המהלך הקליני של מחלת הקורונה תלוי בתגובה החיסונית של המאכסן והתופעות התכופות שתוארו בהקשר למחלה, כגון חום, כאבי ראש, חולשה, שיעול, קוצר נשימה, אובדן טעם וריח ותופעות אחרות כמו שלשולים, כאבי בטן, בלבול, לימפופניה והפרעות המודינמיות. במחקר שנערך על 88 חולים במחלה דווח, כי ב-20.4 אחוזים התגלו נגעים בעור הדומים לאלה המזוהים בכמה זיהומים נגיפיים אחרים האופייניים לעור. נגעי העור שזוהו סווגו לחמש קבוצות (שלפוחית ​​המורגיות, מקולות פורפוריות, פוסטולות, פפולות חודרניות, נגעים דמויי אורטיקריה ונמק). נגעים אשר הופיעו בריריות הפה כונו אננטמות ויראליות (כעין פריחה על גבי המוקוזה), עוד דווח על הימצאותם של נגעים כיביים ושלפוחיות בחלל הפה בחולים אשר בהם אושר או נחשד קיום וירוס הקורונה.

אפיתל בלוטות הרוק והפה מציג את הקולטן ACE2 של חלבון לא מֵמבּרָנָלי המשמש כמנגנון התקשרות עבור נגיפי הקורונה, ובשל הָטרופּיזם של האפיתל הזה, הוא נחשב למסלול של לטנטיות והעברה ויראלית. בנוסף לכך, הפרשות ויראליות גבוהות ברוק ובנוזלי האף עשויות להיות גורם פתוגני המעורב בשינויים האורליים הקשורים לזיהום בנגיף הקורונה.


מטרה

דיווח המקרים הנוכחי נערך על מנת לתאר ארבעה מקרים חדשים של נגעים ברירית הפה בחולים עם זיהום SARSCoV-2, אשר אושר בבדיקות של PCR תוך שימוש באסטרטגיות קליניות נאותות, על מנת להבדיל נגעים אלו מתופעות המיוחסות לפגיעה מקומית או מערכתית לפני ביסוס הקשר עם מחלת הקורונה.

ארבעה חולים במחלת COVID-19 משלוש מדינות בדרום אמריקה נכללו במחקר הנוכחי לפי אותם הקריטריונים הקליניים, שלושה נשים וגבר אחד, שגילם הממוצע 47.2±6.8. כל משתתף נבדק ונבחר לאחר שנבחנו הגורמים הפתוגניים הבאים ונשללו בבדיקה הקלינית: א) תרומה של טראומה מקומית או רגישות יתר; ב) מחלה אימונולוגית או מטבולית; ג) ביטוי משני לקבלת תרופות; ד) הנגע הופיע באופן ודאִי במהלך ההתפתחות הקלינית של הסימפטומים הקשורים במחלת COVID-19; ה) קיום SARS-CoV-2 אשר אושר על ידי תגובת שרשרת פולימראז .(PCR) החולים הציגו תופעות של נגעים דמויי אנגינה בולוזה המורגית, פגיעה ווסקולרית וסטומטיטיס לא ספציפית, ניתוח היסטולוגי שנערך בחולה אחד הוכיח קיומו של תפליט תגובתי של לימפוציטים סביב כלי דם, טרומבוזיס נימים מוקדי ודימום. החוקרים קובעים, כי על פי השלילה של מצבים אורלים מקומיים ומערכתיים אחרים והופעתם הסינכרונית של התסמינים האורליים והמערכתיים, האבחנה כי הנגעים האורליים המתוארים במאמר ככל הנראה קשורים ל-COVID-19 הינה מבוססת.

מסקנת מחברי המאמר היא, כי זיהום ב- SARS-CoV-2עלול לגרום לביטויים אורליים עם מצגות קליניות שונות, התומכות ככל הנראה בהשערה של היווצרות טרומבוזיס ודלקת של כלי הדם. עם זאת, ממצאים אלה זקוקים לראיות נוספות ולמעקב ארוך טווח אחר חולים על מנת לקבוע במדויק את חשיבות הפגיעה ברירית הפה במחלת הקורונה.

Onner Cruz Tapia R, Peraza Labrador AJ, Magno Guimaraes D, et al. Oral mucosal lesions in patients with SARS-CoV-2 infection. Report of four cases. Are they a true sign of COVID-19 disease? Spec Care Dentist 2020; 40: 555-560