מתאמפטמין הוא חומר ממריץ של מערכת העצבים המרכזית, כאשר על פי ההערכות 0.7 אחוזים מכלל המבוגרים בגילאי 64-15 השתמשו בתרופה בשנת 2020. שיעורים אלה משתנים באופן גלובלי, עם שכיחות שימוש מדווחת של 3.9 אחוזים בצפון אמריקה ו-1.3 אחוזים באוסטרליה וניו זילנד בשנת 2020. בנוסף להשפעותיו הרצויות, כולל אופוריה וביטחון עצמי מוגבר, שימוש במתאמפטמין קשור למגוון השפעות שליליות קצרות וארוכות טווח כגון בעיות לב וכלי דם, דיכאון ותסמינים פסיכוטיים. השימוש במתאמפטמין הינו בדרך כלל באמצעות הזרקה, עישון או שאיפה, כאשר ההזרקה מספקת את ההופעה המהירה ביותר של ההשפעות של הסם, ולאחריה עישון. שתי דרכי שימוש אלו גורמות לנטייה מוגברת לתלות ולתוצאות בריאותיות גרועות באופן ניכר בהשוואה לדרכים אחרות. השימוש במתאמפטמין נקשר עם ברוקסיזם, הרס שיניים שלא באמצעות עששת וקסרוסטומיה, כאשר כמה מחקרים דיווחו שבשלב מאוחר יותר מתרחשת עלייה בשיעורי מחלת העששת והפרעות נוספות בפה. כן דווח על כך שלבני אדם המשתמשים במתאמפטמין קיים שיעור גבוה יותר של מחלות דנטליות לא מטופלות ומספר רב של שיניים חסרות מאשר דגימות דומות מהאוכלוסייה הכללית. הממצא כי בתוך קבוצת אמריקאים המשתמשים במתאמפטמין קיימת עלייה של פי שניים בשכיחות שיניים עששתיות, שיניים חסרות או מטופלות בסתימות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, מחזק את הקשר בין שימוש במתאמפטמין לבין מחלות הפה. במקרים קיצוניים, ההשפעות המזיקות על בריאות הפה של שימוש במתאמפטמין גורמות להצגה קלינית המכונה "פה מת", המתבטאת כעששת שיניים מרובה המערבת את המשטחים הפציאליים והבין-פרוקסימליים של שיניים קדמיות בלסת העליונה.

הקשר בין דרך השימוש במתאמפטמין לבין השפעתו על בריאות הפה אינו ברור. במקור ההשערה הייתה שעישון מתאמפטמין היה אחראי לשיעורים מוגברים של עששת השיניים בשל האופי החומצי של התרופה והשפעתו על מבנה השן לאחר שאיפה, מה שמוביל לאחר מכן ל" פה מת". לעומת זאת, מחקרי חתך מצאו שכיחות גבוהה יותר של עששת, שיניים חסרות ובעיות קוסמטיות בקרב אנשים אשר בעיקר מזריקים מתאמפטמין, בהשוואה לאלו המעשנים או שואפים את התרופה. איכות חיים הקשורה לבריאות הפה (OHRQoL) היא מושג רב ממדי המהווה שילוב של השפעות פיזיות, פסיכולוגיות וחברתיות של בריאות הפה ומשמש להערכת ההשפעה הכוללת של בריאות הפה על איכות החיים. מכשירים הנמצאים בשימוש להערכת OHRQoL כוללים את פרופיל ההשפעה על בריאות הפה (OHIP-14), שהינו כלי מחקרי שאומת בעבר ומשמש להערכת איכות חיים הקשורה לבריאות הפה בקרב מדגמים של אנשים המשתמשים בסמים.

 

מטרה

המטרה העיקרית של מחקר הגישוש הנוכחי הייתה לבחון את איכות החיים הקשורה לבריאות הפה בקבוצת בני אדם המשתמשים במתאמפטמין ולבחון קשרים עם המתאם הסוציו-דמוגרפי, ההתנהגותי, הפסיכו-סוציאלי וטיפולי שיניים. מטרה משנית של מחקר זה הייתה לבחון את הקשר בין דרך השימוש במתאמפטמין לבין OHRQoL. תוך שימוש בנתונים מ-VMAX, ביצעו החוקרים ניתוח חתך של קבוצת בני אדם המשתמשים במתאמפטמין לפחות מדי חודש במדינת וויקטוריה, אוסטרליה (n=194), תוך שימוש בפרופיל ההשפעה על בריאות הפה (OHIP-14). הם העריכו שלוש תוצאות של איכות החיים: השכיחות, ההיקף והחומרה של מדדי OHIP-14. ניתוחי רגרסיה בחנו קשרים בין משתנים בלתי תלויים לבין שלושת מדדי התוצאה של OHIP-14. חלק משמעותי מהקבוצה (35 אחוזים) דיווח על איכות חיים נמוכה הקשורה לפה. בסך הכל, לא זוהה קשר מובהק סטטיסטית בין דרך מתן המתאמפטמין לבין שלושת מדדי התוצאות של OHIP-14. למשתתפים שחיו באזורים כפריים, עם דיווח עצמי על דיכאון מתון עד חמור ועם תלות במתאמפטמין, היו רמות OHRQoL גרועות משמעותית, שנמשכו אף לאחר התאמה למשתנים אחרים.

 

מסקנות

 

מחברי המאמר קובעים כי משתתפי קבוצת VMAX דיווחו על רמות ירודות של איכות החיים הקשורה לבריאות הפה. הממצאים מדגישים את הצורך בהתערבויות במעלה הזרם כדי לשפר את איכות החיים הקשורה לפה של אנשים המשתמשים במתאמפטמין, תוך התמקדות ספציפית באלה המתגוררים באזורים כפריים. לדעתם נדרש מחקר נוסף על הקשר בין איכות החיים הקשורה לבריאות הפה ובריאות הנפש בקרב אנשים המשתמשים במתאמפטמין.

 

Abdelsalam S, Livingston M, Quinn B, et al. Correlates of poor oral health related quality of life in a cohort of people who use methamphetamine in Australia. BMC Oral Health 2023; 23(1): 479. doi: 10.1186/s12903-023-03201-w