התפשטות התסמונת הנשימתית החריפה של נגיף הקורונה (SARS-CoV-2) נגרמת על ידי אירוסולים של הנשיפה, הנוצרים בעת דיבור ונשימה, ועל ידי טיפות רספירטיביות גדולות הקיימות על הממברנות של המוקוזה. לדברי מחברי המאמר, תפקידו של הרוק בהתפשטות SARS-CoV-2 מעיד על כך, כי מי פה המכילים חומרים בעלי פעילות וירוצידית עשויים לסייע בהפחתת ההעברה הוויראלית באזורים הנמצאים בסיכון גבוה, כגון סביבת הבית או המרפאה, בהם מתבצעות פעולות היוצרות אירוסולים. לדבריהם, מספר מחקרים פרה-קליניים תומכים בהשפעת חומרי חיטוי הנמצאים בדרך כלל במי פה על הנגיף. ביניהם, צטילפירידיניום כלוריד (CPC), שהינו מולקולה חד-קטיונית המשמשת בסוגים רבים של מי פה, ואשר מפחיתה ביותר מפי אלף את הזיהום של SARS-CoV-2, וזאת כפי שנמדד על ידי מינון ה-50 אחוזים של זיהומיות בתרבית רקמה (TCID50) למיליליטר לאחר הטיפול. פעילות זו אושרה בווריאנטים מובהקים של SARSCoV-2, דבר המצביע על יעילות אנטי-ויראלית רחבה. CPC הינו מולקולה אמפיפילית עם מנגנון פעולה ידוע כלפי חיידקים, המתבצע על יד שיבוש הממברנה הציטופלזמתית. בווירוסים בעלי מעטפת, הפעילות הווירוצידית של CPC מתווכת באופן דומה באמצעות דגרדציה של שכבת השומנים, כפי שהוצג בעבר עבור נגיפי השפעת, ומשפיעה באותה המידה על נגיפי ה-SARS-CoV-2. לחומר ישנה קשירה ממושכת של חמש שעות לרירית הפה ופרופיל בטיחות גבוה לשימוש בפה. שיבוש המעטפת הוויראלית כתוצאה מההשפעה הווירוצידית של CPC נמצא בהתאמה עם הגילוי המוגבר של חלבון נוקלאוקפסיד של SARS-CoV-2, על ידי בדיקה של המסה אימונית מקושרת אנזים (ELISA). הנוקלאוקפסיד הוא חלבון פנימי הנצמד לגנום הנגיפי, שמתגלה במידה רבה יותר לאחר המסה של הנגיף. לכן, ההערכה של חלבון נוקלאוקפסיד הינה שימושית לקביעה, באם הנגיף אינו חי ולכן אינו ניתן להדבקה.

מטרה

החוקרים ביצעו ניסוי מבוקר להערכת ההשפעות קצרות הטווח של שטיפות פה המכילות CPC על עומס ה-RNA הנגיפי ורמות חלבון הנוקלאוקפסיד ברוק של בני אדם, שנדבקו במחלת הקורונה 2019 (COVID-19).

לצורך המחקר חולקו מטופלי חוץ שנמצאו חיוביים לזיהום SARS-CoV-2 עם או בלי תסמינים באקראי, לשם ביצוע שטיפות וגרגורים למשך דקה אחת עם 15 מ"ל של מים מזוקקים צבעוניים או במי פה המכילים CPC 0.07 אחוזים (Vitis CPC Protect). תוצאות המחקר נמדדו באמצעות עומס ה-RNA הנגיפי של SARS-CoV-2 ורמות החלבון הנוקלאוקפסידי, שניהם ברוק, שעה אחת ושלוש שעות לאחר ההתערבות. בסך הכל, השתתפו במחקר 118 חולים אשר חולקו באקראי (בגיל ממוצע של 46 שנים). 13 מתוך 118 המשתתפים (11 אחוזים) לא השלימו את המעקב או שלא נמצא מספיק נפח בדגימה לבדיקה ולכן לא נכללו בניתוח התוצאות. הערכת העומס הנגיפי לא הראתה הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בכל אחת מהנקודות שנחקרו. עם זאת, רמות החלבון הנוקלאוקפסידי של SARS-CoV-2 של נגיפים שעברו המסה היו גבוהות משמעותית בקבוצת השטיפה עם CPC בהשוואה לקבוצת הביקורת, לאחר שעה אחת ושלוש שעות לאחר ההתערבות.

מסקנות

מחברי המאמר מסכמים, כי בחולים שאינם מאושפזים עם זיהום SARS-CoV-2 ללא סימפטומטים או סימפטומים מתונים, שטיפת פה של CPC 0.07 אחוזים, הייתה קשורה לעלייה משמעותית של רמות חלבון נוקלאוקפסיד ברוק בהשוואה לפלסבו, מצב שמצביע על פרוק מוגבר של חלקיקים נגיפיים.

Alemany A, Perez-Zsolt D, Raïch-Regué D, et al. Cetylpyridinium Chloride mouthwash to reduce shedding of infectious SARS-CoV-2: A double-blind randomized clinical trial. J Dent Res 2022; 101(12): 1450-1456