לדברי מחברי המאמר, קנדידיזיס של הפה (OC) הינו אחד הזיהומים הפטרייתיים הנפוצים ביותר בבני אדם, המלווה בגידול יתר של מיני קנדידה על האפיתל של פני השטח של רירית הפה עקב גורמים מערכתיים ומקומיים שונים. צמיחת יתר של הפטרייה עלולה לגרום לאי נוחות מקומית, שינוי בחוש הטעם ודיספגיה עקב צמיחת יתר בוושט, וכתוצאה מכך לתת תזונה, אשפוז בבית חולים והחלמה איטית. חשוב לדעתם שכל הרופאים, במיוחד אלה המטפלים בקשישים, יכירו את גורמי הסיכון, האבחנה וצורות הטיפול בקנדידה של הפה. הטיפול מבוסס על אבחון נכון ומוקדם של הזיהום, טיפול במחלות בסיסיות או בגורמים לנטייה למחלה, הערכה של סוג הזיהום הפטרייתי, השימוש בתרופות נגד פטריות, והערכה של יחס רעילות/יעילות בכל מקרה. לאחרונה, בנוסף לגישה למידע רפואי על מחלות, חלה אף עלייה רבה במספר החולים הפונים לאינטרנט, על מנת למצוא דרכים לאבחון או אפשרויות לטיפול במחלתם, בשל הנגישות והחדירה הגדולה יותר של האינטרנט והעלות הנמוכה הכרוכה בהשוואה לייעוץ בריאותי מקצועי.

יוטיוב (YouTube™), שהינו אחת הפלטפורמות הפופולריות ביותר לשיתוף סרטונים, משמש כמשאב חיוני לשיתוף והפצת מידע הקשור לבריאות. עם זאת, לדעת המחברים עקב המידע הזמין הרב והעובדה שהתוכן בפלטפורמה זו לא נבדק ומתוקן באופן קבוע, משתמשים לא מנוסים עלולים לקבל מידע מוטעה. מספר מחקרים העריכו בתקופה האחרונה את האיכות של סרטוני יוטיוב בנושאי בריאות שונים, כגון תסמונת סיוגרן, דלקת מפרקים שגרונית, אנורקסיה, תסמונת הפה הבוער, ליכן פלנוס של הפה, לוקופלאקיה, סרטן הפה ומחלת אלצהיימר.

מטרה

המחקר הנוכחי נועד לנתח את הדיוק ואיכות התוכן של סרטונים ביוטיוב, בנוגע לגורמים מקומיים ומערכתיים וביטויים קליניים והטיפול בקנדידיזיס של הפה. המטרה המשנית הייתה להעריך באם משך הזמן, האיכות, המקור, התועלת ו/או האמינות של הסרטונים משפיעים על הנראות והפופולריות שלהם.

המחברים ביצעו חיפוש ביוטיוב למונח "קנדידה דרך הפה", בשפה האנגלית. 133 מתוך 351 הסרטונים שנצפו נכללו במחקר. שני רופאי חניכיים העריכו את הסרטונים עבור נראות, פופולריות, איכות, שימושיות ומהימנות. איכות הסרטונים הוערכה באמצעות כלי ה-DISCERN ומדד האיכות הגלובלית (GQS), על ידי סיווגם באמצעות הערכת האיכות, המקור, המשך, ציוני הצפיות, הלייקים והדיסלייקים של כל סרטון. הם ייצרו ציונים של שימושיות הסרטים, על מנת להעריך את המובנות שלהם המבוססים על נושאים חשובים הקשורים לקנדידיזיס של פה, כגון אטיולוגיה/גורמי סיכון, מאפיינים קליניים-פתולוגיים, סימנים/סימפטומים עיקריים, תמונות מייצגות, מניעה/גילוי. הציונים נעו בין 0 ל-10 ועל סמך סכום הנקודות, קיבלו הסרטונים ציונים, כגון לא שימושי (ציון 0), מעט שימושי (ציון 3-1), שימושי במידה מתונה (ציון 4-7) ושימושי מאוד (ציון 10-8). 82.7 אחוזים מהסרטונים היו שימושיים במידה מתונה או רבה, וציוני ה-GQS היו לרוב טובים (41.4 אחוזים-ציון 4) ומצוינים (42.1 אחוזים-ציון 5). התקבלו יחסים משמעותיים

בין מקור ההעלאה, סוג הסרטון, ציוני מדד ה- Total Discern ומשתני GQS וציוני השימושיות. 53.4 אחוזים ממקורות הווידאו היו מקרב אנשי מקצוע בתחום הבריאות וציוני השימושיות שלהם בווידאו היו לרוב "שימושי באופן מתון" (47.9 אחוזים) ו"שימושי מאוד" (42.3 אחוזים). נמצא מתאם חיובי משמעותי בין ציוני השימושיות של הסרטונים לבין מספר הלייקים שקיבלו, התגובות ושיעורי הצפייה.

מסקנות

מחברי המאמר קובעים, כי הסרטונים המדורגים גבוה בחיפושים אחר קנדידיזיס של הפה ביוטיוב הינם בדרך כלל סרטונים שימושיים ומקיפים שהועלו למטרות חינוכיות.

Şen SC, Paksoy T, Bulut DG, Ustaoğlu G. Does YouTube™ provide reliable information on oral candidiasis? Oral Diseases 2023; 29: 290-299