אנפילקסיס היא תגובה אלרגית קשה העלולה לסכן חיים, ויכולה להתרחש במרפאות השיניים. מחברי המאמר מציינים, כי על פי ה-GDC (ארגון עצמאי בבריטניה לרגולציה של רופאי השיניים ואנשי המקצוע בתחום טיפולי השיניים) "על כל הנרשמים לארגון להיות מאומנים להתמודד עם מצבי חירום רפואיים, כולל החייאה, ולהחזיק בעדויות עדכניות למסוגלות". לדבריהם, צוות מרפאות השיניים חייב להיות מסוגל לטפל במצבי אנפילקסיס ביעילות בהתאם להנחיות מועצת ההחייאה. הם מדגישים כי ההליך המרכזי לקבלת תוצאה חיובית במקרה של אנפילקסיס הינו מתן מהיר של אדרנלין. עם זאת, עקב בעיות אספקה מתמשכות ודרישה להחזרת מוצרים הקשורים למכשירי הזרקה אוטומטית של אדרנלין (AAI), רופאים שהסתמכו בעבר על שימוש במכשירים פשוטים אלה צריכים כעת להיות מוכשרים להזרקת אדרנלין תוך שרירית באמצעות מזרק ומחט.
מטרה
מאמר זה נועד לספק עדכון על הסיבות לאנפילקסיס והטיפול במרפאות השיניים. המחברים מציינים כי אנפילקסיס היא תגובה אלרגית כללית המאופיינת בהתפתחות מהירה של סימפטומים הכוללים שינויים בעור (כגון אדמומיות וגירוד), שינויים ברירית (נפיחות מתחת לפני העור), קשיי בליעה ונשימה (עקב נפיחות בפה, בגרון או בלשון), צפצופים, טכיפניה, טכיקרדיה וירידה של לחץ הדם. שכיחות מקרי האנפילקסיס בבריטניה עולה, כאשר בין השנים 2012-1992 התרבו הדיווחים על אשפוזים בבתי חולים ממקרה בודד לשבעה מקרים לכל 100,000 תושבים בשנה. עלייה זו של 700 אחוזים, אינה קשורה למרבה המזל לעלייה בשיעורי התמותה, שהם עדיין נדירים מאוד כ-20 בלבד בבריטניה מדי שנה. הגורמים לאנפילקסיס בפרקטיקה הדנטלית כוללים:
- אנטיביוטיקה שהינה הגורם העיקרי לאנפילקסיס בבריטניה, ואחראית לכמעט 50 אחוזים מהמקרים עם שכיחות של 4.0 ל-100,000 טיפולים. מחקר שנערך לאחרונה בצרפת זיהה 17 מקרים של אנפילקסיס לאמוקסיצילין שניתן לצורך טיפולי שיניים.
- כלורהקסידין הינו חומר חיטוי יעיל הנמצא בשימוש נרחב ברפואת השיניים, וקיים במספר מוצרים דנטליים, כולל מספר סוגים של מי פה ומשחות שיניים. עם זאת, תגובה אנפילקטית לכלורהקסידין דווחה מספר פעמים ברחבי העולם, כולל שני מקרים לאחרונה בבריטניה שבהם שימשו מי פה המכילים כלורהקסידין לשטיפת המכתשית בעקבות עקירת שיניים והאנפילקסיס שנגרם הביא למוות של שני מתרפאים.
- תגובות אנפילקטיות לאלחוש מקומיLA) ) הניתן בעת טיפולי שיניים הינן נדירות מאוד, והשכיחות בפועל של תופעות לוואי מאלחוש היא כ-1-0.1 אחוזים, כאשר 1 אחוז מהמקרים הללו היו תגובות אלרגיות שאושרו.
- אלרגיה ללטקס הפכה נפוצה יותר לקראת סוף המאה הקודמת (בין השאר עקב שימוש מוגבר בכפפות לטקס במערכות הבריאות), אם כי היא נמצאת כעת בירידה. ההערכה היא שכ-6-1 אחוזים מאוכלוסיית בריטניה סובלים מאלרגיה ללטקס. ברחבי העולם, הנתונים המדווחים מראים כי השכיחות הממוצעת של אלרגיה ללטקס נותרה 9.7, 7.2 ו-4.3 אחוזים בקרב עובדי שירותי הבריאות, מתרפאים רגישים והאוכלוסייה הכללית בהתאמה.
- דווחו תגובות אלרגיות למשחת שיניים, כולל אנפילקסיס ואפילו אנפילקסיס קטלני בארצות הברית, בה צעיר עם אלרגיה מוכרת למוצרי חלב פיתח אנפילקסיס ונפטר לאחר שימוש במשחת שיניים המכילה רקלדנט (חלבון שמקורו בחלב). בנוסף מתארים מחברי המאמר כיצד יש לטפל במצבים של אנפילקסיס במרפאה כולל הזרקת אדרנלין מתן חמצן ואזעקת עזרה רפואית.
Jevon P, Shamsi S. Management of anaphylaxis in the dental practice: An update. Br Dent J 2020; 229(11): 721-728