לדברי מחברי המאמר, מחקרים רבים הוכיחו ששתלים דנטליים מסוגלים להגביר את תפקוד הלעיסה, את ההערכה העצמית, החיים החברתיים ואיכות חיים של מתרפאים. חתך המחקר עולמי הצביע על כך שלא רק שבקרב רופאים כלליים שמתחילים לבצע טיפול שתלים, אלא גם בקרב רופאים בטווח זמן של 2-0 שנים מסיום הלימודים נמצא אחוז גבוה של ביצוע הנחת השתלים הראשונים שלהם, למרות שידעו שעדיין אינם בקיאים בדרכי הטיפול בשתלים. על אף שטיפולי השתלת שיניים מספקים תוצאות מוצלחות, הפתוגנזה של הרקמות סביב שתלים עדיין מציגה סיבוכים המאיימים על הישרדותם של השתלים לטווח הארוך. מחקרים רבים דיווחו על שכיחות מגוונת של מחלות של הרירית סביב שתלים.

בהשוואה למוקוזיטיס, הרי שמחלת הפריאימפלנטיטיס קשה יותר לטיפול בשל בעיית הטיהור של המשטחים המחוספסים והמעובדים על השתלים החשופים, המצריכים מודלים מתקדמים יותר של טיפול. במחקר קודם נמצא כי שיעורי הישרדות השתלים ושיעורי ההצלחה במרפאות שיניים כלליות עשויים להיות נמוכים מאלה שדווחו במחקרים שהתנהלו במסגרות אקדמיות או של מומחים. על מנת להשיג טיפול מוצלח במחלה סביב שתלים הדורש אבחנה מדויקת וטיפול באמצעות נהלים תקפים, יש גם צורך בהפניה ותקשורת נכונה עם המתרפאים בקרב רופאי שיניים כללים ומומחים.

מטרה

מחקר זה נערך על מנת לברר את דפוסי ההפניה ואופני הטיפול במחלות סביב שתלים בין רופאים מומחים לחניכיים לבין רופאי שיניים ללא מומחיות.

המחברים ניתחו סך של 167 שאלונים מאומתים שהתקבלו מרופאי חניכיים ומרופאי שיניים כלליים בעלי ניסיון של שנה לפחות בהנחת שתלים. שאלות I עד IV היו כיצד יגיב רופא השיניים אם המתרפא הגיע לטיפול במחלות סביב השתל, עם ארבעה תרחישים שונים בהתאם למשאב המתרפא וחומרת המחלה. עבור כל תרחיש, רופאי השיניים השיבו גם באלו נהלי טיפול הם ישתמשו אם יחליטו לטפל המתרפא. הוכח כי התמחות הרופא בנושא החניכיים, המשאב של המתרפא וחומרת המחלה משפיעים באופן משמעותי על דפוס ההפניה ואופן הטיפול בניהול מחלות סביב שתלים. בהשוואה לרופאי שיניים כלליים, רופאי חניכיים היו בעלי סבירות גבוהה יותר להשתמש בהליכי טיפול שונים, כולל התאמת סגר, הדרכה להיגיינה של הפה, שימוש בחומר חיטוי מקומי, טיפול מכני לא כירורגי, טיפול כירורגי והסרת השתל לטיפול במחלות סביב שתלים.

מסקנות

לדעת החוקרים, ההכשרה והמומחיות בחניכיים, המשאב של המתרפא וחומרת המחלה השפיעו באופן משמעותי על דפוס ההפניה ואופן הטיפול של רופא שיניים המטפל בשתל שאובחן עם מחלה סביב השתל. מחקר זה הדגיש את חשיבות החינוך והידע הבסיסי הקשורים למחלות חניכיים וסביב שתלים לכל רופאי השיניים המבצעים טיפולי השתלות שיניים באופן קבוע.

Cheng CD, Tsai YWC, Cheng WC, et al. The referral pattern and treatment modality for peri‑implant disease between periodontists and non‑periodontist dentists. BMC Oral Health 2023; 23: 427. doi: 10.1186/s12903-023-03135-3