מחברי המאמר קובעים, כי שכיחות עששת השיניים נותרה גבוהה בהרבה מדינות, למרות המודעות המוגברת לחשיבות בריאות הפה, השיפור בחינוך לבריאות השיניים והשימוש בפלואוריד בתור אמצעי מניעה. למרות שעששת השיניים הינה מצב שעשוי להשפיע על בני האדם בכל שלב בחיים, עששת לא מטופלת בקרב תלמידי בית ספר עם מערכת שיניים מעורבת עלול להוביל לזיהום אורלי כרוני, כאבים ונפיחות בפה ותת תזונה. מצב ירוד של בריאות הפה עשוי להיות אף קשור לביצועים גרועים יותר בבית הספר.

ידוע כי התפתחות מחלת העששת קשורה למספר רב של גורמים, ולתזונה מתוקה יש תפקיד מרכזי בהתפתחותה. חשיפה תכופה וממושכת לפחמימות מתסיסות בתזונה יוצרת סביבה של רובד חומצי על פני השן, מקדמת דה-מינרליזציה של האמייל וגורמת לאחר מכן לעששת. עם זאת, התפקיד הספציפי של משקאות ממותקים והקשר שלהם עם עששת בשיניים קבועות בקרב תלמידי בית ספר עם משנן מעורב נותר לא ברור. לילדים אלו יש סיכון גבוה יותר לפתח עששת בגלל התנהגויות האכילה והשתייה שלהם והקושי בניקוי השיניים אשר בקעו לאחרונה. לדברי החוקרים, ממשלת טאיוואן הטמיעה מספר סעיפי מדיניות בעלות גבוהה הנתמכים על ידי הממשלה, כולל שירות טיפול באמצעות לכה של פלואוריד בקרב ילדים בגיל הגן ואיטום חרירים וחריצים בשיניים הטוחנות הקבועות הראשונות בקרב תלמידי בית הספר, על מנת לשפר את בריאות הפה של תושבי המדינה לרמה הנצפית במדינות אחרות המפותחות כלכלית.

מטרה

המחקר הנוכחי נערך על מנת לבדוק את הקשר בין צריכת משקאות ממותקים לבין שיעור התחלואה של עששת בשיניים קבועות במשך שנה בקרב תלמידי בית ספר עם משנן מעורב בטאיוואן.

המחברים ערכו מחקר מעקב באורך של שנה בקרב תלמידי בית ספר בגילאי 9-8 שנים בטאיוואן. הם ערכו שאלון, אשר בו נאסף מידע לגבי מצב בריאות הפה של ההורים והרקע הדמוגרפי של ילדיהם, התנהגויות הקשורות לבריאות הפה והרגלי צריכה של משקאות ממותקים, כולל משקאות שנעשים באופן ידני (במיוחד תה בועות ותה חלב פנינים) ומשקאות מוגזים. עששת השיניים תועדה באמצעות בדיקות פה סטנדרטיות.

כמות השימוש בשירותי רפואת השיניים של המשתתפים התקבלה ממאגר המחקר הלאומי של ביטוח הבריאות של טאיוואן. מודלים פרופורציונליים של Cox ומודלים בינומיים שימשו להערכת הקשר בין צריכת משקאות ממותקים לבין שיעור השכיחות של העששת בשיניים קבועות לאחר שנה. במחקר השתתפו 494 ילדים. במהלך מעקב של שנה, 117 ילדים פיתחו עששת חדשה בשיניים הקבועות, מה שהניב שיעור שכיחות עששת של 0.183 לשנת אדם. לאחר התאמות לגורמים מערפלים, ילדים שהעדיפו לשתות משקאות עשירים בסוכר היו קשורים לשיעור סיכון גבוה פי 4.3 לפתח עששת מאשר אלו שהעדיפו משקאות לא ממותקים. בנוסף, ילדים שצרכו לעתים קרובות משקאות המוכנים באופן ידני היו קשורים בסיכון גבוה פי 1.7 לפתח עששת מאשר אלה שצרכו אותם לעתים רחוקות.

מסקנות

החוקרים קובעים כי הממצאים מצביעים על כך שצריכת משקאות ממותקים בשלב קיומו של המשנן המעורב עשויה להיות גורם אטיולוגי מרכזי להתפתחות עששת בשיניים הקבועות. ממצאים אלה עשויים להיות בעלי ערך עבור רופאי ילדים, רופאי שיניים, תזונאים וקובעי מדיניות.

Lin PY, Lee YC, Hsu LY, et al. Association between sugary drinks consumption and dental caries incidence among Taiwanese schoolchildren with mixed dentition. Community Dent Oral Epidemiol 2022; 50: 384-390