מחקרים על תסמינים וסימנים של מחלת הקורונה 2019 (Covid-19) מצביעים על כך כי הממצאים השכיחים ביותר הינם כאב ראש (70.3 אחוזים), אובדן ריח (70.2 אחוזים), חסימת אף (67.8 אחוזים), שיעול (63.2 אחוזים), אָסְתֵניָה (חולשה) (63.3 אחוזים), מִיָאלגִיָה (62.5 אחוזים), רינוריאה (נזלת) (60.1 אחוזים), הפרעות בתפקוד חוש הטעם (54.2 אחוזים), כאבי גרון (52.9 אחוזים) וחום (45.4 אחוזים). משך הזמן הממוצע של התסמינים המתונים עד בינוניים שנצפו בקרב חולים שנרפאו הוא בערך 15-11 ימים. בחולים עם Covid-19 נצפו גם ביטויים בחלל הפה, עם זאת, יותר ויותר עדויות מצביעות על כך שחלל הפה עשוי להיות לא רק אתר של הביטויים הקליניים של זיהום בנגיפי SARS-CoV-2, אך עלול גם לשחק תפקיד אפשרי בחדירת הנגיף והפצתו.

מטרה

הסקירה הנוכחית בחנה את הקשרים הפוטנציאליים של זיהום SARS-CoV ומחלת Covid-19 ורקמות החניכיים במצבי בריאות ובמחלה, כמו גם את התפקיד של טיפולי חניכיים בהתפשטות הנגיף. לדברי מחברת המאמר, ברקמת החניכיים ישנם גורמי חדירה והעברה של נגיפי ,SARS-CoV-2 ביניהם אנזים ממיר אנגיוטנסין 2 (ACE2) ופרוטאז סרין טרנסממברני 2 (TMPRSS2), שהינם המתווכים העיקריים של פלישת הנגיף. תצפיות קליניות חושפות קיום של RNA של SARS-CoV-2 ברקמות החניכיים ובנוזל חריץ החניכיים, מה שמצביע על כך שהפריודונטיום עשוי לשמש כנקודת כניסה לנגיף ו/או כאתר להתפשטותו. תצפיות אלו מוכיחות כי קיים פוטנציאל לזיהום של נוזל חריץ החניכיים ושל תאי אפיתל הנושרים מהפריודונטיום. ישנם גם ממצאים על קשרים פוטנציאליים בין מחלת החניכיים לבין Covid-19. מאגרי מידע של PubMed ו-Scopus שימשו במחקר הנוכחי לחיפוש מילות מפתח מתאימות, כגון SARS-CoV-2, Covid-19, זיהום נגיפי בפה, נוזל חריץ החניכיים, רירית הפה, הפריודונטיום, החניכיים, ACE2, TMPRSS2 אבחון Furin (אשר מעורב בעיבוד אנדופרוטאוליטי של פרקורסרים שונים של חלבון המעורבים במחלות רבות וזיהום ויראלי כולל Covid-19), טיפול מקומי, חיסון והמילים הקשורות לפרסומים רלוונטיים. חילוץ הנתונים והערכת האיכות של המאמרים בוצעו על ידי המחברת. הסקירה התייחסה לשבעה תחומים עיקריים: מבנים של החניכיים כאתרי זיהום ב-SARS-,CoV-2 שינויים בחניכיים בזיהום ב-,SARS-CoV-2 קשרים פוטנציאליים בין מחלת החניכיים לבין Covid-19, טיפול בחניכיים ב-,Covid-19 נוזל חריץ החניכיים כגורם העברה פוטנציאלי ואמצעים למניעה. תהליך החיפוש עודכן עד ל-31 במרץ 2022. לבסוף אוחזרו 68 מאמרים לניתוח הסופי, מהחיפושים הראשוניים במסד הנתונים. על פי הקריטריונים להכללה, שותפו מאמרים בשפה האנגלית ללא הגבלת תאריך. המחקרים הכלולים היו בעיקר מאמרים מקוריים, ופורסמו ב-2020 וב-2021 במטרה לתאר זיהום Covid-19 ו-SARS-CoV-2 בפריודונטיה. מהסקירה נמצא, כי תצפיות אחרונות מצביעות על כך שרקמות חלל הפה עלולות לשחק תפקיד חשוב בכניסה והעברה של וירוסSARS-CoV-2 . ישנן עדויות הולכות ורבות לכך שהנגיף יכול להדביק ולהשתכפל ישירות באיברים אורליים, כולל רקמות החניכיים. ביטוי של גורמי חדירה והעברה של SARS-CoV-2 ברקמות החניכיים אושר באמצעות מספר שיטות מולקולריות. לא רק תאים של איברים של החניכיים עלולים להכיל את הנגיף, אלא גם נוזלי חריץ החניכיים וחלקים של הביופילם הדנטלי נתגלו כחיוביים לקיום הנגיף. יתרה מכך, ניתוח הרכב נוזל חריץ החניכיים עשוי לשקף את המצב התפקודי של הפריודונטיום. בחולים שנמצאו חיוביים ב-Covid-19, בעיקר אסימפטומטיים ובעלי תסמינים קלים, ה RNA-של נגיף SARS-CoV-2 נחשף בנוזל החניכיים, אשר מכיל שיירי תאים של רקמת החיבור, האפיתל או תאי דלקת, וכן חיידקים מהפלורה המיקרוביאלית המאכלסת את שולי החניכיים או הסולקוס/כיס הפריודונטלי. במהלך מחקר קליני תצפיתי בחולים עם תסמינים דמויי שפעת של Covid-19,
ה RNA-של נגיף SARS-CoV-2 נמצא גם בביופילם דנטלי שנאסף מהמשטחים הבוקאליים והלשוניים של השיניים לאורך שולי החניכיים. עם זאת, העומס של ה RNA-של נגיף SARS-CoV-2 בביופילם הדנטלי היה נמוך יותר מאשר באף ובלוע.

מסקנות

מחברת המאמר מסכמת, כי ניתן לקבוע שרקמות החניכיים עשויות למלא תפקיד בזיהום SARS-CoV-2.

Drozdzik A. Covid-19 and SARS-CoV-2 infection in periodontology: A narrative review. J Periodont Res 2022; 57: 933-941