מחברי המאמר מציינים כי תגובות של רגישות יתר הן תגובה חיסונית משנית המתרחשת בקרב מאכסנים עם מצב חיסוני מוקדם רגיש. ברפואת השיניים, רגישויות היתר הנפוצות ביותר הן תגובות מסוג I ו-IV. תגובות מסוג I הן תגובות מיידיות המתווכות על ידי אימונוגלובולין E (IgE) בעוד שרגישויות מסוג IV הן תגובות מתעכבות המתווכות על ידי לימפוציטים מסוגT . צורה אחרונה זו הינה תכופה יותר והיא מכונה באופן קלאסי כסטומטיטיס של מגע.

משחות השיניים משמשות מדי יום בשילוב עם צחצוח השיניים על ידי רוב אוכלוסיית העולם. במשחות השיניים יש בדרך כלל תכשירים מורכבים המכילים עד 20 רכיבים. מרכיבים אלה אינם כולם גורמים טיפוליים אלא מכילים חומרים לשיפור הטעם, הריח, המרקם והשימור של משחת השיניים. הנגעים ברירית הפה קשורים לעתים קרובות למשחות השיניים נובעים בעיקר מתגובות גירוי ורגישות יתר. חומרי טעם וריח של משחת השיניים, חומרים משמרים וגורמי ריחות דווחו כחומרים הקשורים ביותר לסטומטיטיס של מגע. בשימוש במוצרים קוסמטיים אחרים, חומרים אלה יכולים לעורר תגובות דומות במקומות אחרים בגוף. בארצות הברית ובאירופה, מוצרי בריאות הפה נחשבים לחומרי קוסמטיקה. בארצות הברית, הם מוסדרים על ידי חוק המזון, התרופות והקוסמטיקה הפדרלי וחוק האריזה והתיוג ההוגן, בעוד שבאירופה הם מוסדרים על ידי תקנות חוקי הקוסמטיקה האירופית. לפי חקיקה זו, הדרישות למשחות השיניים במונחים של בטיחות ותאימות ביולוגית הן פשוטות יותר מאשר עבור תרופות, וכן תופעות לוואי, כגון תגובות רגישות יתר, מדווחות בצורה חלקית. למרות המופע הנדיר, התרחשות נגעי חניכיים עקב תגובות רגישות יתר הנגרמות על ידי מוצרים דנטליים עשויה להיות רלוונטית מכיוון שמוצרים אלה נמצאים בשימוש תכוף מאד.

 

מטרה

 

המחקר הנוכחי בא לנתח מקרים קליניים מתועדים ולבצע סקירת רחבת היקף לזיהוי המקרים שפורסמו על תגובות של רגישות יתר בחניכיים עקב השימוש במשחות שיניים על מנת להבהיר את התופעה והאבחנה הקלינית וכן לתת המלצות לטיפול.

המחברים סקרו את התיעוד של רגישות יתר בחניכיים כתוצאה מתגובות למשחות שיניים במרפאת התמחות ברפואת הפה באוניברסיטת קומפלוטנסה במדריד ספרד, מינואר 2013 עד דצמבר 2022. בנוסף, הם ביצעו חיפוש ב-PubMed ללא הגבלת תאריך עבור מאמרים המדווחים על תגובות רגישות יתר כאלו עד 18 באוקטובר 2023. במרפאה נמצאו 11 מקרים של רגישות יתר, מהן שמונה תגובות רגישות יתר בחניכיים התרחשו בנשים, ושישה מקרים היו קשורים לשימוש בקינמון. הנגעים השכיחים ביותר שאובחנו היו חניכיים אדומות. הפסקת השימוש במשחת השיניים הובילה להיעלמות הנגעים. החיפוש בספרות הניב 643 מחקרים ומתוכם 13 מאמרים נכללו בסקירה המקיפה, כולם היו סדרות של מקרים ודיווחי מקרים אשר דווחו על 32 אירועים. הנגעים השפיעו לרוב על נשים בגיל העמידה, תגובת רגישות היתר השכיחה ביותר הייתה אודם של החניכיים, ונמצאה מעורבות של משחות שיניים המכילות הרכב של קינמון וצמחי מרפא.

 

מסקנות

 

לדעת מחברי המאמר, מחקר זה מספק כיוונים לאבחון וטיפול בתגובות של רגישות יתר למשחות שיניים, שעשויים לשפר את הזיהוי, הניהול והדיווח של המקרים האלו.

 

RM López-Pintor, J González-Serrano, KI Serkedzhieva, et al. Gingival hypersensitivity reactions to toothpastes: A case series and scoping review. J Am Dent Assoc 2024. doi: 10.1016/j.adaj.2023.11.003