במהלך השנה הראשונה של מגפת COVID-19 התמודדו אנשי מקצוע בתחום בריאות הפה עם אתגרים חדשים רבים, אך הדאגה העיקרית התמקדה בהפחתת ההעברה של נגיף הקורונה, הגורם לתסמונת נשימתית חריפה חמורהSARS-CoV-2) ) במסגרת מתן טיפולים הקשורים לבריאות הפה. מחברי המאמר מציינים כי עם הצטברות המידע על מצבים המשפיעים על בני אדם לאחר החלמה מהשלב החריף של COVID-19 ואחרי שהשתחררו מטיפול בבית החולים, ניתן להתחיל לגבש הצעות כיצד לספק טיפול מתאים של בריאות הפה למתרפאים במסגרת מרפאות חוץ שלא יביא לסיבוכים הקשורים לטיפול. קצב הפרסום של מידע חדש על COVID-19 הינו חסר תקדים, וכתוצאה מכך זמינים במשך 16 חודשים למעלה מ-132,000 פרסומים אשר עברו ביקורת עמיתים ואף ללא ביקורת במגוון רחב של נושאים. קצב זה עשוי לרדת, אך הדיווחים השונים והמעודכנים הקשורים ל-COVID-19 אשר ימשיכו ככל הנראה להופיע בעתיד, ישנו את האופן שבו אנו ניגשים למחלה זו והשלכותיה. הן הספרות המדעית והן הספרות הרגילה הפנו יותר ויותר את תשומת הלב לנטייה של אנשים מסוימים לחוות השלכות בריאותיות ארוכות טווח ומפריעות לאחר שלכאורה החלימו מהשלב החריף של COVID-19. קבוצה זו של סימנים ותסמינים כונתה בדרך כלל "long COVID". התסמינים הספציפיים, ציר הזמן, מידת החומרה וההשפעה של תסמונת חדשה זו יכולים להשתנות מאדם לאדם, ובדרך זו מצב זה דומה לתסמונות הטרוגניות אחרות. לתאור המחלה הוצעו גם מונחים אחרים, כולל תסמונת פוסט-אקוטית שלCOVID-19 , תסמונת פוסט-COVID, תסמונת פוסט-COVID מתמשכת ותסמונת COVID כרונית. לעיתים מתייחסים למצב גם על פי מערכות איברים מושפעות ספציפיות. בני אדם הסובלים ממצב זה הינם פעילים בתמיכה בהכרה ובמחקר על המחלה, ודוגלים בשימוש בשם "long COVID". חולים אלה מספקים תמיכה הדדית, נראות למצב, וממשיכים לדחוף לקיום מחקר נוסף ולתשומת לב של קבוצות לאומיות ובינלאומיות למצב זה. החוקרים מציינים כי בהירות הטרמינולוגיה הינה חשובה, מכיוון שלא ניתן כיום לקודד או לעקוב אחרי המצב באופן עקבי, מה שהופך את המחקר קשה יותר לביצוע.

עם קריטריונים אבחוניים ברורים, מעקב טוב יותר אחר בני אדם שנפגעו ומחקר נוסף, ניתן יהיה לדעתם להמשיך ולהבהיר את ההיקף המלא של המחלה והשפעתה על החולים. עד כה, היעדר התמקדות נאותה במצב זה, כולל האמפתיה אליו והתמיכה בו, היו מקור לתסכול עבור אלו אשר נפגעו. לפיכך, עם מספר הולך וגדל של חולים ב-long COVID, ראוי למטפלים בבריאות הפה לזהות את המצב ההמשכי הזה של COVID-19 ולהיות מוכנים לטפל באוכלוסיית חולים זו במסגרת אמבולטורית. באמצעות היכרות ותשומת לב מתמשכת לספרות מתפתחת על COVID long, יוכלו המטפלים להעריך ולטפל כראוי בחולים אשר לאחר שהחלימו מהשלב האקוטי של COVID-19, ממשיכים לחוות את המגוון הרחב של תסמינים המרכיבים את COVID long.

מטרה

המאמר הנוכחי מספק סקירה קצרה של long COVID ובוחן כיצד מצב זה עשוי לדרוש שינוי בטיפולי בריאות הפה השגרתיים במסגרת מרפאות החוץ. המחברים בדקו ואספו את הספרות הזמינה על long COVID על מנת לייצר סקירה של התסמונת, כפי שהינה מובנת כיום. המאמרים נבדקו תוך התמקדות על משך הזמן אשר בו נגיף הקורונה עשוי להשפיע על מתן טיפולי בריאות הפה ובדרכים שבהן ייתכן שיהיה צורך לשנות את ההתנהגות הקלינית על מנת לספק את הטיפול הטוב ביותר באוכלוסיית חולים פגיעה זו.

במאמרים שנסקרו נמצא כי מחלת long COVID כוללת מגוון רחב של תסמינים, כגון עייפות, קוצר נשימה, כאבים בחזה, סיכון לפתח תרומבואמבוליזם וסיבוכים נוירולוגיים ופסיכיאטרים שונים. תסמינים אלו יכולים להופיע בזמנים שונים ובמגוון רחב של חולים, והם עשויים לחייב שינוי בהתערבויות השגרתיות של בריאות הפה.

מחברי המאמר מציגים המלצות לטיפול באנשים המושפעים מהמצב במסגרת בריאות הפה, כולל הערכה יסודית של ההיסטוריה של המתרפא והסטטוס הנוכחי, הבנה כיצד תסמינים קשורים עשויים להשפיע על התערבויות בריאות הפה, ואילו שינויים טיפוליים נדרשים כדי לספק טיפול מתאים ובטוח. ההשלכות המעשיות של הסקירה הן, כי אנשי מקצוע בתחום בריאות הפה חייבים להיות מודעים ל- long COVIDשהינו מצב נפוץ יותר ויותר עם תופעה והשפעה משתנים מאוד. אנשי המקצוע בתחום בריאות הפה צריכים להיות מוכנים לטפל בחולים אלה בבטחה במסגרת מערכות בריאות הפה.

France K, Glick M. Long COVID and oral health care considerations. J Am Dent Assoc 2021. doi.org/10.1016/j.adaj.2021.08.007