מחברי המאמר מציינים, כי אלחוש מקומי הינו צעד בסיסי במניעת תחושות כאב במהלך ההליכים הקליניים ברפואת השיניים. למרות ההכרח בקבלת אלחוש, החשש הקיים לפני ההזרקה מהווה בדרך כלל דאגה עבור המתרפאים. גם מבוגרים יכולים להציג סימני חרדה לפני אלחוש מקומי, אבל הליך זה בדרך כלל מדאיג יותר עבור ילדים. בפדודונטיה, מספר הליכים דורשים אלחוש, כגון כריתת מוך השן, טיפולי שורש ועקירות. הפחד של ילד במהלך מתן אלחוש מקומי מתחיל במראה המחט ונמשך בכאב ברגע החדרת המחט. על מנת להפחית חרדה מבלי להזדקק להרדמה כללית, עומדות לרשות הרופאים טכניקות שונות, כמו השימוש בחומרי אלחוש על בסיס לידוקאין בצורה של תרסיס או ג'ל למריחה על המקום לפני ההזרקה והרגעת ההכרה על ידי שימוש במכשיר הרגעה תוך מתן תערובת של חמצן וניטרוס אוקסיד לאפקט הרגעה ושיכוך כאבים קל. בשנים האחרונות, פותחה גישה חדשה המורכבת משימוש במערכות אלחוש מקומי מבוקרות ממוחשבות (CCLAD). הרעיון מאחורי מערכות אלו הוא לשלב טכנולוגיית מחשב לשליטה בקצב הזרימה של חומר האלחוש בתמיסה מוזרקת דרך המחט. עיקרון העבודה של CCLAD הוא להפחית כאב על ידי שליטה במהירות ההזרקה של החומר, המאפשרת מתן רציף של כמות קטנה של חומר אלחוש במהירות איטית. בדרך זו אפקט האלחוש כבר מופיע במהלך המתן עצמו, שכן הרקמה כבר מורדמת. המושגים הבסיסיים של CCLAD הם:

  • הפחתת תחושת הכאב על ידי בקרת מהירות של הזרקת חומרה אלחוש.
  • החדרת כמות קטנה של נוזל אלחוש במהירות נמוכה.

החוקרים מציינים, כי אחת ממערכות ה-CCLAD העדכניות ביותר הקיימות בשוק היא  SleeperOne (Dental Hi Tech, מסינה, איטליה). מכשיר זה מורכב מיחידת בקרה אלקטרונית, דוושה ועט הזרקה קל מאוד, ובזכות צורת האחיזה שלו הוא מציע דיוק לביצוע אלחוש ביעילות ובנוחות.

 

 

מטרה

המחקר הנוכחי נעשה על מנת להעריך ולהשוות את אי הנוחות שחשים מתרפאים העוברים אלחוש מקומי לשיניים טוחנות נשירות ראשונות או שניות באמצעות מזרק מסורתי ומערכת CCLAD מסוג SleeperOne, בהתחשב בכאב, תחושת גודל, מרירות והקאות. השערת האפס של המחקר היא שאין הבדלים משמעותיים בין שתי שיטות האלחוש. המחברים כללו בעבודה 30 מתרפאים, אשר הוקצו באופן אקראי לאלחוש מסורתי או שימוש במערכת CCLAD. בקבוצת הניסוי בוצעה הזרקה איטית עם מכשיר ממוחשב SleeperOne ומחט 30G (9 מ"מ), הן בצד הווסטיבולרי והן בצד הלשוני בזווית החדרה של 15 מעלות בין המחט לרירית, על פי הוראות היצרן. המהירות הייתה איטית ויציבה, עם הפסקה של 2 שניות כל 4 שניות; בקבוצת הביקורת, בוצעה הזרקה איטית באמצעות מזרק מסורתי עם מחט סטנדרטית של 30G (9 מ"מ) בצד הוסטיבולרי והלשוני. לאחר ההזרקה, המתרפאים הוערכו עבור התוצאות שהוזכרו לעיל. נעשה שימוש בסולם אנלוגי חזותי (VAS) עם ציונים מ-0 עד 10.

בקבוצת הניסוי נמצאו ערכים ממוצעים נמוכים יותר סטטיסטית בהערכת הכאב. לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית בין הקבוצות לגבי תפיסת המידה, המרירות וההקאות. רגרסיות ליניאריות חושבו לגבי הטכניקה, רבע הפה, קשת השיניים, השן, המשנן, המין והגיל כמשתנים בלתי תלויים. לטכניקה הוכחה השפעה משמעותית על הכאב, עם ערכים נמוכים יותר עבור מכשיר SleeperOne. גרימת הכאב הושפעה באופן משמעותי מסוג המשנן, עם ציונים גבוהים יותר עבור שיניים נשירות. יתרה מכך, הכאב הנתפס ירד עם העלייה בגיל המתרפאים. ציוני תפיסת המרירות היו גבוהים יותר עבור השיניים הטוחנות הראשונות הנשירות.

 

מסקנות

לדברי החוקרים, נראה כי מכשיר SleeperOne מהווה תמיכה תקפה להפחתת הכאב הקשור להזרקת אלחוש, במיוחד בילדים. מחקרים נוספים צריכים להעריך שימושי CCLADs בשילוב עם לידוקאין לפני האלחוש וכן עם הרגעה מודעת, על מנת לקבוע השפעות סינרגיות אפשריות בין הליכים אלה.

 

Consuelo Vitale M, Gallo S, Pascadopoli M, et al. Local anesthesia with SleeperOne S4 computerized device vs traditional syringe and perceived pain in pediatric patients: a randomized clinical trial. J Clin Pediatr Dent 2023; 47(1): 82-90