לדברי מחברי המאמר, חלה עלייה בשימוש במוצרי טבק חלופיים, כגון סיגריות אלקטרוניות ומקטרות מים, במיוחד בקרב צעירים. מוצרים אלה נתפסים לעתים קרובות כלא מזיקים ונקשרו לנורמליזציה של עישון ומעכבים את מאמצי הגמילה בקרב מעשנים. הצורה האלטרנטיבית העיקרית של שימוש בטבק היא סיגריות אלקטרוניות, שהם מכשירים המופעלים על ידי סוללות, ומייצרים אירוסול מתמיסה נוזלית המכילה ניקוטין ורכיבי טעם אחרים. מוצרים אלה אינם נטולי סיכונים, שכן חוקרים דיווחו על הימצאותם של חומרים רעילים רבים באדים שהם מייצרים, כולל מתכות כגון בדיל, כסף, ברזל, ניקל, אלומיניום וסיליקט, וכן ננו-חלקיקים של בדיל, כרום וניקל. במקרים מסוימים, הריכוזים של חומרים אלה באדי סיגריות אלקטרוניות נמצאו גבוהים יותר מאלה שבעשן סיגריות רגיל. עישון מקטרות מים, הידוע גם בשם נרגילה, הוא צורה חלופית נוספת של שימוש בטבק באמצעות מכשיר שנועד לייצר עשן טבק על ידי שריפת פחם המחמם מים ויצירת אדים הנשאפים על ידי המשתמש. למרות שעישון מקטרת מים היה מקושר באופן מסורתי לאנשים מבוגרים, הוא התפשט לאחרונה בקרב צעירים והפך למגפה עולמית. מספר רב של חוקרים דיווחו על ההשפעות הבריאותיות המזיקות הקשורות לעישון סיגריות אלקטרוניות ומקטרת מים. מנהל המזון והתרופות האמריקני ומחברי סקירות שיטתיות הדגישו מספר תופעות לוואי מערכתיות ידועות, כולל אי ​​ספיקת לב, שיעול, יתר לחץ דם, בלבול מנטאלי, מחלות בדרכי הנשימה וכלי הדם וסרטן הפה והריאות, כמו גם הסיכון לפיתוח תלות בניקוטין. בספרות דווחו השלכות שונות של חלל הפה הקשורות לשימוש במוצרי טבק אלטרנטיביים, כולל קסרוסטומיה, מלנוזיס של עישון, סטומטיטיס של ניקוטין, לשון שעירה, קנדידה בפה, מחלות החניכיים, דלקת סביב שתלים, הפרעות בפה עם פוטנציאל ממאירות (כגון לויקופלקיה, אריתרופלקיה ואריתרולויקופלקיה), סרטן חלל הפה, ופציעות בתוך הפה כתוצאה מהתפוצצות של סיגריות אלקטרוניות וכן השפעות דנטליות, כגון עששת, כתמי דנטין ואמייל, שיניים סדוקות או שבורות, כאב שיניים, מורסה בשיניים, שיניים רגישות ואובדן או עקירת שיניים.

 

מטרה

המחקר הנוכחי נועד לקבוע את השכיחות של משתמשי מוצרי טבק בקרב אוכלוסיית סטודנטים באוניברסיטה בברזיל ולהשוות את הנוכחות של שינויים דנטליים ובריריות וזרימת הרוק בקרב משתמשים בגורמים אלו לבין בני אדם אשר מעולם לא השתמשו בכל צורה של טבק.

המחברים ערכו מחקר חתך בשני שלבים: השלב הראשון כלל מתן שאלון אלקטרוני למשתתפים לשם קביעת שכיחות השימוש בטבק, והשני כלל בדיקה גופנית של המשתתפים. המשתתפים קובצו על בסיס ההרגלים המדווחים שלהם ונערכה השוואה באמצעות ניתוח סטטיסטי. מתוך 620 המשתתפים, 57.1 אחוזים דיווחו על שימוש בטבק בצורה כלשהי, כאשר 47.4 אחוזים דיווחו על שימוש בסיגריה אלקטרונית. בשלב הקליני, נערכה השוואה של נוכחות שינויים בחלל הפה במשתמשי טבק לעומת לא משתמשים, ולמשתמשי סיגריות אלקטרוניות היה שיעור גבוה יותר של נגעי עששת לבנים ודלקות חניכיים. כאשר השימוש בסיגריה אלקטרונית שולב עם צורות אחרות של שימוש בטבק, היו נפוצים שינויים נוספים בפה, כולל לשון מחופה וסטומטיטיס ניקוטין.

 

מסקנות

החוקרים מציינים כי השימוש בצורות חלופיות של צריכת טבק נפוץ בקרב סטודנטים באוניברסיטאות בברזיל, כאשר שימוש בסיגריות אלקטרוניות הינו הצורה הנפוצה ביותר, ועלול להוביל להשפעות מזיקות על חלל הפה, כגון עששת ודלקת חניכיים, במיוחד בשימוש בשילוב עם מוצרי טבק אחרים. השימוש בטבק בצורות חלופיות, כגון סיגריות אלקטרוניות, עלול להשפיע על בריאות הפה באופן ישיר או עקיף. על רופאי השיניים להכיר את המאפיינים של אוכלוסייה זו ואת ההשלכות הפוטנציאליות על הפה הקשורות לשימוש בטבק, על מנת לטפל בהשפעה על הבריאות ולהעלות את המודעות לסיכונים הנלווים.

 

Garcia BFS, Nascimento BB, Marques EF, et al. The use of electronic cigarettes and other tobacco products among university students and their potential relationship with oral health: A cross-sectional study. J Am Dent Assoc 2024: doi: 10.1016/j.adaj.2024.04.012