מחברי המאמר מציינים, כי דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) מהווה בעיה בבריאות הציבור, המשפיעה על מספר הולך וגדל של בני אדם. הפרעה זו של מערכת הנשימה הקשורה לשינה מאופיינת באפיזודות חוזרות של חסימה מלאה (אפניאה) או חלקית (היפונואה) של דרכי הנשימה העליונות בעת השינה. לדברי מחברי המאמר, קיימת הערכה כי בין 15 אחוזים ל-30 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת מושפעים מתסמונת דום נשימה בשינה מסוג אפניאה או היפופנואה. על פי הנחיות האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP), שכיחות OSA בילדים היא 1.2 אחוזים~5.7 אחוזים. הגורמים העיקריים ל-OSA בילדים כוללים היפרטרופיה של האדנואידים, היפרטרופיה של השקדים, נזלת אלרגית, השמנת יתר ועוד מחלות. נכון לעכשיו, טיפול תרופתי וניתוחי אדנואידים ושקדים הם הבחירה העיקרית בקליניקה. החומרה של OSA מבוססת על מספר אירועי נשימה (אפניאה והיפופנואה) לשעה במהלך השינה, כפי שמתבטא כאינדקס אפניאה/היפונואה (AHI). במבוגרים, AHI<5 אירועים בשעה מסווגים כלא אפניאה, AHI<15≥5 כאפניאה קלה, AHI<30≥15 כאפניאה מתונה ו-AHI≥30 כאפניאה חמורה. דום נשימה חסימתי בשינה קשור למחלות לב, יתר לחץ דם, מחלות אנדוקריניות ומחלות רבות אחרות. השימוש בנתיב לחץ אוויר חיובי מתמשך מהווה את אפשרות הטיפול המועדפת על רוב החולים עם OSA. עם זאת, ההיענות לטיפול זה היא גרועה, כך שהאפקט המרפא אינו משביע רצון.

לדברי המחברים, טיפול מִיופוּנקציונָלי אורופציאלי (OMT) הוצע בעבר כשיטה לטיפול ב-OSA ובשנים האחרונות התקבל הטיפול הבלתי פולשני הזה על ידי מספר הולך וגדל של בני אדם, אך לדבריהם לא קיימות מסקנות חד משמעיות באם ל-OMT יש השפעה דומה על מבוגרים וילדים והאם יש לטיפול זה השפעה על כל דרגות החומרה של OSA.

 

מטרה

מחקר זה נועד לחקור את ההשפעה של OMT על חולי .OSA פוליסומנוגרפיה, עוצמת נחירות ונתוני נמנום נאספו ועברו מטה אנליזה. בנוסף על מנת לאמת את ההשפעה של OMT על OSA, נכללו בניתוח סקירה שיטתית זה הגיל וחומרת המחלה. החוקרים ערכו חיפוש במאמרים שפורסמו עד 12 בפברואר 2022 בהתאם לכלליהדיווח המועדף לסקירות שיטתיות ומטה-אנליזות. איכות המחקרים הוערכה באמצעות סולם ניוקאסל-אוטווה. מבין האינדיקטורים העיקריים להערכתOSA , 13 מחקרים דיווחו על מדד דום נשימה (AHI) המראה ירידה בסטיית התקן הממוצעת של AHI מלפני OMT עד לאחרי .OMT בתשעה מחקרים דווח על ריווי החמצן הנמוך ביותר, וסטיית התקן הממוצעת של ריווי החמצן הנמוך ביותר גדלה מלפני OMT לאחריו. עשרה מחקרים דיווחו על סולם הישנוניות של Epworth (ESS), המצביע על כך שסטיית התקן הממוצעת של ה-ESS ירדה מלפני OMT לאחריו. ניתוח תת הקבוצות הראה כי ציוני AHI המצביעים על OSA קל ומתון הופחתו באופן משמעותי, וציוני AHI המצביעים על OSA חמור ירדו אף הם, אך ללא משמעות סטטיסטית. ריווי החמצן הנמוך ביותר עלה ללא ספק בחולים עם OSA קל, מתון וחמור. מבין האינדיקטורים המשניים של OSA נמצא שיפור מובהק מבחינה סטטיסטית בעוצמת הנחירות.

 

מסקנה

המחברים מסכמים כי טיפול בתפקוד שרירי הפה והפנים עשוי לשמש כטיפול פשוט וטכניקה חדשה לא פולשנית לשיפור מדד דום הנשימה, סטורציה מינימאלית של חמצן, סולם הישנוניות ועוצמת הנחירות בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה קל ומתון, ולסטורציה הנמוכה ביותר של חמצן בחולים עם דום נשימה חסימתי חמור בשינה.

Zhang F, Tian Z, Shu Y, et al. Efficiency of orofacial myofunctional therapy in treating obstructive sleep apnoea: A meta-analysis of observational studies. J Oral Rehab 2022; 49: 734-745