מחברי המאמר מציינים כי מחלת החניכיים הינה מחלה דלקתית רב-גורמית כרונית, המאופיינת בהרס מתקדם של מנגנון התמיכה של השיניים. התסמינים העיקריים של מחלת החניכיים כוללים אובדן של רקמות התמיכה של החניכיים (אובדן התאחיזה הקלינית CAL ואובדן העצם האלבאולרית בצילומי רנטגןRBL ), דימום החניכיים, היווצרות כיסים בחניכיים וניידות יתר של השיניים. אובדן מתקדם של רקמות החניכיים עלול לגרום לתופעות כגון תזוזה והיווצרות רווחים בין השיניים, טראומה אוקלוזאלית משנית, קריסת המנשך, תפקוד לקוי של הלעיסה ובסופו של דבר אובדן השן.
לדברי המחברים, התופעות המפורטות לעיל הינן חלק מהסיווג החדש של מחלות החניכיים וסביב שתלים ומהווים את הקריטריונים לאבחון שלב IV, שהינו השלב החמור ביותר של מחלות החניכיים. צורכי הטיפול המורכבים של מתרפאים עם מחלת חניכיים בשלב IV נכללו בהנחיות שפורסמו לאחרונה על ידי הפדרציה האירופאית לפריודונטולוגיה, שבין היתר נותנים מידע מפורט על אינדיקציות ותזמון של טיפול אורתודונטי (OT) במתרפאים בהם נפגעו החניכיים. פרסום ההנחיות משקף את הביקוש הגובר לטיפול אורתודונטי במתרפאים עם אובדן רקמות החניכיים כתוצאה ממחלת החניכיים. העלייה במספר הפרסומים המתמקדים באינטראקציות בין אורתודונטיה לפריודונטיה בשנים האחרונות מעידה על ההתעניינות הגוברת של קלינאים וחוקרים בנושא זה.
מטרה
הסקירה הנרטיבית הנוכחית נערכה על מנת לחקור ולדון באופן מקיף בספרות, תוך התמקדות על הביולוגיה, האינדיקציות הספציפיות והקשרים הבינתחומיים הקשורים לגישה האורתודונטית במתרפאים עם תמיכה מופחתת של החניכיים ולהציג תפיסות קליניות בהתאם להנחיות תקפות.
תוצאות המחקרים הניסויים מעלות כי תנועה אורתודונטית של שיניים (OTM) ניתנת לביצוע בבטחה עבור שיניים עם פריודונטיום מופחת, בתנאי שקיימת שליטה בזיהום והדלקת. טיפול אורתודונטי שיכול לתקן נדידת שיניים פתולוגית, אינו קשור להידרדרות של פרמטרים קליניים של החניכיים ומשפר את האסתטיקה. אינטרוזיה הינה בטוחה כאשר היא מבוצעת בכוחות קלים ובמשטר קפדני של ההיגיינה של הפה. ניתן להזיז גם שיניים לכיוון או הרחק מהפגם התוך-גרמי שהיה נתון בעבר להליכים רגנרטיביים, ומחקרים מראים כי ל-OTM יש פוטנציאל לשפר את היווצרות העצם לאחר טיפול רגנרטיבי. הנתונים על תנועה אורתודונטית של שיניים עם מעורבות של פורקציה הן נדירים מאוד. השיפור במעורבות פורקציה בעקבות טיפול משולב בחניכיים ואורתודונטיה תועד רק במחקרי מודל בבעלי חיים.
מסקנות
עקב אובדן עצם ושיניים, יש למתרפאים הסובלים ממחלות חניכיים דרישות מיוחדות במונחים בינתחומיים של תכנון הטיפול, העיגון, הביומכניקה והשימור וטיפול חניכיים תומך הולם לכל החיים הוא קריטי לשמירה על תוצאות קליניות חיוביות.
Z Oruba, M Gibas-Stanek, M Pihut, et al. Orthodontic treatment in patients with periodontitis – A narrative literature review. Aust Dent J 2023; 68(4): 238-246