מחברי המאמר מציינים, כי ההתקדמות בטכנולוגיה הדיגיטלית האיצה משמעותית את התקדמות במערכות ניווט בעזרת מחשב, כולל טכניקות ניווט סטטיות ודינמיות. בניווט סטטי או סטטי מונחה (SG) משתמשים בתבנית מודפסת תלת ממדית עם מידע עיצובי לפני הניתוח, בעוד שבניווט דינמי משתמשים בטכנולוגיית מחשב למעקב אחר כל התהליך וקבלת משוב בזמן אמת.

מערכת ניווט דינמית (DNS) מאפשרת ביצוע תכנון תרום-ניתוחי והדרכה תוך ניתוחית, המבוססת על עיבודים תלת ממדיים הנוצרים באמצעות הדמיה לפני הניתוח. המיקומים המדויקים המעקב אחר המכשירים הכירורגיים והמתרפאים מוצגים על מוניטור על מנת להנחות את הניתוח בזמן אמת.

למערכות ניווט דינמיות יש כיום יישומים בתחומים רפואיים שונים, כולל אונקולוגיה כירורגית, אורטופדיה וכירורגיה לפרוסקופית. בשנת 1995 התרחבה המערכת לשטחי רפואת השיניים לביצוע ניתוחי פה ולסתות (OMS) והינה ישימה במיוחד בשל המבנה האנטומי המורכב של האזור הקרניופציאלי. כמו כן צברה השיטה פופולריות במהלך שלושת העשורים האחרונים, בהציעה שיפור משמעותי בהשתלות שיניים וניתוחים אורליים. למרות השכיחות של שיטות מסורתיות, היתרונות המוצעות על ידי DNS זוכים להכרה ומעוררים עניין בין קלינאים וחוקרים לבירור הפוטנציאל של המערכת בטיפולי פה כגון טיפולי שורש (RCT) ואלחוש תוך גרמי. השימוש ב-DNS משלב הדמיה תלת ממדית, תוכנת עיצוב וירטואלי ומעקב תנועה. המערכת משמשת לתכנון כירורגי וסימולציה, ניווט או הדרכה, ניטור והדמיה. DNS מייצר קובץ משוחזר של תמונה וירטואלית ותוכנית טרום ניתוחית, המבוססת על נתוני תמונה טרום הניתוח. במהלך הניתוח, מבנים אנטומיים בתמונה תואמים לאותם המבנים במרחב המטופל באמצעות רישום ויצירת מפה פרספקטיבית של שדה הפעולה.

המיקום של מכשירים מיוחדים נבדק כל העת ומוצג על מסך באמצעות טכנולוגיה של מעקב אחר תנועה, המספקת הדמיה בזמן אמת של המיקום והתמצאות ביחס למטרות אנטומיות. מרכיב הליבה של DNS היא טכנולוגיית מעקב, בעיקר מעקב אופטי, מעקב אלקטרומגנטי, מעקב מכני ומעקב אולטרסוני.

המרכיב המבטיח והנפוץ ביותר המשמש ברפואת השיניים הוא מעקב אופטי, המבוסס על עקרונות הטריאנגולציה הסטריאוסקופית על ידי מצלמות וידאו אופטיות. ישנם שני סוגים של מעקב אופטי: מעקב פעיל הפולט אור אינפרה אדום למצלמות סטריאו, ופסיבי המחזיר אור ממקור אור חזרה למצלמות באמצעות סמנים.

 

מטרה

 

הסקירה הנוכחית נועדה לסכם את היישומים הדנטלים הנוכחיים ולהדגיש אפשרויות של חדשנות, ובכך לתרום לקידום רפואת השיניים הדיגיטלית. נכון לעכשיו, המערכת מיושמת בספקטרום נרחב של פרוצדורות ברפואת השיניים, הכולל השתלות שיניים, ניתוחי פה ולסת (כגון עקירת שיניים, טיפול בשברים לסתות, גידולים וגופים זרים, ניתוחים אורתוגנטיים וניתוחי אנקילוזיס במפרק הטמפורמנדיבולרי), הרדמה תוך גרמית וטיפול אנדודנטי (כולל טיפול שורש וניתוח אנדודונטי). יישומים אלה נשכרים מהשיפור של המערכת בוויזואליזציה ישירה, דיוק הטיפול, היעילות, הבטיחות ויכולת הסתגלות של הפעולות. אולם, אימוץ ה-DNS כולל עלויות משמעותיות, דורש הכשרה מקיפה, זמן הכנה נוסף, והגדלת החשיפה לקרינה.

 

מסקנה

 

לדעת מחברי המאמר, למרות אתגרים אלו, ההתקדמות המתמשכת במערכות הניווט הדינמיות תביא להרחבת התועלת שלהן ותחזק באופן משמעותי את רפואת השיניים הדיגיטלית.

 

WL Tang, XY Chao, Z Ye, et al. The use of dynamic navigation systems as a component of digital dentistry. J Dent Res 2023. doi.org/10.1177/0022034523121281