חלקיקים הקיימים בתוך אירוסולים הנובעים מטיפולי שיניים עלולים להוות סיכון ניכר לפיתוח זיהום בקרב רופאי השיניים ואנשי צוות המרפאה. אירוסולים הינם תרחיפים של חלקיקים מוצקים או נוזלים בתוך גז, עם גודל חלקיקים הנע בדרך כלל בקוטר שבין 1 ל-100 µm.

לדברי מחברי המאמר, טיפות האירוסול העדינות הנוצרות ממקדח היד הפועל במהירות גבוהה עשויות להישאר תלויות באוויר ועלולות להכיל חומר מזהם. רופאים המבצעים הליכים הכרוכים ביצירת אירוסול יכולים לשאוף חלקיקים אלה, מה שמציב אותם בסיכון גבוה יותר לפתח זיהום. מצב זה מהווה דאגה מתמשכת עבור קהילת בריאות הפה ועם זאת, מגפת ה-COVID-19 יצרה דאגה מחודשת בנוגע להתהוות אירוסולים, במיוחד מכיוון שההתפשטות המחלה נובעת בעיקר ממטופלים א-סימפטומטיים. שיטות לסינון חלקיקים מהאוויר נבדקו בעבר במסגרות של מרפאות השיניים. הפחתת אירוסול נבדקה במעבדה עם אמצעי פינוי בנפח גבוה (HVEs) ועם התקני סינון חלקיקים ביעילות גבוהה מהאוויר של החדר. לדעתם למרות שיחידות יניקה שונות הוגדרו כמסוגלות להסיר אירוסולים דנטליים, קיים מחקר עצמאי מועט לבדיקת מכשירים אלו. סינון ברמת החדר נחקר בחדרים בהם קיים לחץ שלילי (כלומר, שאיבה המופעלת על חדר שלם) ומכשירי יניקה מחוץ לפה, כגון סינון חלקיקים מהאוויר בחדר ביעילות גבוהה.

לדעת החוקרים, לא נקבעה עד כה השיטה האופטימלית להענקת הגנה מפני חלקיקים זיהומיים באירוסולים במהלך טיפולי השיניים. המחקרים הקודמים לא מדדו חלקיקים באזור הנשימה, המוגדר על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית כמרחק של 10 אינץ' מפניו של המטפל. באופן דומה, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הציע שאנשי הצוות הדנטלי ישתמשו במגני פנים, מבלי להסתמך על נתונים לגבי השפעתם על הפחתת אירוסולים דנטליים. קבוצות אחרות, כמו האקדמיה לשימוש במיקרוסקופ ברפואת השיניים, הציעו להשתמש במיקרוסקופים כירורגיים עם מסכים כשיטה להפחתת האירוסולים למטפל, אך יעילותה של שיטה זו לא הוערכה. הם טוענים כי הסוג האופטימלי של מכשיר סינון וכיסוי פנים מגן בעת טיפולי שיניים שגרתיים צריך להתבסס על חשיפת המטפל לחלקיקי אירוסול. הם שיערו שהשימוש במיקרוסקופ ובמסך ייעודי (שקית ניילון שקופה העוטפת את מכלול המיקרוסקופ) יהיו עדיפים על ההגנה המוצעת עם מגן פנים, ושמכשירי סינון יפחיתו את חשיפת המטפל לארוסולים.

מטרה

המחקר הנוכחי נערך על מנת למדוד את חלקיקי האירוסול באזור הנשימה של המטפל באמצעות מספר שיטות הגנה לפנים וסינון.

במחקר השתתפו 21 רופאי שיניים שביצעו הכנות של וֵנִיר בשיניים החותכות הקדמיות בלסת העליונה באמצעות מיקרוסקופ, מסך ומשקפי מגן עם או בלי מגן פנים. בכל מצב של הניסוי נבדקו שלוש רמות הסינון הבאות: ללא סינון, אמצעי פינוי בנפח גבוה (,(HVE ו-HVE עם מכשיר יניקה מחוץ לפה. המדידות בוצעו באמצעות מוניטור מסות המחובר לחזה של המטפל עם פתח כניסה בטווח של 10 אינץ' מפניו של המטפל. המחברים מצאו כי המיקרוסקופ והמסך סיפקו את הרמות הנמוכות ביותר של חלקיקי אירסול בהשוואה למשקפי מגן עם או בלי מגן פנים. לא היה הבדל ניתן לזיהוי בריכוז החלקיקים בין מטפלים שחבשו מגן פנים לבין המשתמשים במשקפיים בלבד. רמת החלקיקים בכל מצב בדיקה הונמכה כאשר נעשה שימוש ב-HVE וירדה עוד יותר בשימוש במכשיר היניקה החיצוני לפה.

מסקנות החוקרים הן כי הממצאים של מחקר זה מצביעים על כך שהשימוש במיקרוסקופ כירורגי ובמסך, HVE ומכשיר יניקה מחוץ לפה מביאים לריכוז הנמוך ביותר של חלקיקי אירוסול. נראה כי מגן הפנים לא הציע הגנה כלשהי מפני חלקיקים. HVE ויניקה מחוץ לפה היו יעילים בהפחתת האירוסולים ללא קשר לסוג ההגנה על הפנים בה נעשה שימוש. ההשלכות המעשיות של המחקר הן, כי רופאי השיניים יכולים להפחית את החשיפה לאירוסולים באמצעות מסך, HVE ומערכת יניקה מחוץ לפה.

Remington WD, Ott BC, Hartka T, et al. Effectiveness of barrier devices, high-volume evacuators, and extraoral suction devices on reducing dental aerosols for the dental operator: A pilot study. JADA 2021. doi.org/10.1016/j.adaj.2021.08.011.