מחברי המאמר, השייכים לפאנל הנחיות שכונס על ידי מוסד המדע והמחקר של האגודה האמריקאית לרפואת השיניים, קובעים כי ילדים חווים כאב שיניים, שעשוי להיות סומטי (ממקור החניכיים העצם המכתשית או הרירית) או עצבי (ממקור מוך השן), וכאב המתפתח כאשר הם עוברים עקירות שיניים. השכיחות של כאב שיניים בילדים מגיל אפס עד חמש הוערכה ב-28 אחוזים. בקרב ילדים בגילאי שש עד תשע, שכיחות כאבי שיניים היא 52 אחוזים ביחס לכאב לאחר עקירת שיניים. במחקר שנערך על 143 ילדים בגילאי שנה עד 16 שנים שעבר עקירת שיניים דחופה בבית חולים, 9.8 אחוזים מהילדים חוו כאב ביום הניתוח, 4.2 אחוזים ביום הראשון שלאחר הניתוח, ו-2.1 אחוזים ביום השני שלאחר הניתוח – כאב בינוני עד חמור בסולם שנע בין 1 ל-10, כאשר 3-1 הינו כאב קל, 6-4 הינו כאבים בינוניים, ו-10-7 כאבים עזים. כאב בינוני עד חמור התרחש לעתים קרובות יותר בקרב ילדים עם עקירה של יותר משן אחת. הגישה לטיפול בכאב הייתה שונה כשהילדים היו בבית החולים לעומת כשחזרו הביתה. למשל, במהלך שהותם בבית החולים ולפני השחרור, 90 אחוז מהילדים נטלו תרופה מסוג אופיואיד, 50 אחוז נטלו פרצטמול ו-18 אחוזים נטלו תרופה נוגדת דלקת לא סטרואידית (NSAID). בבית, ביום הראשון לאחר הניתוח, 22 אחוזים מהילדים נטלו פרצטמול, 12 אחוזים נטלו NSAID וחמישה אחוזים נטלו שילוב של פרצטמול וקודאין.
נתוני תביעות ביטוח פרטי משנת 2010 עד 2015 בארצות הברית, מצביעים על כך שבקרב ילדים מתחת לגיל 11 עם ביקור שיניים ומרשם אופיואידים, האספקה היומית החציונית של אופיואיד הייתה 3 ימים והמינון היומי החציוני היה 10.80 שווי ערך מ"ג מורפיום. רוב המרשמים הללו היו קשורים לטיפולי שיניים כירורגיים (69.51 אחוזים), והשאר (30.42 אחוזים) היו קשורים לטיפולים לא ניתוחיים. כאשר פרצטמול או NSAIDs ניתנים לפי ההוראות, הסיכון לנזק לילדים משתי התרופות הוא נמוך. לכן, כאשר ילדים משתמשים בתרופות המכילות אופיואידים לטיפול בכאב, הם עלולים לחוות תופעות לוואי חמורות, כגון אשפוז בבית חולים או מוות, אפילו כאשר אופיואידים נרשמו במינונים טיפוליים. למרות שספקי שירותי בשטח רפואת הפה הפחיתו את המרשם של תרופות המכילות אופיואידים לילדים, הם ממשיכים לרשום אופיואידים. במחקר על מרשמי אופיואידים שניתנו לילדים בשנת 2019, 1.1 מתוך 100 ילדים בגילאי 0 עד 11 קיבלו מרשם של אופיואיד, מתוכם 8.4 אחוזים לקודאין ו-7.7 אחוזים לטרמדול. בשנת 2017 הגביל ה-FDA את השימוש בקודאין ובטרמדול לילדים, אך למרות התווית הנגד והקו המנחה המרשמים נמשכים.
מטרה
ההנחיות המובאות במאמר נועדו לספק המלצות לסייע לרופאים, למתרפאים ולהורים בקביעת השימוש המתאים ביותר באסטרטגיות תרופתיות לניהול כאבי שיניים חריפים במקרים של ילדים לאחר עקירות שיניים פשוטות וכירורגיות והטיפול הזמני של כאבי שיניים הקשורים למוך השן ולמחלה של אזור הפורקציה או סביב השורש בילדים.
פאנל המחברים ערך סקירה שיטתית על מנת לקבוע את ההשפעה של משככי כאבים וקורטיקוסטרואידים בניהול כאבי שיניים חריפים וגיבש שבע המלצות וחמש הצהרות שיטות לניהול פרקטיקה רצויה בכל אחד מהמצבים. קיים מאזן נטו מועיל קטן המעדיף את השימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים לבד או בשילוב עם פרצטמול בהשוואה לאי מתן טיפול כלל במשכך כאבים. כמו כן לא נמצאו עדויות זמינות לגבי השפעת קורטיקוסטרואידים על כאב חריף לאחר עקירות שיניים כירורגיות בילדים. מסקנות מחברי המאמר הן, כי תרופות לא-אופיואידיות, במיוחד תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים כמו איבופרופן ונפרוקסן, לבד או בשילוב עם פרצטמול, מומלצות לטיפול בכאבי שיניים חריפים לאחר עקירות שן אחת או יותר (כלומר עקירות פשוטות וכירורגיות) וניהול זמני של כאבי שיניים בילדים. על פי מינהל המזון והתרופות האמריקני, ישנה התוויה נגד השימוש בקודאין וטרמדול בילדים לטיפול בכאב חריף.
Carrasco-Labra A, Polk DE, Urquhart O, et al. Evidence-based clinical practice guideline for the pharmacologic management of acute dental pain in children. J Am Dent Assoc 2023; 154(9): 814-825