לדברי מחברי המאמר, השיניים השכיחות ביותר שנפגעות במצבים פתולוגיים, הן הטוחנות השלישיות בלסת התחתונה, ולשם ביצוע עקירות של השיניים האלו ניתן אלחוש מקומי. הליך זה גורם לרוב לרמת חרדה גבוהה אצל המתרפאים, העלולה להוביל לתחושת כאב מוגברת, וכן לשינויים חריפים במערכת העצבים האוטונומית במהלך ההליך הניתוחי. השימוש בתרופות משככות כאבים וביצוע התערבויות אלו תחת הרגעה או הרדמה כללית הינן הגישות המועדפות להפחתת בעיות מתח רגשיות אלו. עם זאת, נהלים אלה מציגים סיכונים מסוימים, תופעות לוואי וסיבוכים. כדי למתן את השפעות החרדה, נחקרו חלופות, כגון התערבויות של הסחות דעת פסיכולוגיות לשליטה בחרדה וכאב סביב הניתוח, מכיוון שהן אינן מהוות כל סיכון למתרפא. טיפול במוזיקה ובמציאות מדומה (VR) הם חלק מהתערבויות פסיכולוגיות אלו.

מטרה

מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך את השפעת המציאות המדומה והטיפול במוזיקה על חרדה וכאב במתרפאים העוברים עקירה של טוחנות שלישיות כלואות. סך של 275 מתרפאים שנאלצו לעבור ניתוח לעקירה של שן טוחנת שלישית השתתפו בניסוי מבוקר אקראי וחולקו לשלוש קבוצות מקבילות: התערבות בטיפול במוזיקה n=91)), התערבות במציאות מדומה (n=93) ובקרה (n=91). במחקר זה נעשה שימוש במדידות החרדה של Spielberger State-Trait Anxiety ובסקאלה האנלוגית החזותית של עוצמת הכאב. מתרפאים בקבוצות הטיפול במוזיקה ומציאות דומה הראו ירידה גדולה יותר בציוני רמת החרדה לאחר ניתוח עקירה של טוחנת שלישית (הפחתה בחרדה הכוללת בקבוצת המוזיקה: 15.12; 95% CI, 13.16 עד 17.08; ירידה בחרדה הכוללת בקבוצת המציאות המדומה: 9.80; 95% CI, 7.66 עד 11.95; ירידה בחרדה הכוללת בקבוצת הביקורת: 9.80; 95% CI, 7.66 עד 11.95). עוצמת הכאב לאחר ההתערבות הייתה נמוכה יותר במתרפאים בקבוצת הטיפול במוזיקה מאשר בחולים בקבוצת הביקורת. לאחר ההתערבות, קבוצות הטיפול במוזיקה והמציאות המדומה הציגו ירידה משמעותית בלחץ הדם הסיסטולי, לחץ הדם הדיאסטולי וקצב הלב בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מסקנות

לדעת מחברי המאמר, ממצאים אלו מצביעים על כך שהשימוש בטיפול במוזיקה ובמציאות מדומה במהלך עקירת שן טוחנת שלישית מפחית חרדה ומשפר את הפרמטרים הפיזיולוגיים של המטופל. ההשלכות המעשיות של המחקר הן כי יישום התערבויות אלו (לא פולשניות, לא תרופתיות וכלכליות) בתחום ניתוחי הפה והלסת ורפואת השיניים עשויים לשפר הליכים המבוצעים בהרדמה מקומית, ולשפר את הניסיון הקליני של המתרפאים.

 

Sorribes De Ramón LA, Ferrández Martínez AF, Rocío García Carricondo A, et al. Effect of virtual reality and music therapy on anxiety and perioperative pain in surgical extraction of impacted third molars. J Am Dent Assoc 2023: 154(3): 206-214