שכיחות מחלות החניכיים בקרב מבוגרים ברחבי העולם נעה בין 20 ל-50 אחוזים. מחלת החניכיים נקשרה עם מספר מצבים כרוניים, כולל מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלת כליות כרונית, ראומטואיד ארטריטיס והשמנת יתר. דלקת ממלאת תפקיד מרכזי בהתפתחות ובהתקדמות של רבות ממחלות אלה ודרגה נמוכה וממושכת של דלקת בגוף נחשבת לגורם מקדים להשמנת יתר, סוכרת ומחלות לב וכלי דם. אי לכך, מניעה וטיפול בתהליכים דלקתיים עשויים לשפר את הפרוגנוזה של מחלות אלה.

קיימות סיבות רבות, אשר בעטיין רופאי השיניים הקלינאים מדגישים בפני המתרפאים את החשיבות בשמירה על בריאות הפה, כולל הקשר של הפה לבריאות הסיסטמית. מכיוון שטיפול חניכיים מפחית את רמת הדלקת ברקמות הרכות של הפה, טיפול זה עשוי להשפיע באופן חיובי על המצב המערכתי על ידי הפחתת התפתחות של דלקת בגוף. קיים מספר משמעותי של סקירות שיטתיות ומטה אנליזות, בהן העריכו את השפעתם של טיפולי חניכיים על תוצאות סיסטמיות. עם זאת, לדברי מחברי המאמר קיומם של ממצאים לא עקביים וקפדנות מתודולוגית מוטלת בספק גורמים לקושי בהסקת מסקנות מתוך מחקרים אלו.

מטרה

המחברים ערכו סקירה שיטתית של סקירות קודמות אשר חקרו את ההשפעה של טיפול חניכיים לא ניתוחי על התוצאות של מחלות סיסטמות. הם מדווחים על התוצאות שהוערכו בסקירות השונות, ומסווגים אותם כסמנים ביולוגיים ונקודות סיום חילופיות או קליניות. בנוסף, על מנת להעריך את האיכות המתודולוגית של הסקירות, השתמשו החוקרים בכלי לגישה לסקירות שיטתיות (AMSTAR 2). החיפוש אחר הסקירות נערך באמצעות מאגרי המידע Medline דרך Ovid, EMBASE ו-Cochrane Central מהקמת המאגרים ועד 30 בדצמבר 2019. מילות המפתח שנכללו בחיפוש היו פריודונטיה, מניעה דנטלית, הריון, מחלות לב וכלי דם, מחלות כליות, השמנת יתר, דלקת מפרקים שגרונית וסוכרת. מונחי חיפוש אלה שונו והותאמו על בסיס מאגרי החיפוש.

מתוך 52 המחקרים שנמצאו מתאימים להיכלל בסקירה הנוכחית, 21 התמקדו בסוכרת, 15 בתוצאות שליליות של לידה, 8 במחלות לב וכלי דם, 3 בהשמנת יתר, 3 בדלקת פרקים שגרונית ו-2 במחלת כליות כרונית. לאורך כל המחקרים, נקודות הקצה החילופיות שלטו בתוצאות, אחריהן סמנים ביולוגיים ולעיתים נדירות נמצאו נקודות קצה של מחלות בפועל.

הסקירה הנוכחית הניבה שני ממצאים עיקריים בעניין השפעת טיפול חניכיים על תוצאות סיסטמיות: 1) מתוך ארבע (7.7 אחוז) סקירות שנמצאו כבעלות איכות גבוהה, ארבע אנליזות מצאו השפעות חיוביות ו-15 ניתוחים מצאו אפס השפעה בין שני הקריטריונים הללו; 2) 92 אחוזים מהמחקרים היו בדירוג אמון של "נמוך" או "נמוך באופן קריטי" בהתאם למדדי AMSTAR 2. הקריטריונים שלא התקיימו בתדירות הגבוהה ביותר כללו רישום קודם של הפרוטוקול, הצדקה לאי הכללה של מחקרים פרטניים, סיכון להטיה של מחקרים פרטניים שנכללו בסקירה וההתאמה של שיטות המטה אנליזה.

לסיכום, לדעת החוקרים קיים מחסור בראיות חזקות בשאלה האם טיפול חניכיים לא ניתוחי משפר את התוצאות של מחלות סיסטמיות. לדבריהם, סקירות עתידיות צריכות להקפיד יותר מאשר בעבר על הנחיות מתודולוגיות לניהול ודיווח אודות סקירות שיטתיות ומטה אנליזות. מעבר לכתיבת סקירות משופרות, יש אף צורך במחקר קפדני נוסף בשאלה באם טיפול חניכיים משפיע על הבריאות הסיסטמית. הם מדגישים את הפוטנציאל של מאגרי מידע רחבי היקף בעלי נתונים תואמים של רשומות רפואיות ודנטליות, על מנת לעדכן ​​ולהשלים מחקרים קליניים עתידיים לבירור ההשפעה של טיפול חניכיים על תוצאות סיסטמיות.

Taylor HL, Rahurkar S, Treat TJ, et al. Does nonsurgical periodontal treatment improve systemic health? J Dent Res 2020. DOI: 10.1177/0022034520965958