לדברי מחברי המאמר, מחלות חניכיים הכוללות ג'ינג'יביטיס ופריודונטיטיס הן מצבים דלקתיים הנגרמים כתוצאה מנוכחות של חיידקי הביופילם המשפיעים על הרקמות התומכות המקיפות את השיניים. ג'ינג'יביטיס הינה דלקת של החניכיים, שעלולה להתפתח למחלת החניכיים הקשורה עם אובדן התאחיזה של החניכיים והעצם.

השכיחות העולמית של מחלות החניכיים הינה כ-50 אחוזים, ומהווה את הגורם העיקרי לאובדן שיניים באוכלוסייה הבוגרת, לפגיעה ביעילות הלעיסה, האסתטיקה ואיכות החיים. מחקרים קודמים הציעו כי ויסות חילוף החומרים של גלוקוז, שומן וחלבון עשוי להשפיע על מערכת החיסון ותפקודים חיוניים כגון תגובות אימונולוגיות. דיאטות מודרניות עשירות בשומנים רוויים ופחמימות מעובדות חסרות בחומרים מזינים ומהוות גורם מוביל למחלות כרוניות הקשורות להשמנה, שרובן קשורות לדלקת כרונית. הישנות תסמינים של דלקת פרקים בעקבות צריכת סוכר והיעלמותם לאחר הימנעות מצריכת סוכר היא דוגמה קיצונית לקשר בין חילוף החומרים לבין מצב דלקת מקומית. בהקשר לדלקת הקיימת במחלות החניכיים, לעיתים קרובות מתעלמים מגורמים תזונתיים, תוך התמקדות משמעותית בהיגיינת פה לקויה, הפרעות מערכתיות ועישון. אחד המקורות המשמעותיים לתוספת סוכרים הוא במשקאות ממותקים בסוכר (SSBs), המעוררים דאגה גוברת לבריאות הציבור ברחבי העולם. SSB מכילים כ-47 אחוזים מהסוכר המוסף, בעיקר בצורת משקאות קלים. ארגון הבריאות העולמי (WHO) מגדיר משקאות ממותקים בסוכר כ"כל סוגי המשקאות המכילים סוכרים חופשיים, כולל משקאות קלים מוגזים או לא מוגזים, מיצים ומשקאות של פירות וירקות, תרכיזים נוזליים ובאבקות, מים בטעמים, משקאות אנרגיה וספורט, תה וקפה מוכן לשתייה ומשקאות חלב בטעמים". משקאות ממותקים בסוכר מהווים קלוריות ריקות המגבירות את האנרגיה הכוללת, מחליפים מהתזונה מזונות צפופים מבחינה תזונתית ומגבירים את הסיכון למחלות לא מדבקות כגון השמנת יתר, סוכרת מסוג 2, תסמונת לב וכלי דם, ותסמונת מטבולית. קיים קשר מבוסס בין צריכת משקאות ממותקים בסוכר לבין סיכון מוגבר לעששת, אך יחד עם זאת, תוצאות של מחקרים לגבי מחלת החניכיים אינן חד משמעיות.

 

מטרה

 

במחקר הנוכחי בוצעה סקירה שיטתית על מנת לקבוע את הקשר בין צריכת משקאות ממותקים בסוכר לבין מחלות החניכיים. המחקר התייחס לשאלת המחקר הבאה: האם צריכת משקאות ממותקים בסוכר קשורה למחלות החניכיים (ג'ינג'יביטיס/פריודונטיטיס) באוכלוסייה בריאה מבחינה מערכתית?

החוקרים ערכו חיפוש של הספרות בחמישה מאגרי מידע אלקטרוניים עד לחודש ינואר 2022. במחקרים נכללו בני אדם בריאים מבחינה מערכתית שצרכו משקאות ממותקים בסוכר וסבלו ממחלת חניכיים (ג'ינג'יביטיס /פריודונטיטיס). להערכת הסיכון להטיה ואיכות העדויות הם השתמשו בהתאמה במדד ניוקאסל-אוטווה המחודש ובדירוג הקריטריונים של ההערכה וההמלצה לפיתוח והערכה. מתוך 1303 המאמרים שעמדו בדרישות שזוהו בחיפוש הראשוני, עשרה מחקרים (תשעה מחקרי חתך וביקורת אחת של מקרה) נבחרו לסקירה הסופית. בין המאמרים הכלולים, חמישה דיווחו על צריכת משקאות ממותקים בסוכר בצורה של משקאות קלים מוגזים, שניים כמשקאות ממותקים, שניים כמשקאות קלים ואחד כקפה בתוספת סוכר. ארבעה מחקרים דיווחו על דלקת חניכיים כתוצאה, בעוד שששת המחקרים הנותרים דיווחו על מחלת החניכיים באמצעות מדדים מאומתים. המחקרים הכלולים היו באיכות בינונית עד גבוהה.

 

מסקנות

 

לדברי מחברי המאמר צריכת משקאות ממותקים בסוכר עלולה להגביר דימום בחניכיים, ובכך את מצבי דלקת החניכיים והסיכון למחלת החניכיים. צריכת סוכרים מוספים כגון משקאות ממותקים בסוכר צריכה להיחשב כגורם פוטנציאלי במהלך הערכת סיכון מצב החניכיים.

 

V Gupta, A Dawar, US Bhadauria, et al. Sugar-sweetened beverages and periodontal disease: A systematic review. Oral Dis 2023; 29(8): 3078-3090