האדם. מרכיב הקפה, הקפאין, מפעיל השפעות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. יתר על כן, מחקר אחד הציע, כי לחומצה הכלורוגנית המצויה בקפה ישנן השפעות מניעה חזקות. מחקרים רבים חקרו את הקשר בין צריכת קפה לבין מחלות מערכתיות. בעבר הוצע כי קפה מוריד את הסיכון למחלת אלצהיימר, מחלת פרקינסון, סוכרת מסוג 2, סרטן כבד והתקף לב. לעומת זאת, דווח כי קפה עלול גם להזיק, מאחר והוא גורם לנדודי שינה, אי שקט ולחץ דם גבוה. פורסמו מספר מאמרים אודות הקשר בין קפה לבין מחלת החניכיים, ובהם הוצע כי צריכת שתיים או יותר כוסות קפה בכל יום עשויה להיחשב כגורם סיכון למחלה. מצד שני, מחקר שנערך לאחרונה לא דיווח על קשר סטטיסטי מובהק בין קפה לבין מחלת החניכיים.


מטרה

 מחברי המאמר קובעים כי בהעדר סקירה שיטתית ומטה-אנליזה עדכנית שניתחה באופן מקיף את הקשר בין צריכת קפה לבין מחלות החניכיים, הם ביצעו את הסקירה הנוכחית. החוקרים הגדירו את הצהרת PICO (ראשי תיבות של 'מטופל/אוכלוסייה, התערבות, השוואה ותוצאות'): "האם לבני אדם ששותים קפה ישנו קשר גבוה יותר למחלת החניכיים או אובדן שיניים מאשר לאלו שאינם שותים קפה?". הם חיפשו מאמרי מחקר באמצעות מאגרי המידע של Embase ו-Medline. יחס הסיכויים שימש כמדד השפעה בכדי להעריך את הקשר בין קפה לבין מחלת החניכיים. החוקרים חילקו את מינוני צריכת הקפה לשלוש קבוצות: ללא צריכה – פחות מ-0.03 כוסות/יום , צריכה נמוכה – בין 0.03 לכוס אחת ביום וצריכה גבוהה – יותר מכוס אחת ביום. מחקרי עוקבה וחתך היו כשירים להכללה בסקירה זו. סולם ניוקאסל-אוטווה שימש על מנת להעריך באופן איכותי את הסיכון להטיה. שישה מאמרים נותחו, לרבות שני מחקרי עוקבה וארבעה מחקרי חתך. יחסי הסיכויים הלא-מתואמים של מחלת החניכיים היו 1.14 (1.39-0.93), 1.05 (1.52-0.73), 1.03 (1.16-0.91) ו-1.10 (1.45-0.84) בארבע המטה-אנליזות (שותה קפה לעומת לא שותה קפה, צריכה גבוהה לעומת צריכה נמוכה, צריכה נמוכה לעומת ללא צריכה, צריכה גבוהה לעומת ללא צריכה) בהתאמה.


מסקנות

לדברי מחברי המאמר, במטה-אנליזה הראשונה, החוקרת את הקשר בין צריכת קפה למחלת החניכיים, לא נמצא קשר בין צריכת קפה למחלה. לדעתם נדרשים מחקרים נוספים בכדי להעריך האם קיים קשר כזה.

Rhee Y, Choi Y, Park J, et al. Association between coffee consumption and periodontal diseases: A systematic review and meta‑analysis. BMC Oral Health. 2022: 5;22(1):272. doi: 10.1186/s12903-022-02310-2