לדברי מחברי המאמר, מחלת חניכיים כרונית כוללת מצבים מרובים ששכיחותם עולה עם הגיל. ככל שהאדם מבוגר יותר, ההוצאות הרפואיות שלו גבוהות יותר בקשר למחלות נפש, לחץ דם גבוה ומחלות החניכיים. הוצאות רפואיות אלו האמירו בהתמדה במהלך 12 השנים האחרונות, ועלו פי 38 עבור מחלות החניכיים ופי 29 עבור מחלות נפש, ומכאן שההוצאות הרפואיות הללו הופכות לבעיה לאומית ואישית. לכן, המניעה של העלייה המהירה במחלות החניכיים ומחלות הנפש הינה קריטית.

מחלת החניכיים נגרמת מדלקת כרונית בדרגה נמוכה, העלולה לגרום או לזרז את ההתקדמות של מחלות כרוניות דלקתיות מערכתיות אחרות, כולל טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם, סוכרת וראומטואיד ארטריטיס. מכאן, שמחלות החניכיים מהוות מקור משמעותי להתפתחות מולקולות דלקתיות מערכתיות. יתר על כן, רוב חיידקי הפה בקרב בני אדם בריאים הינם גרם חיוביים אירוביים. עם זאת, במצב של מחלת החניכיים, כ-85 אחוזים מהחיידקים הינם גרם שליליים שעלולים לפלוש לאפיתל הכיס הפריודונטלי. חיידקים אלו ותוצרים שלהם יכולים בהיותם במחזור הדם לגרום להתפתחות ציטוקינים פרו דלקתיים, העשויים לספק משוב למערכת העצבים ולמוח, לייצר שינויים בציר ההיפותלמוס ויותרת המוח-אדרנל ולהוות בסיס מכניסטי לשינויים נפוצים בדפוסי השינה ודיכאון.

מחקרים קודמים רבים דיווחו על הקשר בין דיכאון לבין מחלות החניכיים, אך הקשר מחלות החניכיים עדיין שנוי במחלוקת. אף על פי כן, בהתחשב בכך שהמחלות המייצגות בקרב מבוגרים כוללות את מחלות הנפש ומחלות החניכיים, יש צורך במאמצים לאשש את הקשר בין המחלות ולמנוע אותם.

 

מטרה

 

המחקר הנוכחי נערך על מנת לבחון את הקשר בין מצבי דיכאון לבין מחלת חניכיים כרונית בקרב מבוגרים בקוריאה. החוקרים השתמשו בנתונים מבדיקות הבריאות התקופתיות של שינויי החיים (2008-2007), שבוצעו בגיל 66 וזמינים ממאגר שירות ביטוח הבריאות הממלכתי לקבוצות מבוגרים. הסטטוס של מצב הרוח המדוכא הוערך על ידי שלוש שאלות בבדיקת בריאות הנפש. הגדרת מחלת חניכיים כרונית נקבעה על סמך האבחנה וקודי הטיפול של המחלה. החוקרים בדקו את הקשר בין מצב דיכאוני ומחלת חניכיים כרונית על ידי חלוקת אוכלוסיית המחקר ל-9622 נבדקים עם דיכאון (DMS) ו-9091 נבדקים ללא דיכאוןNDMS) ). בוצע ניתוח רגרסיה רב משתנים, וחושבו יחסי הסיכויים (ORs) עם מרווחי ביטחון של 95 אחוזים (95% Cis).

מבין הנבדקים מקבוצת ה-NDMS זוהו 5390 בני אדם עם מחלת חניכיים כרונית, ומבין משתתפי קבוצת הDMS- זוהו 5964 עם המחלה. ה-OR למחלת חניכיים כרונית בקבוצת ה-DMS בהשוואה לקבוצת ה- NDMSהיה 1.12. לאחר הערכת ההשפעה של מין ותחלואה נלווית על הקשר בין מצב דיכאוני ומחלת חניכיים כרונית, נצפה קשר משמעותי בין המחלות לבין נשים. בנוסף, ה-OR המותאם עבור מצב דיכאוני ומחלת חניכיים כרונית היה 1.15 עבור חולים עם יתר לחץ דם, 1.13 לחולי סוכרת, 1.12 לחולים עם דיסליפידמיה ו-1.18 לחולים עם מחלת לב.

 

מסקנות

 

לדעת המחברים, מחקר זה אישר את הקשר בין מצב דיכאוני לבין מחלת חניכיים כרונית בקרב מבוגרים. לכן, חינוך לחיזוק הניהול הרגשי של מבוגרים, במיוחד ביחס לדיכאון, הינו כלי עזר חשוב במניעה וטיפול במחלות החניכיים.

 

 

Kim YR, Son M, Nam SH. Association between depressive mood and chronic periodontitis among senior residents using the National Health Insurance Service-Senior Cohort Database. J Periodontol 2023; 94: 742-750