מחברי המאמר מציינים, כי המיקרוביום האנושי מכיל מיקרואורגניזמים שונים, כולל חיידקים, נגיפים ופטריות, המופצים על פני כל האיברים של המאחסן. למרות שהמיקרוביום האנושי ממלא תפקיד חיוני בפיתוח, בפיזיולוגיה, בחסינות ובתזונה, הוצע לאחרונה, שחלק ניכר מהמחלות הכרוניות שאינן ניתנות להעברה נובעות מהשינויים שחלים במקרוביום במאחסנים רגישים. המיקרוביוטה שיוצרת את המיקרוביום האנושי מכילה חיידקים מגניים וכאלו שעלולים להזיק. האיזון ההומיאוסטטי העדין בתוך המיקרוביוטה נחוץ לשמירה על בריאותו של המאחסן, וכל שינוי בסביבתו עלול להעדיף את הביטוי של גורמים חיידקיים וירולנטים ולעורר דיסביוזה. מצב כזה בקרב המיקרוביוטה של אזור תת החניכיים הוא אחד הגורמים המובילים למחלות החניכיים. זני החיידקים הרלוונטיים ביותר הקשורים לדיסביוזיס במהלך מחלות החניכיים הם:

Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Tannerella forsythia ו-Treponema denticola. מספר מחקרים אשר בוצעו לאחרונה, המשתמשים במודלים ניסיוניים של מחלת החניכיים,הוכיחו את הקשר שלה עם ניוון עצבי, ומחקרים הכוללים נתיחה שלאחר המוות

ברקמות אנושיות תיארו את נוכחותם של חיידקי הפה במוחם של חולים שנפגעו ממחלת אלצהיימר(AD) . למרות שיש עדויות המראות על נוכחות של חיידקי הפה במוח, לא ברור אם מצב זה נובע מנוכחות מחלת החניכיים או לא. בהקשר הזה, קיים צורך לקבוע באם עדויות עדכניות מדגימות את הנוכחות של חיידקי הפה רק בתנאים דיסביוטיים, או האם חיידקי הפה יכולים להתגלות בהיעדר דיסביוזיס אורלי.

 

מטרה

הסקירה השיטתית הנוכחית נערכה על מנת לנתח באופן איכותי את העדויות המדעיות המזהות נוכחות של חיידקים הקשורים לדיסביוזיס של המיקרוביוטה של הפה במוח ותפקידם האפשרי בתחילת מחלת אלצהיימר ובהתקדמותה.

הסקירה בוצעה תוך שימוש בהנחיות PRISMA. נבחרו מחקרים שבהם התגלו חיידקי פה ברמת המוח. החיפוש בוצע במאגרי המידע של Medline, Latindex, SciELO וספריית Cochrane. נעשה שימוש בכלי SYRCLE ובמדד ניוקאסל-אוטווה להערכת הסיכון להטיה. 23 מחקרים נבחרו על פי הקריטריונים לזכאות. זיהום בפתוגנים אורליים בבעלי חיים היה קשור לפיתוח של מאפיינים נוירופתולוגיים של מחלת אלצהיימר וזיהוי חיידקים במוח. בחולים עם מחלת אלצהיימר, התגלו חיידקי הפה ברקמות המוח, וכן זוהו רמות מוגברות של ציטוקינים פרו-דלקתיים. ישנן עדויות לרגישות מיקרוביולוגית לפתח את מחלת אלצהיימר כאשר קיימים חיידקים אורליים הקשורים ביותר לדיסביוזיס.

 

מסקנות

לדעת החוקרים, הנוכחות של חיידקים במוח קשורה למאפיינים הפתולוגיים של מחלת אלצהיימר, מצב המצביע על ציר אטיולוגי אורלי-מוחי.

 

Parra-Torres V, Melgar-Rodríguez S, Muñoz-Manríquez C, et al. Periodontal bacteria in the brain Implication for Alzheimer's disease: A systematic review. Oral Diseases 2023; 29: 21-28