לדברי מחברי המאמר, העולם חווה צמיחה מהירה במספר בני האדם המבוגרים, במיוחד אלה מעל גיל 60. צפוי שעד שנת 2030, יותר מ-1.4 מיליארד אנשים, 1 מתוך 6, יהיו שייכים לקבוצת הגיל הזו [ארגון הבריאות העולמי (WHO) 2022]. תופעה זו מציבה אתגר עבור רפואת השיניים, מכיוון שבעקבותיה מתקיים ביקוש גבוה יותר לטיפולי שיניים ושמירתן. מצב תזונתי טוב ואורח חיים בריא הם הגורמים המכריעים להזדקנות בריאה. דווח כי דפוסי התזונה בקרב קשישים הם בעלי שיעור נמוך

של מיקרו-נוטריינטים (בעיקר סידן, ברזל, יוד, אבץ, זרחן, וויטמינים A, C, E ו-B) כמו גם סיבים וחלבון ואחוז גבוה של פחמימות. בשל המגבלות בתפקוד הלעיסה, בני אדם מבוגרים נוטים לבחור מזונות רכים ומעובדים בעלי ערך תזונתי נמוך. קיימות יוזמות פרטיות שונות, כמו גם יישום של מדיניות ציבורית, על מנת לטפל במצבי חסר בתזונה, המבוססות על שימוש בתוספי מזון עבור העשרת התזונה היומית של קשישים.

לדברי המחברים, ממשלת צ'ילה מימשה מאז סוף שנות ה-90 תוכנית האכלה לקשישים (PACAM) המבוססת על חלוקה חודשית של מוצר משקה על בסיס אבקת אינסטנט של חלב (שומן 4.5 אחוזים, סך פחמימות 59.5 אחוזים, סוכרוז 8 אחוזים, ו-28 אחוזים לקטוז) ומרק (13 אחוזים חלבון, 11 אחוזים חומצות שומן ו-2 אחוז סוכרים). מהתוכנית נהנים כיום יותר מ-430,000 בני אדם בגילאי ≥70 שנה, המייצגים 15.35 אחוזים מאוכלוסיית הקשישים במדינה.

למרות היתרונות של תזונה זו בקרב מבוגרים, ישנה עלייה בהופעה ובשכיחות של סוג מסוים של נגעי עששת שורשי השיניים. בעבר תוארו גורמים מרובים שעלולים להביא להתפתחות נגעי עששת השורש במבוגרים, כגון הפחתה בזרימת הרוק, שימוש בתותבות נשלפות, מחלות החניכיים ונסיגות חניכיים, הגורמים לחשיפת פני השטח של השורשים.

 

מטרה

 

בהתחשב בפוטנציאל הסיכון להתפתחות עששת הנובע מצריכת תוספי תזונה בבני אדם מבוגרים, ביקשו החוקרים להעריך באם בני אדם הצורכים באופן קבוע את התוסף הקיים בתוכניות ההאכלה על בסיס משקה חלב מושפעים יותר מעששת מאשר אלה שאינם צורכים אותו.

המחברים ערכו מחקר חתך באזור Maule בצ'ילה. המדגם המייצג כלל שתי קבוצות: (א) צרכני תכנית PACAM (CS) (n=60) ו-(ב) אנשים שאינם צרכני התכנית (NCS) (n=60). המשתתפים עברו בדיקה תוך-אורלית, בדיקת מצב העששת הכותרתית (DMFT/DMFS) ועששת השורשים (מדד (RCI. בנוסף, עברו שאלונים לגבי קבילות והרגלי הצריכה של PACAM. השפעתם של המנבאים חושבה באמצעות רגרסיה לוגיסטית בינארית לגבי מדדי ה- DMFSורגרסיה של Poisson עבור נגעי עששת השורש. לא זוהו הבדלים בדפוסי צריכת המזון בין קבוצות המחקר. משתתפי CS צרכו כמות מוצרי חלב רבים יותר. ערך ממוצע גבוה יותר של DMFS נצפה בקבוצת ה-CS (39.0 ± 85.35) בהשוואה לקבוצת ה-CS (28.9 ± 77.28). הניתוח הרב-משתני הראה שלמשתתפים שאינם צורכים את המוצר על בסיס החלב יש פחות סיכוי לקיום פני שטח של שורשים המושפעים מעששת. בנוסף, צרכני תכנית ההזנה הציגו רמת עששת שורשים גבוהה יותר, בהשוואה לאלו שאינם צרכני התוסף.

 

מסקנה

 

נראה כי צריכה יומית של תוסף המשקה על בסיס חלב של PACAM מגביר את הסיכון להתפתחות עששת הכותרת והשורש של השן. בהתבסס על תוצאות אלה, יש לדעת החוקרים חובה לבצע שינוי בהרכב המשקאות על בסיס חלב בתוספת סוכרוז.

 

Castroa RJ, Gambetta-Tessini K, Clavijo I, et al. Caries experience in elderly people consuming a milk-based drink nutritional supplement: A cross-sectional study. Caries Res 2023; 57: 211-219